Fenntarthatóság újratöltve: az ökobrutalizmus mozgalma

Fenntarthatóság újratöltve: az ökobrutalizmus mozgalma

Egy új építészeti irányzat, amely egyre nagyobb figyelmet kap a laikusok körében is. A mozgalom olyan épületeket hoz létre, amelyek nem csak esztétikailag lenyűgözőek, de harmonikusan illeszkednek a környezethez és aktívan csökkentik a környezeti hatásokat. Szemléltetésképpen elhoztuk nektek a cseh Formafatal stúdió Costa Rica-i projektjeit.


A brutalizmus ismét reneszánszát éli az elmúlt évtizedekben, ugyanis egyre több fiatalt vonzanak ezek a monstruózus betonépületek, amelyek a radikális őszinteség oltárán feláldoznak minden sallangot, ami nem a funkcionalitást szolgálja. Az elmúlt időben mi is számos cikkünkben foglalkoztunk ezzel a témával. Ha szeretnél kicsit elmerülni a régió brutalista építészetében, lesd meg korábbi cikkeinket Tallinról vagy akár Tbilisiről.

ATELIER, Costa Rica, 2020

A második világháború után, amikor a brutalista épületek első aranykorukat élték hirtelen megnőtt az igény a nyers pragmatizmusra, az épületek tervezésében mindent lefaragtak, amit feleslegesnek ítéltek meg. Ebből kifolyólag hatalmas betontömegekkel rendelkező monstrumokat hoztak létre, ami igencsak megosztotta a közönséget. Ezzel szemben az ökobrutalista designok lényege, hogy a nyersbeton elemeket zöld növényzettel ötvözik, ezáltal az emberek által tervezett robusztus, geometrikus alakzatok találkoznak a természet organikus formáival és élénk vibrálásával. Így sokkal harmonikusabban illeszkednek környezetükbe, mégis megmarad a brutalizmus jellegzetes minimalista megjelenése.

ACHIOTE work, Cosra Rica, 2022
ACHIOTE work, Cosra Rica, 2022

Emellett a stílus hívei kiemelik, hogy ezek a designok legfőképp a fenntarthatóságot szolgálják esztétikai értékük mellett, ugyanis a növények nem csak dekorálják a teret, hanem természetes módon csökkentik a hőelnyelést, javítják a levegő minőségét, ráadásul élőhelyként is szolgálnak a vadvilág számára.

Art Villa, Costa Rica, 2020
Art Villa, Costa Rica, 2020

De valóban a fenntarthatóság jegyében jönnek létre ezek az épületek, avagy ez egy újabb őrület, amit megpróbálnak a tervezők zöld köntösbe öltöztetni?

Komoly probléma ezekkel az épületekkel, hogy építésükben nagyban támaszkodnak a betoniparra, amely az egyik legnagyobb szén-dioxid kibocsátó iparág, illetve kitermelése beszennyezheti a talajt és a vizeket. Ezeknek az érveknek azonban ellentmond az a tény, hogy a beton az egyik legstrapabíróbb építőanyag, így ezek az épületek még nagyon sokáig szolgálhatnak minket.

Ahhoz azonban, hogy ez a mozgalom beteljesítse az ígéreteit, nem szabad engedni, hogy pusztán esztétikai szükségletek domináljanak a tervezéskor. Ennek érdekében olyan házakat kell tervezni, amelyek megújuló energiára támaszkodnak, illetve amihez minél több természetes anyagot, mint például fát, követ és növényeket használunk fel. Így lehet biztosítani, hogy a brutalizmus eredeti filozófiáját ne csak a felszínen, de lényegében is hordozza a mozgalom.

Art Villa, Costa Rica, 2020
Art Villa, Costa Rica, 2020

Fotók: BoysPlayNice

Formafatal | Web | Facebook | Instagram

Forrás: architizer, formafatal.cz

továbbiak
Miért szereti Kína a konzervatívokat?
strategy

Miért szereti Kína a konzervatívokat?

A nyugati konzervatívok és a kínai marxisták egyetértenek abban, hogy minden társadalmat, és különösen az egészséges társadalmakat az integrált, holisztikus kultúra tartja össze. Mi hozza össze a két politikai oldalt, és miért szeretik a kínai értelmiségiek Samuel Huntingtont? Interjú Dr. Eric Hendriks-Kimmel. Dr. Eric Hendriks-Kim holland szociológus, aki Kína globális
A krízishelyzet Közép-Európa természetes állapota
strategy

A krízishelyzet Közép-Európa természetes állapota

Szakértők vitatkoztak a közép-európai együttműködés lehetséges jövőjéről. Koporsóba zárták a Visegrádi Négyeket? Ott voltunk, megírtuk! A beszélgetés résztvevői: Piotr Bajda, az Európai Tanulmányok Tanszék vezetője, Stefan Wyszyński Bíboros Egyetem; Dorin-Mircea Dobra, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Európai Tanulmányok Karának professzora; Dobrowiecki Péter, kutatási vezető, Magyar-Német Európai Együttműködési Intézet. Nehéz időket élünk, a
Kantin #5 – Raguk
lifestyle

Kantin #5 – Raguk

Ebben a változékony időjárásban előfordul, hogy valami tartalmasabbat, laktatóbbat kívánunk, ami belülről is átmelegít minket. Valljuk be, a krémleves és a főzelék, amiről már írtunk, gyerekcipőben jár a magyar gasztronómia trónkövetelői mögött: színpadon a pörkölt és a tokány! Ha visszagondolunk a vidéki nyarakra, a falunapokra, a táborozásokra, vagy csak egy