A szovjet rezsim monstruózus maradványai: Tallinn és a brutalista építészet | TOP5

A szovjet rezsim monstruózus maradványai: Tallinn és a brutalista építészet | TOP5

A közhiedelemmel ellentétben a brutalista építészet nem kapcsolódik szorosan a szocializmushoz: a stílusirányzat először Angliában jelent meg az ötvenes években. Ugyanakkor a szocialista országok, így Észtország esetében is elválaszthatatlanná vált az akkori politikai berendezkedéstől.

Szerző: Tóth Zsófia

A brutalizmus az ötvenes-hetvenes években vált népszerűvé, ma pedig újra reneszánszát éli. Kevés olyan stílusirányzat van, amely megosztóbb lenne, ennek oka valószínűleg abban rejlik, hogy a brutalista épületek hatalmas betontömegükkel egyáltalán nem simulnak bele a környezetükbe, hiszen a fő céljuk az érzelmek felkeltése. Azonban éppen emiatt sokak számára túlságosan feltűnőnek, agresszívnak vagy lehengerlőnek tűnhetnek.

A brutalista építészet az évtizedek alatt sokat változott. Korábban igyekeztek minél többet megmutatni a szerkezetből, később azonban ezek helyét sokkal inkább átvették a szoborszerű, gigantikus épületek.


Tallinni tévétorony
David Basiladze, 1980

A 314 méteres torony Tallinn Pirita kerületében található. Lőrésszerű ablakaival és tömbszerűségével méltán kaphatja meg a brutalista jelzőt. Az 1980-as moszkvai olimpiai játékokra építették, hogy a városban javítsák az adás minőségét. A torony a függetlenség kivívásának egyik szimbóluma lett, miután szovjet katonák megpróbálták bevenni a harcok során, azonban az észteknek sikerült feltartóztatni őket. Az épület a mai napig látogatható, a földszinten múzeum fogadja az érdeklődőket.

Maarjamäe-emlékmű
Allan Murdmaa és Matti Varik, 1975

A műemlék szintén a Pirita névre hallgató kerületben található, ráadásul az élményt az is fokozza, hogy egy ugrásra van a tengerpartról. Az emlékmű egyaránt rendelkezik tereprendezési és építészeti elemekkel, mint az obeliszk vagy a jóval nagyobb aréna. Mindkettőt a második világháborúban elhunyt orosz katonák emlékére állították, akik a szovjetunió védelmében estek el. Az eredetileg jóval nagyobbra tervezett emlékművet sosem fejezték be, ma leginkább egy elhagyatott bunkerre emlékeztet.

Észt Nemzeti Könyvtár
Raine Karp és Sulev Vahtra, 1993

Bár a könyvtár jóval nagyobb múltra tekint vissza, jelenlegi formájában mégis a legfiatalabb a felsoroltak közül. Az építkezések a szocializmus alatt kezdődtek, a teljes épület viszont csak a rendszerváltás után készült el. Mai napig a Baltikum legnagyobb könyvtára.

Linnahall
Riina Altmäe és Raine Karp, 1980

A zikkuratra emlékeztető építmény elhagyatottan terül el alig pár utcára Tallinn óvárosától. Eredetileg az 1980-as nyári olimpiára készült, egy stadiumot rejt magában,  így az építést követő évtizedekben sporteseményeknek és koncerteknek adott otthont. Egészen 2009-ig üzemelt, bár az utolsó évtizedben már jócskán vesztett régi fényéből.

Väike-Õismäe
Mart Port és Malle Meelak, 1973

A Väike-Õismäe lakónegyed érdekes példája a szovjet várostervezésnek, amely azon a gondolaton alapul, miszerint pusztán a környezet képes az emberek viselkedését megváltoztatni. Bár ma is lakják, az utópia végül sosem valósult meg. A negyed nem tudott lépést tartani a rendszerváltás utáni igényekkel, illetve a megváltozott életvitellel. Ilyen például a megnövekedett autóforgalom.

Forrás: degradedorbit, peallin, nlib, eurasiancities, 100of20.innovaconcrete, news.postimees

továbbiak
Ukrajnának három dologra van szüksége: fegyverre, fegyverre és fegyverre
strategy

Ukrajnának három dologra van szüksége: fegyverre, fegyverre és fegyverre

Tudósításunk a Rīga Conference 2022-ről. „Putyin nem akar tárgyalni. Ezt határozottan kifejezte. Az energiaellátás megnehezítése is ezt mutatja. Háborús bűnöket követ el civilek ellen” – hangzik el Aleksey Arestovich, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadójától. Európa jövője kapcsolatban áll Ukrajna jövőjével, erről beszélgettek a téma szakértői a Rīga Conference 2022 konferencián. Claudia
Újraformált tradíciók – Onyx Műhely x MOME
lifestyle

Újraformált tradíciók – Onyx Műhely x MOME

A múltunk, a hagyományaink mindannyiunk számára kiemelten fontosak. Ezek megőrzése köt minket igazán a gyökerekhez, ezek azok, amelyekre a jövő történeteit építhetjük. De vajon mit ad nekünk a kollektív emlékezet, és hogyan éled újjá ma a régi? Az Onyx Műhely és a MOME legfrissebb kollaborációjában erre láthattunk kísérletet. A gasztronómia
Így kéri számon Ukrajna Grúziát?
strategy

Így kéri számon Ukrajna Grúziát?

Ukrajna hiányolja Grúzia és Moldova szolidaritását, ennek pedig erős hangot is adott a The Rīga Conference 2022 eseményen. Ott voltunk, megírtuk. Kelet-Európa az elmúlt 8 hónapban rekordszámban jelent meg a nemzetközi sajtóban. Ez természetesen az ukrán-orosz konfliktusnak köszönhető, ez formálta a régió 2022-es megítélését. A „Mozgástér a Keleti Partnerségben: az