A szovjet modernista építészet fellegvára, Grúzia | TOP5

A szovjet modernista építészet fellegvára, Grúzia | TOP5

A brutalizmus reneszánszát éli az elmúlt évtizedben annak ellenére, hogy a legmegosztóbb építészeti stílusirányzatként tartják számon. Mai cikkünkben Tbilisi utcáit barangoljuk be modernista épületek után kutatva.


A grúz főváros a szovjet modernista építészet egyik metropolisza, azonban nem csak erről nevezetes, ugyanis óvárosa miatt is turisták százezrei látogatnak el ide évente. Bár a brutalizmus Angliából indult útjára az ötvenes években, mégis sokan inkább a szovjet érával azonosítják. Ennek talán az lehet az oka, hogy a posztkommunista országok látképét jellemzően monumentális, nyersbeton épületek uralják.

Korunkra és a posztmodernre egyaránt jellemző az átláthatatlanság, a nagy narratívák tagadása, a pluralizmus. Ezzel szemben a modernitás jelmondatai a transzparencia, a megismerhetőség és az egyetemes igazság, amibe a brutalizmus pontosan beleillik. A sűrű ornamentiákák időszakát követően radikálisan szakít mindennel, ami nem a funkciót szolgálja, mottója a nyers őszinteség.


A Szállítmányozási és Közúti Minisztérium egykori épülete | G. Chakhava és Z. Jalaghania, 1976

Talán a város legismertebb brutalista épülete ez, amely jelenleg a Bank Of Georgia-nak ad otthont. Az épület a Tetris nevű játékot juttathatja eszünkbe kiálló konzoljaival, melyekről nagyszerű kilátás nyílik a Kura folyóra.


Szertartások Palotája | V. Jorbenadze és V. Orbeladze, 1984

A palota, amint nevéből is kiderül, elsősorban esküvőknek ad otthont. Ennek értelmében megjelenésében a tervezők tradicionális vallásos elemeket ötvöztek brutalista jegyekkel. Érdekessége, hogy az épület alaprajzában és egész kinézetében rengeteg erotikus szimbólumot rejtettek el.


Régi Archeológiai Múzeum | Sh. Kavlashvili és Sh. Gvanceladze, 1988

Az épület a modernizmus és a hagyományos grúz építészet különös találkozása. A múzeum gyűjteménye hatezer éves örökséget ölelt fel fénykorában, azonban ma már nem látogatható, csak kívülről nézhető meg.


Nutsubidze Plato | O. Kalandarishvili and G. Potskhisvili, 1976

A három épület elsősorban az őket összekötő függőfolyósókról híres, a helyszín az elmúlt években a brutalizmus szerelmeseinek szinte zarándokhelyévé vált. Mindez annak ellenére történt, hogy ez legkevésbé sem szerepelt a tervezők céljai között, ugyanis az épületeket ma is lakják.


Grúzia Krónikája | Zurab Konstantines dze Tsereteli, 1985

A Tbiliszi Stonehenge-ként is emlegetett emlékmű sorozatunk egy ellentmondásos példája. Az oszlopokon található domborművek Grúzia és a kereszténység hőstörténetét mesélik el. A gazag díszítések ellenére is legtöbbször a brutalista építmények közé sorolják.

Forrás: mywanderlust, comradekiev, georgianholydays, totallylost,  jgf.works, calvertjournal, alexschoelcher, sailingstonetravel, adamxphotos,

Képek: Roberto Conte, Stefano Perego, Darmon Richter, Alex Schoelcher

továbbiak
Amikor jó tartozni valahová – OHANA - The coffee family
lifestyle

Amikor jó tartozni valahová – OHANA - The coffee family

Neked mi jut eszedbe a specialty kávéról? Ízjegyek, latte art, flat white vagy épp filter. Professzionalizmus, gasztroélmény. Igen ám, de a kávé lehet még ennél is több, lehet nyugalom, lehet kapcsolódás, lehet otthon. Pontosan, mint az OHANA esetében – a kávézás legújabb békés szigete a városban tárt ajtókkal vár, szó szerint
Műveljük kertjeinket! Bukta Imre-tárlat Budapesten
lifestyle

Műveljük kertjeinket! Bukta Imre-tárlat Budapesten

Nemzetközi szinten is fontos kiállítás nyílik Budapesten Bukta Imre festőművész alkotásaiból. Tíz éve látogatócsúcsot döntött a budapesti Műcsarnok az ország egyik leghíresebb kortárs festője, Bukta Imre kiállításával, és azóta sem akadt olyan kortárs kiállítás Magyarországon, amelyet többen megnéztek volna. Épp ezért előzi meg óriási várakozás Bukta újabb kiállítását, amely ugyanazzal
Hogyan reagálnak az európai nagyhatalmak Kína növekvő befolyására?
strategy

Hogyan reagálnak az európai nagyhatalmak Kína növekvő befolyására?

Interjú Hugo Meijerrel. A hidegháború vége óta a Kínai Népköztársaság globális befolyása egyre csak nő és ez számos új kihívást és kérdést vet fel a nyugati világ számára. Az európai nagyhatalmaknak alkalmazkodniuk kell a változó hatalmi dinamikához, mind az általános prioritásaikat, mind az egyes szakpolitikáikat tekintve; de pontosan milyen kihívásokkal