Hamarosan kezdődik a Baltikum legnagyobb biztonságpolitikai konferenciája

Hamarosan kezdődik a Baltikum legnagyobb biztonságpolitikai konferenciája

A NATO keleti szárnyának egyik kritikus területe a Balti térség, különösen az orosz-ukrán háború kitörése óta. A Hype&Hyper élő közvetítéssel fog jelentkezni a hamarosan kezdődő 2022-es Rigai Konferenciáról, a Baltikum legnagyobb biztonságpolitikai eseményéről.


A minden évben megrendezett kül- és biztonságpolitikai találkozót, a Rigai Konferenciát, idén október 21-én és 22-én tartják, de a szervezők már október 20-án is különféle eseményekkel és vitákkal várják a résztvevőket. 2022-ben Lettország Nemzeti Könyvtára ad otthont a rendezvénynek, ahol személyesen is várnak vendégeket, de az online csatlakozás lehetősége is biztosítva lesz. A résztvevők olyan prominens szakemberektől hallhatnak beszédeket, mint Baiba Braže, a NATO nyilvános diplomáciáért felelős helyettes főtitkára, Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnöke és Benedetta Berti, a NATO-főtitkár stratégiai tervezésért felelős csoportjának vezetője. A konferenciát Egils Levits lett elnök és Carl Bildt volt svéd külügyminiszter fogja megnyitni. Az eseményt élőben követhetjük majd a www.rigaconference.lv oldalon, de a konferencia több mint harminc együttműködő partnere is közvetíteni fog az eseményekről. Ezen kívül a rendezvényhez kapcsolódó közösségi média felületeket is érdemes lesz követni!

A 2006 óta megrendezett Rigai Konferencia az egyik legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai vitafórum a Balti térségben. A több, egymással párhuzamosan fennálló válság válaszút elé állította Európát és az európai nagyhatalmakat. Egyre hevesebb viták zajlanak a Keleti Partnerség felülvizsgálatának szükségességéről. A nemzetközi szállítmányozó cégek és a regionális nagyhatalmak kormányai aggódnak a fenyegető élelmiszer- és energiaválság miatt és a világkereskedelemben is egyre súlyosabb kihívásokkal kell a szereplőknek megbirkóznia. A leginkább várt vendégek között van Alekszej Arestovics, az ukrán elnöki hivatal vezető tanácsadója, Igor Zsovka, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, és Ivanna Klympush-Tsintsadze, az ukrán parlament európai integrációs bizottságának elnöke.

A képhez tartozó alt jellemző üres; RC-cover-.jpeg a fájlnév

A fentebb említetteken kívül még számos további kérdés lesz körbejárva melyek megválaszolása elengedhetetlen ahhoz, hogy a világon béke legyen, néhány tényező pedig új jelentőséget is fog nyerni a Rigai Konferencia után. A 2022-es Rigai Konferencia teljes programja ezen az oldalon olvasható.

A főbb rendezvényeket a nagyközönség élőben követheti majd a konferencia hivatalos weboldalán, továbbá a Facebookon, a YouTube-on, valamint lett és nemzetközi internetes platformokon. A Hype&Hyper is élőben fogja az eseményeket közvetíteni!

A képhez tartozó alt jellemző üres; RC_Logo_2022.png a fájlnév

A Rigai Konferencia a Lett Transzatlanti Szervezet, valamint Lettország külügy- és védelmi minisztériumának közös szervezésében valósul meg szoros együttműködésben a NATO Nyilvános Diplomácia Osztályával és a Konrad Adenauer Alapítvány balti képviseletével. A konferenciát támogatja továbbá az Amerikai Egyesült Államok lettországi nagykövetsége, Izrael lettországi nagykövetsége, Kanada lettországi nagykövetsége, Németország lettországi nagykövetsége, Spanyolország lettországi nagykövetsége, Törökország lettországi nagykövetsége, az Északi Miniszterek Tanácsának lettországi irodája, a Microsoft, a Nammo, az LMT, az Audi Lettország, valamint a Rigai nemzetközi repülőtér.

Képek: LATO Facebook

továbbiak
Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel
design

Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel

Nemrég nyílt meg Budapest belvárosában az Asterisk, The live in Gallery nevű hely, amely egyszerre művészeti galéria, bisztró és bár. Azt, aki ide betéved, egészen biztosan elvarázsolja a különleges design, az egyedi megoldások, és persze az itt kapható alkotások. Honnan jött az ötlet? Mely darabok köré épült az enteriőr? Milyen
Alternatív variációk gyapjúra: íme, a Wool project
design

Alternatív variációk gyapjúra: íme, a Wool project

Magyarországon évente több tonna gyapjú vész kárba a bárányok nyírása során: a Wool project célja, hogy alternatívát mutasson ennek az értékes alapanyagnak a felhasználására. A hulladékgyapjú és bioműanyag keverékéből létrehozott kísérleti textil különlegessége, hogy újrahasznosítható és komposztálási körülmények között három-négy hónap alatt lebomlik. A projekt legutóbb a prágai Designblok diplomaszelekcióján
Közgazdász-jóslat: nem térünk vissza a korábbi életünkhöz!
east

Közgazdász-jóslat: nem térünk vissza a korábbi életünkhöz!

Az orosz-ukrán háború kétségtelenül feje tetejére állította Európát. Az emberi, szociális veszteségek a két háborúzó országra vonatkoznak leginkább, azonban az egész kontinens érzi, érezni fogja még évekig a gazdasági hatását az eseménysorozatnak. Mi vár ránk? A hatalmas inflációról, a gazdasági növekedés megtöréséről, és en bloc a háború gazdasági költségeiről beszéltek