Ilyen lett a megújult Károlyi-Csekonics palota

Ilyen lett a megújult Károlyi-Csekonics palota

A palota Múzeum utcai szárnyában teljes körű műemléki rekonstrukció valósult meg, az egykori rezidencia Reviczky utcai részében pedig modern oktatási egységet kapott az épületet használó Károli Gáspár Református Egyetem. Mutatjuk!

A Károlyi-Csekonics palota építtetői Csekonics Margit és férje, Károlyi István voltak. Csekonics Margit 1881-ben örökölte meg az ingatlant, majd nem sokkal ezután a bécsi Ferdinand Fellner és Hermann Helmer építészek elkészítették a terveket.

A mostani rekonstrukció és átalakítás építészeti és belsőépítészeti tervezésével megbízott FormiConcept Kft. – CUBO építészcsoport Kft. közös tervezőcsapatának számára a legnagyobb kihívásként az eredeti és az új funkció közti jelentős különbség áthidalása jelentette. Egy eredetileg arisztokrata palotának – azaz lakóépületnek – készült épületbe kellett ugyanis egyetemi-oktatási funkciókat tervezni. A nagyobb átalakulás a Reviczky utcai épületrészben történt: az aula oldalszárnyai újraépültek, követve az eredeti nyílásrendet és architektúrát.

A modern belső kialakítással felépülő Reviczky utcai szárny pincéjében és földszintjén egy 198 fő befogadására alkalmas konferenciaterem és egy 120 fő befogadására alkalmas előadóterem épült, az emeleteken pedig kisebb előadókat, tantermeket és tanári szobákat alakítottak ki. Ezek egyszerűségükkel, modern építészeti és belsőépítészeti megoldásaikkal segítik az egyetemi tudásanyag elsajátítását.

A Múzeum utcai épületszárny különleges eleme a bálterem mennyezeti Lotz-freskója, mely korábban teljes egészében megsemmisült. A reprezentatív tér rekonstrukcióját az archív fotóanyag mellett a padlóból előkerülő aranyozott gipszdarabok, műmárvány- és festéknyomok segítették. A református egyetem dékáni hivatalának mennyezete a felújítás után tehát újra a Lotz-féle pogány Bacchus-ünnepet ábrázolja, izgalmas kulturális feszültséget hozva a térbe.

Fotók: Juhász Norbert

Forrás: sajtóanyag

továbbiak
„Ugyanúgy fog csillogni az egész” | Ékszerek Éjszakája Budapest 2020
design

„Ugyanúgy fog csillogni az egész” | Ékszerek Éjszakája Budapest 2020

Az Ékszerek Éjszakája egyhetes programsorozattá nőtte ki magát, ami a nehezített szervezés ellenére idén is gazdag lesz szakmai eseményekben: 2020. szeptember 14-től sorra nyílnak az egyéni és csoportos kortársékszer-kiállítások, naponta több is, így érdemes résen lenni, és követni a programokat. A szervezőkkel, Börcsök Annával, Fekete Fruzsival, Horányi Kingával, Neuzer Zsófiával
A hangzás jövője | 75 éves a Sennheiser
business

A hangzás jövője | 75 éves a Sennheiser

Kifinomult, egyedi és magas minőségű, kivételes hangzásélmény – amióta csak megalakult, ezért munkálkodik fáradhatatlanul a Sennheiser, amely ma már harmadik generációs családi vállalkozásként alakítja az audiotechnológia jövőjét és történetét. A Sennheiser 75. évfordulója alkalmából tekintettük át a vállalat meghatározó mérföldköveit. Az intelligens hangtechnológiák, mint amilyen a vezeték nélküli fülhallgató vagy a
Frissen főzött kávé bárhol, bármikor
news

Frissen főzött kávé bárhol, bármikor

A Handpresso akár egy mélyebb nadrágzsebben is elfér, így akár a semmi közepén is lefőzhetjük magunknak a kedvenc kávénkat. Nagyjából egy dezodor méreteivel rendelkezik a Handpresso hordozható kávéfőző, melynek még áramra sincs szüksége ahhoz, hogy első osztályú kávét készítsünk vele. Mindössze forró víz kell hozzá, és persze a kedvenc kávénk,