Kabin a természethez tervezve | Gartnerfuglen Arkitekter

Kabin a természethez tervezve | Gartnerfuglen Arkitekter

A lélegzetelállító norvég táj szemlélése mellett a szánkózás vagy a síugrás is megoldható az oslói építész stúdió legújabb kabinjának tetejéről.

Játékos válasz a helyi adottságokra, korszerű megjelenés és a norvég építészeti hagyományok felelevenítése – ez mind egyesül a Gartnerfuglen Arkitekter stúdió Thunder Top-nak nevezett kabinjában.

A háromszög alakú épületet egy üvegfolyosó köti össze egy másik, korábban épült faházzal. A vonzóbbnál vonzóbb kortárs kabinok sorában azt hihetnénk, a norvég stúdió formabontó megoldása talán csak egy újabb látványhajhász fogás, valójában azonban a lépcsőzetes tető fontos funkcióval bír: a déli teraszt védi a hideg széltől és az esetlegesen felhalmozódó hótömegtől.

A kabin olyan, mint egy lakható őrtorony, egy ember alkotta orom a Hardangervidda-fennsíkon, mely utóbbit a jégkorszakban a gleccserek formáltak” – mondják a tervezők.

A környéket decembertől márciusig általában több méteres hótakaró borítja, ennek azonban inkább az előnyeit igyekezték megragadni a tervezők. Amikor hó fedi a tetőt, a kabin tökéletes szánkó- vagy síugrópályává válik. Az elsőre furcsának hangzó példa nem is olyan ördögtől való, Sondre Norheim egykori norvég síző például gyakran használta a háztetőket síugrásra.

A kabint a középkori skandináv fatemplomok gyakran használt alapanyagával, ércfenyővel burkolták, a színes ablakkeretek pedig a norvég túraútvonalak színjelzéseit idézik vissza.

Az egy légterű, minimalista enteriőrt olvasósarok kialakítására tökéletes apró zugok és egy létrával megközelíthető félemelet teszi otthonosabbá.

Gartnerfuglen Arkitekter | Web | Instagram

Forrás: Dezeen

továbbiak
Online bejelentkezés a THERAINCOAT műhelyéből
design

Online bejelentkezés a THERAINCOAT műhelyéből

Hogyan lehet egy esőkabátot környezettudatos viseletté alakítani? Földi Petra erre kereste a választ, amikor megalapította márkáját, a THERAINCOAT-ot. A Nyitott stúdiók programsorozat részeként üzlettársával, Szabó Dániellel mesélnek a termékfejlesztésről, a brandről – és Batmanről. A THERAINCOAT története 2012-re nyúlik vissza, amikor Földi Petra az egyetemről kikerülve megalapította saját márkáját. Már első,
Sátor és függőágy egyben | ARK
design

Sátor és függőágy egyben | ARK

Az ARK valószínűleg az egyik legsokoldalúbb kelléke lehet a túrázás szerelmeseinek: használhatjuk a földön sátorként vagy felfüggesztve függőágyként. A multifunkcionális menedék nemcsak sokoldalú, de nagy ellenállóképességgel is bír, és tárolása is egyszerű. A felhasználói élmény fokozása érdekében a tervezők felfújható tartószerkezettel és vízálló-légáteresztő sátorponyvával látták el. Összeszereléséhez mindössze egy pumpához
Parafától az építési hálóig | Bemutatjuk a HYPEANDHYPER-díj nyerteseit
design

Parafától az építési hálóig | Bemutatjuk a HYPEANDHYPER-díj nyerteseit

Kísérletező kedv, bátorság, alázat. Leginkább ezekkel a szavakkal jellemezhetjük Balázs Eszter Anna, Jeney Judit és Seres Eszter ékszertervezőket, akik néhány héttel ezelőtt egy különleges kiállításon mutatták be munkáikat az Ékszerek Éjszakája közönségének. Már akkor, ott, a pince sötétjében világossá vált számunkra: ezekre a lányokra érdemes odafigyelni! Az idei Ékszerek Éjszakája