Kreativitás rendszerbe foglalva |  A Vanguards és a siker receptje

Kreativitás rendszerbe foglalva | A Vanguards és a siker receptje

A régi mondás szerint minden sikeres férfi mögött áll egy nő – ha pedig körbenézünk a kreatív szektorban, könnyen lefordíthatjuk ezt a mondást 2021-re úgy, hogy minden sikeres vállalkozás mögött áll egy komoly tudással és tapasztalattal rendelkező csapat. Magyarország első, globális méretű divatbrandje, a Nanushka sem tudott volna olyan magas szintre elérni, mint ahol most tart, ha nincs mögötte egy ilyen rendszerszintű struktúra. Ez a sorok mögött sikert építő vállalkozás a Vanguards, ami a Nanushka brandépítési tapasztalatából visz újabb és újabb luxusszektorban működő brandeket a csúcsra. A divatipar know-how-járól és a kreativitáson túlmutató, tervezhető sikerességről a Vanguards alapítóival, Baldaszti Péterrel (B. P.) és Gubicza Ágostonnal (G. Á.) beszélgettünk. Az interjú nyomtatásban a Hype&Hyper 2021/1. számában jelent meg.


Fotó: Tombor Zoltán

Tillinger Zsófi írása

Hogyan indult a Vanguards és tulajdonképpen mit is takar ez a név pontosan?

B. P.: Ágostonnal még jó pár éve álmodtuk meg közösen a Vanguards koncepcióját, ami tulajdonképpen tyúktojás helyzetben van a Nanushkával, hiszen a Nanushka jött létre előbb, a Vanguards pedig ebből nőtte ki magát. A Vanguards egy modern luxusszektorban működő divatipari befektető társaság, melynek célja, hogy egy- és húszmillió eurós éves árbevételű vállalkozásokat tudjon felkarolni és segítse őket abban, hogy erről a szintről eljuthassanak az ötven-, száz- vagy százmillió fölötti éves árbevételig. Mivel végigéltük ezt az egészet a Nanushkával, borzasztó sok tapasztalatot szereztünk arról, hogyan lehet eredményes egy cég. Ezt a tapasztalatot a Vanguardsnál értékteremtésre fordítjuk. Az elmúlt évek alatt felépített tudás, szakmai stáb és technológiai háttér nagyon sok más vállalkozást tud majd ezen a pályán tartani és lemásolhatjuk vele más vállalkozásoknál is a Nanushka sikertörténetét.

A Vanguards önálló szervezettel és saját nemzetközi csapattal működik. Jelenleg Budapesten vagyunk nyolcan, Milánóban dolgozik további négy kolléga, Londonban és New Yorkban pedig három-három munkatársunk van, utóbbiak az észak-amerikai piacért felelnek. Mint befektetési csoport, a Vanguards fő feladata a portfóliójában lévő vállalkozások növekedési céljainak támogatása és működésének koordinálása a HR-től a pénzügyön át a jogi feladatokon keresztül az olyan tranzakciós, finanszírozási és divatipari merchandising stratégiákig, mint a termékportfólió tervezése, vagy éppen a digitális fejlesztések. Ezzel a komplex szolgáltatáscsomaggal úgymond growth platformot adunk a cégeknek; plug-inolunk egy brandet a Vanguardsba, majd ez a brand használhatja ennek a platformnak a szolgáltatásait. A GB & Partners által szolgáltatott tőkealapból pedig pénzzel is segítjük őket; ez nélkülözhetetlen a fejlődéshez, ugyanis a divatipar elképesztően tőkeintenzív biznisz.

Jelenleg hány brand van a Vanguards portfóliójában?

B. P.: Három divatmárkával foglalkozunk jelenleg, ez a Nanushka, a szintén hazai AERON és az olaszországi Sunnei, ami szerintem a legizgalmasabb olasz újhullámos feltörekvő márka a piacon. A három divatbrand mellett egy negyedik vállalkozás is a Vanguardshoz tartozik, ez a Scala Technology Zrt., ami kiszolgálja az online-offline szoftveres kereskedelmi hátteret házon belüli cégeinknek. Ezt a technológiát hamarosan külsős cégeknek is elérhetővé tesszük, ez az a platform ugyanis, ami a Nanushkát hozzásegítette ahhoz, hogy olyan sikeres legyen, amilyen most.

G. Á.: A GB & Partners az egyik legnagyobb magyar kockázatitőkealap-kezelő cég, melynek tulajdonosaként akkor kezdtem el Péterrel letenni a Vanguards alapjait, amikor a Nanushkába öt éve elkezdtünk befektetni. A Nanushkával pedig eljutottunk oda, ahol a növekedés következő fázisát csak akkor tudjuk megugorni, ha komoly szakembereket vonzunk be és kialakítunk egy olyan poolt, amiből létrejöhet a Peti által említett plug-in modell. Végigéltük ezt a sikert a Nanushkával, így természetesen jött a gondolat: miért ne nyúlnánk ugyanígy egy másik márkához is?

A Vanguards egész filozófiája mögött az a tapasztalat áll, hogy ezek a kisebb cégek nem tudják megfizetni az olyan szakembereket, akikre szükségük van a növekedéshez – valamint maguk a szakemberek sem állnak szóba velük. A Nanushkát viszont sikerült a világ egyik legkúlabb brandjévé fejleszteni: nemzetközi piacon is értelmezhető cégmérete van, legmenőbb nemzetközi magazinok írnak róla, sztárok hordják a termékeit, három boltja mellett pedig olyan helyeken láthatod a Nanushka-darabokat több mint ötven országban, mint a Harrods, a Lafayette vagy a Bonmarché.

Egy ilyen sikertörténethez pedig már szívesen csatlakoznak a szakemberek is, mert ők is részt akarnak venni a következő hype-ban. Nagyon erős felismerés volt a részünkről, hogy a nemzetközi piacon nagy divatipari hubok vannak; több száz milliárd eurós árbevételű csoportok, akik azt mondják, hogy a tíz-húsz milliósokat nem tudják figyelembe venni. Ebben más a Vanguards: a GB-n keresztül megfelelő forrása van finanszírozni ezt a range-et, ahová nem nyúl le senki, a másik oldalról pedig támogatja egy profi szakembergárda, valamint a Nanushka track recordja és tapasztalata.

Hogyan működik a Vanguardsnál a portfólióbővítés?

B. P.: Bővítés szintjén most óvatosak vagyunk, a tavalyi év nekünk sem volt egyszerű. Már elkezdtünk nézelődni a piacon, de nagyon szelektívek vagyunk. Objektív és szubjektív szempontok szerint döntünk, ebben az iparágban ugyanis az a speciális, se nem tisztán right vagy left brain történet: a divatipar részben művészet, amely köré nagyon profi gépezetet kell építeni. A sikerkritériumok éppen ezért kreatívak és szubjektívek, például megnézzük, hogy milyen esztétikailag egy brand, milyen a kommunikációja, mekkora a kulturális relevanciája, van-e olyan tehetséges a csapata, hogy képes a Vanguards által adott tudást átvinni a gyakorlatba.

G. Á.: A Vanguardsnál tudatos akvizíciós tervünk van, nem akarunk gyorsabban befektetni, mint ahogy a portfóliónkban lévőket sínre tudnánk tenni.

B. P.: És ha mindenki sínen van, akkor tudunk új projektekre fókuszálni. Csak egy példa: a Nanushka 2016-ban 8000 ruhát gyártott évente, 2021-ben 160 ezret. Ezt nagyon nem ugyanaz legyártani.

G. Á.: Igazából itt, a Vanguardsnál egy évvel előre látjuk a piac működését. A Covidot is előbb láttuk, minthogy beütött, most pedig világosan látjuk a számokból, hogy ennek az egésznek szeptember végére vége lesz, ugyanis már jóval fölötte rendelnek a válság előtti mennyiségnek. Izgalmas ez, ugyanis előre és valós időben is dolgozol egyszerre.

A Vanguards szintjén kik az izgalmas márkák hazai és nemzetközi viszonylatban?

B. P.: Magyarországon cégméret tekintetében jelenleg nem látunk potenciális célpontot, a tágabban vett európai régióban – beleértve Horvátországot, Grúziát, Lengyelországot – viszont vannak olyanok, akik nagyon izgalmasak. A következő időszakban azonban a nyugat-európai piacon fogunk intenzíven nézelődni. Ez a mostani, nehéz helyzet jó lehetőség a vásárlásra, mivel sokan felismerték, milyen jó egy befektetői csoporthoz tartozni.

G. Á.: Szintén a hitelességünkhöz ad hozzá, hogy a 2020-as Covid-helyzet ellenére is képes volt árbevételben növekedni a Nanushka. Az iparág átlagos 25%-os visszaesése mellett mi 2020-ban nyolc százalékot tudtunk nőni a Nanushkával. Mindezt úgy, hogy egy komplett szezon, egy negyedév rajtunk maradt; tőkebefektető nélkül ezt egy cég nem éli túl. Az Aeronnál pedig már most látszik, hogy idén duplázni fogjuk a tavalyi évet.

B. P.: Creativity within a framework – ez a divatipari siker kulcsa. Az, hogy úgy legyünk kreatívak, hogy közben elképesztően racionálisak és logikusak maradunk, ezáltal a kreativitás a köré épített rendszeren belül értelmeződik. A márkánál a tartalmat a kreatívigazgató és csapata tölti be, mi a supportive frame-et adjuk hozzá.

Hogyan látjátok a Vanguards növekedését?

B. P.: Nagyon hosszú távban gondolkodunk a Vanguardsszal; jelenleg ennek a három márkának a növekedése is óriási feladat.

G. Á.: Nézd csak meg, milyen az, amikor elindulsz egy márkával. Például először csak női ruhákkal a Nanushkánál. Aztán jönnek a kiegészítők, a férfiruhák, egyéb accessories termékek, cipők, táskák, napszemüvegek, kisparfümök – és akkor még bele sem mentem a home szegmensbe. Nem kapkodunk a növekedésben. Nagyon tudatos döntés a részünkről, hogy egy jó lehetőség miatt nem fogjuk veszélyeztetni a portfóliónkban lévő leányvállalatok növekedését.

Mit javasolnátok azoknak a divatbrandeknek, akik szeretnének méretben és árbevételben a ti mércétekig eljutni?

B. P.: Azt javaslom a tervezőknek, hogy gondolkozzanak globálisan. Globálisan helyezzék el a márkájukat, globális piacra kell tervezzenek és itt magas sztenderdek szerint pozicionálják és differenciálják a brandjüket. Aki elvész a helyi piac sikerességében, annak nincs jövője. Emellett javaslom, hogy olvassanak sokat: minden tudás a globális divatpiacról elérhető online. Amikor valaki a legminimálisabb tudást sem szedi magára, azzal nem is érdemes beszélgetni. A siker kulcsa a tudás és a tehetség: hogy ugyanúgy tanuljunk a saját hibáinkból, mint másokéiból.


G. Á.: Inspirálódjanak folyamatosan és legyenek alázatosak tervezőként. Egy önmegvalósító művész nem biztos, hogy piacképes: a határozottság, a vízió és a tudatosság mellett muszáj, hogy legyen a tervezőkben kellő alázatosság a piaci igényekre is.

Inkább nyomtatott formában olvasnál? Még megrendelheted a Hype&Hyper magazin első számát a Store oldalunkról!

továbbiak
Az újragyarmatosító „jóléti osztály” – interjú M. Sornarajah-val
business

Az újragyarmatosító „jóléti osztály” – interjú M. Sornarajah-val

A brit gyarmati időkben Srí Lankán született M. Sornarajah professzor szerint a világ szinte minden országában létezik már a kettős társadalom a multinacionális vállalatokból élő „jóléti osztálynak” köszönhetően. Ceylonon született még a gyarmati időkben. Srí Lanka gazdasága mára teljesen összeomlott. Milyen kilátásai vannak az országnak? 1948-ban vált az ország függetlenné
Lámpából épített birodalom | A Solinfo-sztori
business

Lámpából épített birodalom | A Solinfo-sztori

Egy kis belvárosi lámpaüzlettel indultak, ma pedig már a világ legfontosabb designmárkáival állnak kapcsolatban. Orbán Zoltán, a Solinfo egyik alapítója és tulajdonosa mesélt arról, hogyan építették fel egy kétszemélyes vállalkozásból a ma már valódi designbirodalomként működő Solinfo-csoportot. Hogyan indult a Solinfo története? Régóta ismertük egymást Krisztiánnal (Szetei Krisztián, a Solinfo
Elkészült a pozsonyi GBC5 irodaház
business

Elkészült a pozsonyi GBC5 irodaház

A Galvaniho Business Center 5 a pozsonyi Ružinov keleti szélén, a D1-es autópálya és a repülőtér közelében található közigazgatási központ ötödik darabja. A kereskedelmi parkokból, bevásárlóközpontokból, üzletsorokból, bemutatótermekből, szállodákból és adminisztratív komplexumokból álló épületegyüttesben a GBC 5 egy multifunkcionális épület. A „zöld” közigazgatási épület dinamikus homlokzata, illetve ablakai parametrikusan reagálnak