fbpx
Nyomj Entert

Magánudvarból pop-up köztér Szentpéterváron

Már évek óta elhagyatottan állt Szentpétervár egyik történelmi piackomplexuma, amikor tulajdonosai elhatározták, hogy a város új központjává alakítják át az addigi magánudvart. Az újdonsült pop-up köztér szezonálisan változik, télen szánkódomb, nyáron zöld amfiteátrum várja a lakosokat. Mutatjuk a Nikolszkij Sorok új arcát!


A felújításért felelős KATARSIS ab építész stúdió az eklektikus teret a fa uralkodó használatával fogta vizuálisan össze. Az ide megálmodott kültéri berendezések kialakításuknak köszönhetően könnyedén képesek megváltoztatni funkciójukat: minden szerkezet ideiglenes, gyorsan össze- és szétszerelhető. A bevásárlóutca téli bódéi így a jó idő eljöttével nyilvános konyhakerttel ellátott piactérré változnak, a szánkódomb pedig beültethető parkos résszé alakítható nyaranta. Ez utóbbi előadásoknak, workshopoknak, koncerteknek és szabadtéri filmvetítéseknek ad helyet. A szánkódombok a 19. századi orosz téli vásároknak is hagyományos elemei voltak, a végtelen hosszú udvar metaforájaként. A domb északi megjelenésű, a modern skandináv építészetet idézi, a tetején lévő baldachin pedig egyfajta vintage-olimpiai jelleget kölcsönöz az összhatásnak. 

A felújított udvar szimmetriája és merev szerkezete összhangban van az azt körülvevő klasszicista épület elveivel. A tér központi eleme a forgó diadalív, ami a vásár kontextusában az orosz kultúra eurázsiai jellegének szimbólumaként jelenik meg. Az udvar másik jelentős építménye a fehér fémhálóval borított kilátó. A torony újradefiniálja a kontextus fogalmát: egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy új szemszögből szemlélhessük Kolomnát, Szentpétervár egyik legtitokzatosabb kerületét.

KATARSIS ab | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük