fbpx
Nyomj Entert

Modern önellátás a nyugalom szigetén | Mandrova ház

A vidéki élet felértékelődése manapság nem meglepő, sokan vágynak rá, hogy messze a város zajos mindennapjaitól nyugodtabb körülmények között – bár nem feladva a kreativitást és a kényelmet –, összhangban éljenek a természettel. Ez történt Evával és Aljažzal is, akik úgy érezték, hogy valamit gyökeresen meg kell változtatniuk az életükben. Így találták meg a Mandrova házat, ami hiába van igen eldugott helyen, mégis mindig történik valami.


Mindketten vizuális művészként dolgoztak, amikor 2019-ben Szlovénia egyik legtávolabbi magas karsztfennsíkjára költöztek. Azonnal nekiláttak új otthonuk felújításának, egy hagyományos régi faháznak, minden előképzettség nélkül – mégis mindent tökéletesen lebonyolítva közel egy év alatt. Legfőbb módszerük a ház logikájának lekövetése volt, hiszen tudták, hogy úgy lesz a legjobb, ha az eredeti, autentikus tervek alapján dolgoznak. Ezt a régi tudást alkalmazzák azóta életük többi pontján is. A rekonstruálás során megismerkedtek a kézi famegmunkálás elfeledett hagyományával, melyet minden újabb építkezésnél alkalmaznak. Úgy gondolják, hogy a fával való munkavégzés és az önellátás miatt teljesen más életszemléletet kapnak a hétköznapoktól.

A faház kialakítása tökéletesen biztosítja az önellátó, de mégis modern életformát. A belső terekben is a fa dominál, amit műtárgyak és rusztikus kiegészítők törnek meg – ez tökéletesen szimbolizálja Eva és Aljaž életstílusát.

Ezen a vidéken Eva és Aljaž rendkívül kedvező körülmények közt állít elő élelmet a helyismeret, a regeneratív mezőgazdaság és a permakultúra tudásának ötvözésével. Álláspontjuk szerint a régi világ technikáit és a jelenkor lehetőségeit keverve egy olyan életmódot biztosíthatnak maguknak, amiben bio módon termelhetik az alapanyagokat vagy beszerezhetik azok nagy részét, így jórészt önellátóként a társadalmi normák nyomása nélkül élhetnek.

A Mandrova ház szimbiózisban él a természettel, ez viszont nem jelenti azt, hogy szociálisan el lenne szeparálva a társadalomtól – a tanya állandó helyet ad workshopoknak, Aljaž a faművelés ősi művészetét adja tovább, Eva pedig a fenntartható gazdálkodás apró szépségeibe vonja be az érdeklődőket. Az aktív social media jelenlétnek köszönhetően pedig bárki követheti a Mandrova ház mindennapjait a közösségi platformokon.

Mandrova ház | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük