Mutatjuk a Szlovák Design Díjak várományosait!

Mutatjuk a Szlovák Design Díjak várományosait!

Északi szomszédainknál idén 17. alkalommal hirdették meg a Národná cena za dizajnu, vagyis a Szlovák Design Díj versenyt. A nemzetközi zsűri tagjainak ebben az évben közel ötszáz jelentkező közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat. Mutatjuk, kik kerültek fel a shortlistre!

Ami nálunk a Magyar Formatervezési Díj, az a szlovákoknál a Národná cena za dizajnu (NCD), melyet idén 17. alkalommal hirdettek meg. Különbség, hogy a szlovák versenyben elsősorban a kommunikációhoz kapcsolható designprojektek szállnak versenybe egymással, a beérkezett munkákat pedig  egy nemzetközi szakértőkből álló zsűri bírálja el. Északi szomszédaink designversenyét – mely a Szlovák Design Center (Slovenské centrum dizajnu) és a Szlovák Kulturális Minisztérium szervezésében valósul meg – azzal a céllal hívták életre, hogy bemutassák és népszerűsítsék a legkiválóbb designkommunikációs projekteket, ezáltal felhívják a figyelmet a design hozzáadott értékére.

Idén az elmúlt két évben, azaz 2018-ban és 2019-ben megvalósult munkákkal jelentkezhettek a szlovák tervezők összesen tizenegy kategóriában. Az idei megmérettetésen rekord számú, összesen 469 pályamunka került a zsűri tagjai elé, közülük 277 munka érdemelte ki a kiállítási lehetőséget. Ezek között találjuk azt az 51 pályamunkát, amelyek közül majd a végső győztesek kerülnek ki. Az NCD hivatalos weboldalán már szemezgethetünk a shortlistre felkerült projektek közül, a győzteseket pedig decemberben hirdetik majd ki. Mutatjuk, kik szállnak versenybe az idei NCD-díjakért!

Animáció és videó kategória:

1. Honda E-Ball (Ové PicturesMichaela Čopíková, Veronika Obertová; Animoline)
2. Na Peróne v New Yorku (OnomatopojePalko Matia)


Digitális kategória:

1. „Podivuhodné dejiny umenia s profesorom škrečkom” vagyis „Hörcsög professzor és a csodálatos művészettörténet”interaktív tartalmak a Szlovák Nemzeti Galéria kiállításán (Fuczik a Kakalík – Ondřej Horák, David Kalika; lab.SNG )
2. Uroboros Festival (Lenka Hámošová)
3. Čas-opis 1989 (Peter Gála, lab.SNG)
4. Dots (DevKid StudioJán Šicko)


Arculat kategória:

1. Ombudsmani hivatal (Andrej & AndrejAndrej Barčák, Andrej Čanecký)
2. Edo-Kin redizajn (Pekne & DobreMartin Bajaník)
3. Chlieb Náš – kézműves pékség (SudoMichaela Novosadová)
4. The Július Koller Society (Ľubica Segečová)
5. KC Diera do sveta – koncertplakátok (Barbora Bohušová, Šimon Chovan)


Kampány kategória:

1. Živijó! (Pavlína Morháčová)
2. Fest Anča (Ivana Palečková)
3. YEME papírkampány (Pekne & Dobre – Martin Bajaník)
4. festival [fjúžn] (Matúš Hnát)
5. Flaam festival 2018 + 2019 (Andrej & Andrej – Andrej Barčák, Andrej Čanecký; Michal Chrastina)


Könyv és kiadvány kategória:

1. A KPTL könyvkiadó kiadványai (Matúš Hnát)
2. „Prerušená pieseň” avagy „Félbeszakított dal” (Pavlína Morháčová)
3. „Bydlíme!” avagy „Élünk!” (Pavol Bálik)
4. „Archívna správa o stave Vysokej školy výtvarných umení 1949 – 1989” avagy „Archív jelentés a Képzőművészeti Főiskola állapotáról 1949-1989” (Andrej & Andrej – Andrej Barčák, Andrej Čanecký, David Kalata)
5. Čierne diery – Čierne diery: „Technické pamiatky a zabudnuté miesta Slovenska”, „Stratená Bratislava”, „Železničné vodojemy Slovenska” avagy „Szlovákia elfeledett helyei és ipari műemlékei”, „Elfeledett Pozsony”, valamint „Vasúti víztározók Szlovákiában” kiadványok (Michal Tornyai)


Új horizontok kategória:

1. Critical Daily – kritická prax v grafickom dizajne avagy a tervezőgrafika kritikus gyakorlata (Katarína Balážiková)
2. BRUT.TO (Zuzana Kutašová)
3. Nasuti — festival umenia a udržateľnosti avagy művészeti és fenntarthatósági fesztivál (Branislav Matis, Ivan Galdík)


Csomagolás és tárgy kategória:

1. Juniperus borókapárlat (Pergamen  – Juraj Demovič, Lörinczová Lívia)
2. Fuelit (Pekne & Dobre – Martin Bajaník)
3. Modrá púpava kozmetikumok (Ivana Palečková)
4. Noa! pamutzsebkendők (Katarína Hutníková)


Betű kategória:

1. Manual (Ondrej Jób)
2. Diery betűkészlet (Michal Tornyai)
3. Iskolai betűkészlet (Ján Filípek, Martina Rozinajová)
4. Skeleton Type One (Filip Paldia, Samuel Čarnoký)


Plakát és vizuális megjelenés kategória:

1. „Stop predaju zbraní” avagy „Állítsuk meg a fegyverkereskedelmet!” – 20X20 Poster For Peace (NeurografismosVeronika Barrera, Eduardo Barrera Arambarri)
2. „Archívna správa o stave Vysokej školy výtvarných umení 1949 – 1989” avagy „Archív jelentés a Képzőművészeti Főiskola állapotáról 1949-1989”  (Andrej & Andrej – Andrej Barčák, Andrej Čanecký; David Kalata)
3. Singularch (Matúš Hnát)
4. „Odvaha a risk. Století designu v UPM” avagy „Bátorság és kockázat. Száz év design az Iparművészeti Múzeumban” (Deep Throat StudioJozef Ondrík, Matúš Buranovský)


Tér kategória:

1. Livre Paris 2019. Szlovák stand a párizsi Nemzetközi Könyvvásáron (Ateliér Choma – Pavel Choma, Martin Kubina, Ové Pictures – Michaela Čopíková, Veronika Obertová)
2. Antimúzeum JK (Branislav Matis)
3. Miloš Alexander Bazovský életmű kiállítása Trencsénben (Marcel Benčík)
4. Grape kapu (Martin Skoček, Pavol Dobšinský)


Diák kategória:

1. Fight Flight Freeze (Terézia Denková)
2. Znakověda – cseh jelbeszéd, online oktatóanyag (Silvia Klúčovská)
3. The Script Hunter újság (Dominika Valentovičová)
4. ORB – fizikai interakciók a digitális környezetben (Roman Mackovič)
5. Szláv lények (Diana Hlaváčová)
6. Czemoji. Cseh emotikonok (Soňa Juríková)
7. Anxieta (Ján Šandala)

Zsűri: Boris Meluš (SK), Marlies Wirth (AT), Rastislav Uličný (SK), Adéla Svobodová (CZ), Jacek Mrowczyk (PL)

továbbiak
Highlights of Hungary 2020 | Marsalkó Dávid
community

Highlights of Hungary 2020 | Marsalkó Dávid

Marsalkó Dávid, a többszörös Fonogram-díjas Halott Pénz hiphopformáció alapítója a pécsi ügyeket, a társadalmi szerepvállalás fontosságát és a fenntarthatóság szellemiségét hozza el a Highlights-ba 2020-as jelöltjei által. A Halott Pénz általában teljesen kitölti Marsalkó Dávid idejét – az elmúlt nyolc-kilenc éve szinte csak a zenekarról szólt. A koronavírus-járvány miatt azonban 2020-ban
Nemsokára az Amazonon is lehet kabinházat venni
architecture

Nemsokára az Amazonon is lehet kabinházat venni

Szinte észrevétlenül simulnak környezetükbe az észt ÖÖD stúdió tükörfalú miniházai, melyeket nemsokára már a neten is megrendelhetünk. Home office-nak vagy vendégháznak is ugyanúgy alkalmasak a tallini ÖÖD stúdió alig több, mint tíz négyzetméteres miniházai. A természetbe illesztett, tükrös homlokzatú házak, melyek a stúdió Mirror Glass-kollekciójának részei, már világszerte üzemelnek vendégházként
A hét kedvenc enteriőrjei_35
design

A hét kedvenc enteriőrjei_35

Hétről hétre megosztjuk veletek a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. E heti válogatásunkból kiderül, hogy egy panellakás is ugyanolyan jó felújítási alapanyag lehet, mint egy középkori csűr. Időtlen esztétika és intim otthonosság | bkm