Szokatlan konceptualitás | Andrej & Andrej

Szokatlan konceptualitás | Andrej & Andrej

Experimentális vizuális nyelv felesleges kiegészítő elemek nélkül: az Andrej & Andrej szlovák designstúdió munkáit a nyers és bátor megoldások, a furcsa, szokatlan ötletek, valamint progresszív világuk teszik vonzóvá és egyedülállóvá. Andrej Barčák és Andrej Čanecký alapítókkal beszélgettünk.

Az azonos keresztnévvel rendelkező művészpáros közös története régre nyúlik vissza. Mindketten művészi érdeklődésű családi háttérrel rendelkeznek, így adta magát, hogy ők is hasonló pályán fognak majd elhelyezkedni – a művészeti középiskola felvételijén találkoztak először, majd egyetemi tanulmányaik alatt is kereszteződtek útjaik.

„Mindig együtt dolgoztunk különböző projekteken, kikértük egymás véleményét és segítettünk egymásnak az egyetemi feladatok elvégzésében is. Tanulmányaink mellett három évig dolgoztunk egy stúdióban és egy reklámügynökségben – már ekkor is voltak közös munkáink. A dolgok kezdtek összeérni, és mivel saját megbízásainkat jobban élveztük, mint a munkahelyi feladatainkat, úgy döntöttünk, hogy megalapítjuk az Andrej & Andrej designstúdiót” mesélték.

Bár az ötletelést és a koncepcióalkotást mindig közös gondolkodással szeretik elindítani, mindkettejüknek megvan a saját erőssége: egyikük inkább a tipográfia, a betűkészlet-alkotás, a különböző illusztrációk és a videókészítés területét kedveli, másikuk pedig a kiadványok, a könyvek, az arculatok és a weboldalak kialakításában mozog otthonosabban. Így tudják igazán kiegészíteni egymást.

Munkáikban elengedhetetlen számukra, hogy az adott projekt izgalmas kihívások elé állítsa őket.  „Fontos, hogy mindig találjunk valami olyat a projektben, ami ösztönöz bennünket – legyen az egy érdekes személy, akivel együtt kell működnünk, vagy maga a termék, amely hatással van a társadalomra” – emelték ki az alkotók.

Egyik ilyen projektjük a Nyitra városában megrendezésre kerülő Flaam butik zenei fesztivál számára készített arculattervük is, amelyen már közel öt éve dolgoznak együtt.

„A Flaam esetében mindig az a kérdés merül fel, hogy mit tehetünk meg, amit a nagy fesztiválok nem” – tették hozzá. „Ebben a szellemiségben gondoltuk újra például az eseményt népszerűsítő ajándéktárgyakat azzal, hogy minden látogató nevét rányomtuk a pólók hátoldalára. A nevek kezdőbetűjét F betűre cseréltük, hogy a GDPR-szabályoknak megfeleljen. Egy másik példa: a fesztiváljegyeket kaparós kártyára cseréltük, amellyel a fesztiválozók további extra jegyet, vagy akár egy italt is nyerhettek folytatták.  De más izgalmas és szokatlan megoldásokkal is gazdagították az esemény megjelenését, mint például a 2019-es esemény fő vizuális elemeként szolgáló, a 22 előadót megjelenítő avatarszerű illusztráció-sorozat megalkotásával.

Szokatlan megközelítésük egyik legújabb projektjükben, a pozsonyi Képzőművészeti és Design Akadémia számára készített arculattervük esetében is tetten érhető, ami a két Andrej elmondása szerint teljesen véletlenszerűen alakult így. Az intézmény fennállásának 70. évfordulója alkalmából egy, az egyetem történetét bemutató kiadványt szeretett volna publikálni, amivel a két alkotót bízták meg. A könyv tervezése alatt azonban világossá vált, hogy az intézmény tulajdonképpen nem is rendelkezik saját arculattal. Ezt a felismerést követően Andrej és Andrej úgy döntött, hogy akkor ők majd megalkotják azt.

A logó alapjául egy történelmi jelentőséggel bíró szarvasmotívum szolgált, amely az egyetem egyik korai mecénásának volt családi szimbóluma. A tervezés során a jelképet adaptálták különböző történelmi korszakokra, majd rengeteg módosításon és átalakításon esett át, amíg elnyerte végleges, leegyszerűsített formáját.

„A létrehozott logóváltozatokat beillesztettük a könyv archív fényképeire, továbbá csészére, plakátra, az egyetem hivatalos bélyegzőjére és oklevelek borítójára. Így tulajdonképpen megalkottuk az egyetem történetén átívelő vizuális identitást, létrehoztunk egy teljesen új alapot a jövőbeni munkákhoz. Ezt a misztifikáló magatartást szerencsére jól fogadták, és most az arculat további elemein, egy egyedi betűkészlet és az új weboldal létrehozásán dolgozunk” tették hozzá.

Ha nektek is felkeltették érdeklődéseteket az Andrej & Andrej különös, kísérleti vizuális megoldásai, kövessétek izgalmas munkáikat a stúdió Instagram-oldalán!

Andrej & Andrej | Web | Instagram

továbbiak
Gödöllői Iparművészeti Műhely | GUBAHÁMORI
architecture

Gödöllői Iparművészeti Műhely | GUBAHÁMORI

A Gödöllői Iparművészeti Műhely épületének felújítása új szintre lépett. Az Alkotóház átalakításának vázlattervei, amelyeken a GUBAHÁMORI építésziroda, azaz Guba Sándor, Hámori Péter és Novák Sándor építészek dolgoztak, elkészültek. A tervek szerint 2022-ben már megújult kiállítóterek és műhelyek várják a gödöllői művésztelep szellemiségét őrző intézmény alkotóit és látogatóit. Az épületet egyébként
Ókori ciszternából kortárs múzeum
architecture

Ókori ciszternából kortárs múzeum

Nápolyban található a világ egyik legnagyobb római kori vízgyűjtője – ide álmodott lenyűgöző kortárs múzeumi tereket egy hongkongi építész iroda. A Nápoly alatt lterülő Piscina Mirabilis – a világ egyik nagyobb ókori ciszternája, melyet az első században építtetett Augustus császár – 1450 négyzetméteren terül el. Az önmagában is impozáns történelmi tereket a hongkongi
HIGHLIGHTS | Nyári táborok
branding

HIGHLIGHTS | Nyári táborok

Tarka sporttáskák, bőröndök töltik meg az autóbusz csomagtartóját. A sofőr még egy utolsó hátizsákot igyekszik beszuszakolni a csomagrengetegbe. Egy puszi, egy ölelés, és a „vigyázz magadra” után indulhat is a nagy kaland. Autópályákon, ismeretlen városok, falvak útjain robogunk, mígnem megérkezünk a földi paradicsomba. Legyen az erdő mélyén szunnyadó táborhely vagy