NÉGYSZÖGLET – Devecseri Gábor

NÉGYSZÖGLET – Devecseri Gábor

Megbillent a föld, éles szögben húzott tusfeketék rajzolnak határt, a szigorú vonalakon talán egy sál lilája. Ha fölöttem, ha alattam, mint egy sziget az égben. Itt lakom én. Budapest.
Forrai Ferenc sorozata.

103 éve, 1917. február 27-én született Devecseri Gábor.

BUDAI HEGYEK UTCÁIN

„Sápadt kezével int
s fellép a nyár: Napfényes délután volt,
a hegyoldal, mint tenger ékkő lángolt,
szemben is hegyek, tetejükig tört fel
a sűrű erdő ezerfajta zölddel.
A nap énekelt s egyre halkult hangja,
mulattunk: a kövek közt hogy botorkál
nagyképü cincér és földszinü hangya.
S mint megannyi bájitalos boszorkány
ültek sötétkék és tüzvörös lepkék,”

NÉGYSZÖGLET
A Négyszöglet összetartozást jelző szimbolika. A nemzetek és kultúrák hovatartozását, azonosságát a sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere mutatja be a visegrádi országok irodalmán keresztül. Városlakók négyszer: Varsó, Prága, Pozsony, Budapest. Négy város, négy szín, egy metszet. Négy ország négy városának négyszögesítése, közös halmaza.

A Négyszöglet legújabb, a HYPEANDHYPER-en megjelenő részei Budapestről szólnak.

A SOROZAT
Az eddig megjelent részek ITT olvashatók.

INTERJÚ
Forrai Ferenccel, a Négyszöglet sorozattal kapcsolatban készült „Budapesti szögletek kilátással” című interjúnk ITT olvasható.

továbbiak
Marokkó x Budapest| Berber Budapest
design

Marokkó x Budapest| Berber Budapest

Meglepő, hogy mennyi kortárs áthallás figyelhető meg a népi művészetekben, és különösen igaz ez Marokkó vizuális világára, ami időről időre megihleti a nyugati tervezőket; egyszerűen nem akar kimenni a divatból. Körösényi Borinak, a Berber Budapest (@berberbudapest [https://www.instagram.com/berberbudapest/]) alapítójának hála nem kell Marokkóba utaznunk, hogy saját berber
Land Rover I Above and beyond
design

Land Rover I Above and beyond

Nem jut eszembe hirtelen olyan autógyártó, akinek emlékeznék az ajándéktárgyaira. Amúgy is elég vékony jég harminc milliós autók mellé repibögrét gyártani. Egy olyan autónál viszont – mint a legendás Defender – amely nem divat, hanem életmódhoz köthető autó, adott a lehetőség, hogy ne egyszerűen ajándéktárgyat, hanem kiegészítőket alkossunk. Az új Defender [https:
Epoka | Varsó
design

Epoka | Varsó

Ha egy színházi díszlettervezőt bíznak meg azzal, hogy megtervezze egy étterem belső terét, nagy valószínűsséggel drámai lesz a hatás. Ez történt a varsói Epoka étterem esetében is. A varsói Europejski Hotel [https://www.raffles.com/warsaw/] fine dining étterme igazi kuriózum a natúr palettával és minimál stílussal operáló helyek között.