SQUARE-ANGLE – Kálmán Mikszáth

SQUARE-ANGLE – Kálmán Mikszáth

The earth tilted, borders are being drawn in sharp angles by black ink, the purple shade of a scarf, perhaps, on top of the strict lines. If above me, if below, like an island in the sky. I live here. Budapest.
A series by Ferenc Forrai.

Kálmán Mikszáth was born 172 years ago, on January 16, 1847.

A FŐVÁROSBÓL

„A szerkesztőnk asztalának ballába mellett terül el egy csendes szomorú temető… Hiába keresnéd e temetőt, nyájas olvasó, Budapest, térképén, olyan szerény helyet foglal az csak el, mint egy kalapdoboz. Mint ahogy kalap-doboz is volt valaha; csak mióta az »átkos« közösügy annyira elszegényített, hogy a taligát is ekvipázsnak híjjuk, lett papírkosár, illetve temetkező hely.

Még azt mondja Musset Alfréd, hogy: »az eszmék nem halnak meg«; semmi sem könnyebben, mint ők! Ha a kéziratot idedobja a szerkesztő, sohasem látja az meg többé a feltámadás napját, meg van az halva örökre.

Csakis a tárcaírónak van még meg az a szellemidéző hatalma, hogy innen is életre hívhatja, neki minden szabad. Nyúljunk belé tehát a közös sírgödörbe, s támasszuk fel ama levelek egy részét, melyeket a múlt heti tárca következtében kaptam.

Íme, itt az egyik, piros a pecsétje, finom a hajtása, ha véletlenül nem gyűszűvel volna is lepecsételve, könnyű kitalálni, hogy gyöngéd női kéz írta.”

SQUARE-ANGLE
Square-angle is a symbol of togetherness. The belonging and identity of nations is presented by the unique code system of the series formed by shapes and colors through the literature of the Visegrad countries. Citizens, four times: Warsaw, Prague, Bratislava, Budapest. Four cities, four colors, one section. Making four cities of four countries four-angled; a common conglomerate.

The latest parts of Square-angle released on HYPEANDHYPER are about Budapest.

THE SERIES
The parts already released can be read HERE.

INTERVIEW
Our interview made with Ferenc Forrai in relation to the Square-angle series under the title “Squares of Budapest with a view” can be read HERE.

more to read
Bus Station | Nitra
architecture

Bus Station | Nitra

This time, the Czech mmcité+ designing and implementing different bus, train and tram stations designed a bus station for the city of Nitra, Slovakia. Here it comes. The new, elegant and modern bus station was built based on the designs of designcité+ creative studio, having almost 30 years of experience,
Vnitroblock | Prague
architecture

Vnitroblock | Prague

Voilà, a perfectly implemented solution for the „what should we do with worn-out industrial buildings?” problem: we discovered Vnitroblock creative center in Holešovic district of Prague, where the interior also deserves our attention besides the concept. A dominant dilemma of metropolises is what to do with old and abandoned industrial
Seal your mood!
design

Seal your mood!

Happy, angry, laughing out loud, sad, surprised… The emoticons used in chats are now indispensable elements of our online conversations. They are complementing our words and sentences, and sometimes even express us quite well on their own. Many times, we instinctively draw little smiling faces next to the entries in