NÉGYSZÖGLET – Nemes Nagy Ágnes

NÉGYSZÖGLET – Nemes Nagy Ágnes

Megbillent a föld, éles szögben húzott tusfeketék rajzolnak határt, a szigorú vonalakon talán egy sál lilája. Ha fölöttem, ha alattam, mint egy sziget az égben. Itt lakom én. Budapest.
Forrai Ferenc sorozata.

98 éve, 1922. január 3-án született Nemes Nagy Ágnes.

A KRISZTINÁBAN

„Hányszor ültem így templomok alatt,
sárga falukat sütötte a nap.
Kövér tornyuk úgy nyúlt a kékbe,
mint kővel rajzolt gyermekkori kép,
s fénylett, összehúzott szemembe érve
a déli, nyári sárga-kék.”

NÉGYSZÖGLET
A Négyszöglet összetartozást jelző szimbolika. A nemzetek és kultúrák hovatartozását, azonosságát a sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere mutatja be a visegrádi országok irodalmán keresztül. Városlakók négyszer: Varsó, Prága, Pozsony, Budapest. Négy város, négy szín, egy metszet. Négy ország négy városának négyszögesítése, közös halmaza.

A Négyszöglet legújabb, a HYPEANDHYPER-en megjelenő részei Budapestről szólnak.

A SOROZAT
Az eddig megjelent részek ITT olvashatók.

INTERJÚ
Forrai Ferenccel, a Négyszöglet sorozattal kapcsolatban készült „Budapesti szögletek kilátással” című interjúnk ITT olvasható.

továbbiak
Tallin vasúti csomópont I Zaha Hadid

Tallin vasúti csomópont I Zaha Hadid

A Zaha Hadid Architects már ismert vendég Tallinban. 2017-ben a kikötő 2030-as megújításának átfogó koncepcióját, most pedig a helyi  Esplannal együttműködésben készült közlekedési csomópont- és gyalogoshíd vízióját  mutatták be. A Rail Baltica a visegrádi gyorsvasút elképzelésekhez hasonlóan egy meglehetősen  ambiciózus terv: Tallinból indulva Rigán és Vilniuson keresztül ér el a
V4PLUS I Kedvenc lengyel márkáink_03

V4PLUS I Kedvenc lengyel márkáink_03

Aktuális összeállításunkban megmutatjuk Nektek a SUSU keramika és a Hannabi lengyel párját, és megoldást kínálunk azoknak is, akik eddig a tökéletes eszközt keresték az avokádómag csíráztatásához. Eláruljuk, ki tervezte a MUJI első lengyelországi boltját, és mesélünk arról ruhamárkáról is, akik nem rejtik véka alá, mit gondolnak a mai fogyasztói társadalomról.
Ház a szigeten I Prága

Ház a szigeten I Prága

A cseh Edit! építésziroda egy – a monarchiában született – őrházat alakított olyan klasszikus folyóparti házzá, amelyet ha kisebb lenne, azonnal javasolnánk a cabin porn kelet-európai kiadásába. De lehet, hogy még így is. Az épület a Moldva partján áll, és évtizedekig elhanyagolt állapotban várta sorsa jobbra fordulását, amely 2018-ban jött el. A