Nová Ruda óvoda I Csehország

Nová Ruda óvoda I Csehország

A Csehország északi részén található Liberec külvárosában álló Nová Ruda óvoda egy életszerű nevelői igényből is táplálkozhatna; minél átláthatóbb egy ilyen intézmény, annál könnyebb dolga lehet a kollégáknak a lurkók szem előtt tartásával. Persze ez sokkal egyszerűbb vázolata a helyzetnek, mint amennyire vicces, ezért maradjunk is egyszerűen a ténynél, hogy ez az óvoda tényleg világosabb, átgondoltabb és nyitottabb az átlagosnál. Üvegszálas műanyag homlokzata majdnem áttetsző, az épületet érő fény (és a gyerekek) örök játszótere, melyben minden szinten más funkciók kaptak helyet. A legalsó szinten alszanak, felette játék és foglalkozások céljára kialakított helyiségek vannak. Feltűnő, hogy nincsenek zárt részek, minden részlet kapcsolódik a külső térhez, vagy belül van összekötve, átriumszerűen.

Az épület két párhuzamos szakaszból áll, melyek között nyitott közösségi tér, terasz található, és amely csatlakozik a külső részen futó folyosókhoz.

Igazán örömteli, hogy a régióban is egyre látványosabb példák mutatják, hogy átgondolt koncepciók szerint fejlesztik az óvodákat, iskolákat és akár egészségügyi intézményeket, hogy ma már nem csak elszigetelt esetekben találkozhatunk ilyen minőségű épületekkel.