Ókori átriumházak modern átirata Csehországból

Ókori átriumházak modern átirata Csehországból

A cseh Nový Jičín-ben található lakóházat körkivágások nyitják meg az ég felé. A legnagyobb az épület közepén található, ami alatt egy privát, a szomszédok szeme elől teljes mértékben rejtett belső udvar kapott helyet.

Az épület egy oszlopok és eresz nélküli átrium variáció (Atrium Displuviatum), amiről Vitruvius írt először a Tíz könyv az építészetről című művében.


Olyan belső hangulatot akartam teremteni, amelyben az emberek olyan természetesen mozoghatnak, ahogyan a halak úsznak a vízben. A napfény természetes áramlása a legfontosabb, ahogy a fény a nagy ablakokon, valamint a tetőn lévő kör alakú nyílásokon keresztül beömlik. Amikor először látogattam meg az elkészült projektet, a tizenegy éves lányom váratlanul ott maradt a következő három napra, annyira megtetszett neki a tér” – nyilatkozta Marek Štěpán, az Atelier Štěpán építész stúdiótól.

A kétszintes lakóház enyhe lejtésű terepen helyezkedik el, ami teljes mértékben tükröződik a koncepcióban. A villa vízszintesen három különböző egységre oszlik. Az utcaszinten lévő bejárati platform betonból készült, itt a mellékhelyiségek találhatók meg. A fő lakótér a közösségi helyiségekkel valamivel kevesebb, mint egy emelettel az utcaszint fölé emelkedik, a külső átrium pedig további fél méterrel van megemelve. A szociális és pihenőterek fából készültek és merőlegesek egymásra. Egy füvesített átrium köti össze az egyes épületrészeket, ami a ház belső magja, ezt pedig az utcától elválasztó, kis merülőmedencével ellátott szauna zárja le.

A ház homlokzatai egyszerűek és absztraktak. Az alja betonból, a teteje fából készült, az alagsor fehér, vízálló vasbetonból, a föld feletti emeletek pedig nagyméretű keresztlemezes fából. A külső falakat szentjánoskenyérfa burkolattal látták el, ahogy a belső udvar terasz részét is. A villa legfontosabb belső tereit kompozíciósan is kiemelték: az étkezőasztal felett egy nagy, kör alakú ablak található, amely napfénnyel hangsúlyozza a központi bútordarabot. A kandalló, mint a az otthon melegének szimbóluma, a bejárattal szemben helyezkedik el.

Forrás: Linka

Atelier Štěpán | Web | Facebook

Fotók: Boysplaynice

továbbiak
Gáz van, nincs gáz? – Régiónk energiastratégiája I.
east

Gáz van, nincs gáz? – Régiónk energiastratégiája I.

Közép-európai gázjátszmák, régiós integráció és egy fagyos tél. Lengyelország függetlenedik az orosz gáztól, észak-déli korridort épít és teljes energetikai átalakulást menedzsel. Magyarország hosszú távú szerződést köt a Gazprommal, ugyanakkor más források felé is kacsintgat. A térség energia- és gázstartégiáját elemeztük – I. rész. Egész Európa pánikol, a gázárak az egekben, a
A Renault új koncepcióautójában bárhol álomra hajthatod a fejed
design

A Renault új koncepcióautójában bárhol álomra hajthatod a fejed

Mathieu Lehanneur francia designer a Renault egyik legikonikusabb autóját, a 4L-t álmodta újra, így született meg a Suite N°4. A nemcsak stílusosnak, hanem kifejezetten kényelmesnek tűnő koncepcióautóban boldogan eltöltenénk egy éjszakát a csillagok alatt, és egészen biztosan kipihenten ébrednénk utána. Az autó kialakítása során Lehanneur célja az volt, hogy
A legendás ökölvívóról, Papp Laciról szóló animációs rövidfilm nyert díjat
art

A legendás ökölvívóról, Papp Laciról szóló animációs rövidfilm nyert díjat

A számos teltházas programot felsorakoztató Cinemira KIDS Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál ünnepélyes díjkiosztóval zárult hétvégén. A legjobb magyar rövid gyerekfilmnek járó Aranymókus-díjat a Papp Laci című animáció nyerte el, B. Nagy Ervin rendezésében. A Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivált idén negyedik alkalommal rendezték meg, amely egy versenyfesztivál, ahol a rangos