fbpx
Nyomj Entert

Ókori átriumházak modern átirata Csehországból

A cseh Nový Jičín-ben található lakóházat körkivágások nyitják meg az ég felé. A legnagyobb az épület közepén található, ami alatt egy privát, a szomszédok szeme elől teljes mértékben rejtett belső udvar kapott helyet.

 Az épület egy oszlopok és eresz nélküli átrium variáció (Atrium Displuviatum), amiről Vitruvius írt először a Tíz könyv az építészetről című művében. 


Olyan belső hangulatot akartam teremteni, amelyben az emberek olyan természetesen mozoghatnak, ahogyan a halak úsznak a vízben. A napfény természetes áramlása a legfontosabb, ahogy a fény a nagy ablakokon, valamint a tetőn lévő kör alakú nyílásokon keresztül beömlik. Amikor először látogattam meg az elkészült projektet, a tizenegy éves lányom váratlanul ott maradt a következő három napra, annyira megtetszett neki a tér” – nyilatkozta Marek Štěpán, az Atelier Štěpán építész stúdiótól.

A kétszintes lakóház enyhe lejtésű terepen helyezkedik el, ami teljes mértékben tükröződik a koncepcióban. A villa vízszintesen három különböző egységre oszlik. Az utcaszinten lévő bejárati platform betonból készült, itt a mellékhelyiségek találhatók meg. A fő lakótér a közösségi helyiségekkel valamivel kevesebb, mint egy emelettel az utcaszint fölé emelkedik, a külső átrium pedig további fél méterrel van megemelve. A szociális és pihenőterek fából készültek és merőlegesek egymásra. Egy füvesített átrium köti össze az egyes épületrészeket, ami a ház belső magja, ezt pedig az utcától elválasztó, kis merülőmedencével ellátott szauna zárja le.

A ház homlokzatai egyszerűek és absztraktak. Az alja betonból, a teteje fából készült, az alagsor fehér, vízálló vasbetonból, a föld feletti emeletek pedig nagyméretű keresztlemezes fából. A külső falakat szentjánoskenyérfa burkolattal látták el, ahogy a belső udvar terasz részét is. A villa legfontosabb belső tereit kompozíciósan is kiemelték: az étkezőasztal felett egy nagy, kör alakú ablak található, amely napfénnyel hangsúlyozza a központi bútordarabot. A kandalló, mint a az otthon melegének szimbóluma, a bejárattal szemben helyezkedik el. 

Forrás: Linka

Atelier Štěpán | Web | Facebook

Fotók: Boysplaynice

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük