Ősi ösztönöket ébreszt fel | Landroom csillagvizsgáló

Ősi ösztönöket ébreszt fel | Landroom csillagvizsgáló

Az izraeli Negev-sivatagban épült apró, vályogból készült csillagvizsgáló azt az elemi ösztönünket ébreszti fel, hogy a csillagos éghez forduljunk útmutatásért.

Nemcsak a koncepciót, hanem a technikát tekintve is az ősi gyökerekhez nyúl vissza a Ben Gitai tervezte csillagvizsáló, mely az izraeli Negev-sivatagban, a Mitzpe Ramon kráter nyugati pontján található. A mindössze hat négyzetméteres épület falai a kráter talajából épültek.

„A döngölt földből készült vályogfalakban olyan ásványi anyagok és molekulák találhatók, melyek idővel csak még erősebbek lesznek. Már a kínai Nagy Falnál is így építkeztek” – fűzte a technikához a tervező, Ben Gitai a Dezeen-en.

A kis épület, amely alig üt el a környező tájtól, nappal pihenőhelyként, este csillagvizsgálóként működik. Összesen ketten tudnak benne leülni, ezért tökéletesen alkalmas a csendes pillanatokra, el lehet veszni benne a tájban, vagy a csillagos égben.

A Landroom azt az ősi ösztönünket ébreszti fel, hogy a csillagos égtől kérjünk útmutatást” – teszi hozzá Gitai, akit többek között újszülött kislánya, Esther inspirált a tervezésben. Szeretné minél előbb rávezetni a kislányát, hogy milyen fontos a szellem, a kreativitás és a szabadság, mindezt pedig megtalálhatjuk a csillagok között.

Gitai Architects | Web | Instagram

továbbiak
Évszázadok fúziója | Lea House
design

Évszázadok fúziója | Lea House

Manapság megannyi kísérlet példázza az eltérő korok közti harmóniát: legyen az a divatiparban, a formatervezés területén vagy az építészetben, mind igazolják, hogy ez az összhang több puszta dekoratív megoldásnál. A korszakalkotó stílusok keveredése a precedense a jelen és a múlt szimbiózisának, az eklektika egyszerre kihívás, értékmentés és bátorság – ráadásul egyre
Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5
architecture

Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5

Nagyon várjuk már, hogy a karantén és a járványhelyzet után egy kellemes fürdőben pihenhessük ki az elmúlt időszak fáradalmait. Toplistánk öt látványos helyszínt mutat be a régióból a fürödni vágyóknak. Ez a cikk eredetileg 2021. március 3-án jelent meg. Orhidelia Wellness | Podcetrtek, Szlovénia Az Enota tervezőiroda a szlovéniai wellnessközpont tervezésekor
Láttad már? Itt van Budapest antivárosnéző füzete!
east

Láttad már? Itt van Budapest antivárosnéző füzete!

Az útikönyvekben bemutatott turistalátványosságok szinte kivétel nélkül „csodásak”, „különlegesek”, és gyakran még „a világért se hagyjuk ki!” felszólítás is szerepel a nevezetességek mellett. De mi történik, ha saját otthonunk utcáin szeretnénk turistáskodni egy kicsit, méghozzá rendhagyó módon – elfogultság- és ömlengésmentesen? Ebben segít nekünk Gáspár Balázs antivárosnéző füzete, ahol – többek között