Ősi ösztönöket ébreszt fel | Landroom csillagvizsgáló

Ősi ösztönöket ébreszt fel | Landroom csillagvizsgáló

Az izraeli Negev-sivatagban épült apró, vályogból készült csillagvizsgáló azt az elemi ösztönünket ébreszti fel, hogy a csillagos éghez forduljunk útmutatásért.

Nemcsak a koncepciót, hanem a technikát tekintve is az ősi gyökerekhez nyúl vissza a Ben Gitai tervezte csillagvizsáló, mely az izraeli Negev-sivatagban, a Mitzpe Ramon kráter nyugati pontján található. A mindössze hat négyzetméteres épület falai a kráter talajából épültek.

„A döngölt földből készült vályogfalakban olyan ásványi anyagok és molekulák találhatók, melyek idővel csak még erősebbek lesznek. Már a kínai Nagy Falnál is így építkeztek” – fűzte a technikához a tervező, Ben Gitai a Dezeen-en.

A kis épület, amely alig üt el a környező tájtól, nappal pihenőhelyként, este csillagvizsgálóként működik. Összesen ketten tudnak benne leülni, ezért tökéletesen alkalmas a csendes pillanatokra, el lehet veszni benne a tájban, vagy a csillagos égben.

A Landroom azt az ősi ösztönünket ébreszti fel, hogy a csillagos égtől kérjünk útmutatást” – teszi hozzá Gitai, akit többek között újszülött kislánya, Esther inspirált a tervezésben. Szeretné minél előbb rávezetni a kislányát, hogy milyen fontos a szellem, a kreativitás és a szabadság, mindezt pedig megtalálhatjuk a csillagok között.

Gitai Architects | Web | Instagram

továbbiak
HIGHLIGHTS | Minimalista háztartási gépek Dél-Koreából
design

HIGHLIGHTS | Minimalista háztartási gépek Dél-Koreából

„Olyan kevés design, amennyire csak lehet” – ez egyike a jó design tíz alapelvének, melyek a legendás német formatervezőtől, Dieter Ramstól származnak. Ez az ember megtanította a világnak, hogy „a kevesebb több”, nemcsak úgy általában, de mindennapi tárgyaink esetében is. Egy jól megtervezett termék annyit tud, amennyit tudnia kell, s ezt
Okostermosz | Balaton
branding

Okostermosz | Balaton

Könnyű kezelhetőség, higiénia, okos lehetőségek. Ez a Balaton Water Bottle, mely egy vizespalack alapvető rendeltetésén túl a benne tárolt folyadék hűtéséről vagy melegítéséről is gondoskodik. De ha ennyi nem volna elég, a termosz powerbankként is használható 7200 mAh-es akkumulátorának és vezeték nélkül csatlakoztathatóságának köszönhetően. A palack működése roppant egyszerű. A
„Szokatlan, nem odaillő, mégis logikus” | Murányi Kristóf alkotásai
east

„Szokatlan, nem odaillő, mégis logikus” | Murányi Kristóf alkotásai

Közelmúltat idéző jelenetek, jelenségek vagy tárgyak, kissé ironikus és humoros, mégis tárgyilagos hangulatú, egyszerű kompozíciójú képeken, amelyek érzékeny és elgondolkodtató módon kapcsolnak össze minket személyes emlékeinkkel. Murányi Kristóf már több mint tíz éve készíti sajátos illusztrációit. Interjú! A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (akkor még Iparművészeti) végeztél tervezőgrafikusként 2004-ben, majd később az