Rosetta | Randevú a 67P/C-G üstökössel

10 évvel a Rosetta űrprogram elindítását követően a mai napon, délelőtt 9:35-kor az Európai Űrügynökség (ESA) szondájáról leválik a Philae leszállóegység, hogy 7 órával később landoljon a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökösön.

Az 511 millió km távolságban lévő eseményekről az ESA csak 28 perces késéssel értesül, de ha minden rendben van a Philae elnevezésű szonda kb. 17 órakor landol az üstökös “Agilkia” (korábban ‘J’-pont) névre keresztelt leszállási pontján. Ha minden rendben megy, ez lesz az első puha leszállás egy üstökös felszínén.

A sikeres leszállást követően Philae lehorgonyozza magát, az üstökös forgási sebessége- és a gyenge gravitáció miatt. Ezt követően kezdődhetnek csak meg a felszíni ill. a talajszint alatti vizsgálatok melyek két és fél napot vesznek majd igénybe. A következő hetek, hónapok az elemzésekről és a Philae napelemes töltődéséről fognak szólni.

Az üstökösök, – mint a 67/P is – a Naprendszer fagyott építőköveinek tekinthetők, melyek részt vettek a Föld korai vízzel és szerves anyagokkal történő ellátásában. A csütörtöki Budapest Science Meetup-on is szó fog esni az üstökösökről a Rosetta programról és Philae-ről.

A történelmi pillanatról mi egy infógrafikus plakáttal szeretnénk megemlékezni, mely az üstökös és a Rosetta szonda adatait szemlélteti:

Élő kapcsolat az ESA irányítóközpontjából:

One of the biggest space missions in years will take place nearly 4 billion miles from Earth on today. A spacecraft named Rosetta will drop a refrigerator-sized lander onto a 67P/Churyumov–Gerasimenko. We made this poster for the great historical day. Enjoy:

You can watch it live from the mission control room starting at 7am via ESA (video embedded below):

Live: