fbpx
Nyomj Entert

Svéd építész iroda tervezett városház-prototípust Ukrajnában

Novi Sanzhary-ban található annak a közigazgatási szolgáltatóközpontnak a prototípusa, melyet a svéd Claesson Koivisto Rune tervezett. Az Európai Unió és Ukrajna közösen kezdeményezte az ország decentralizációját támogató programot, amelynek tervezését az építész stúdió az előtanulmányokért járó névleges díjon túl pro bono ajánlotta fel.

A városház-prototípust még az orosz invázió előtt szerették volna bevezetni az országban. A tervek szerint közel 400 helyszínen valósult volna meg a transzparens épületek kivitelezése, a szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférést, illetve a helyi köztisztviselőknek és állampolgároknak találkozási pontot biztosítva ezzel.

Az ukrajnai háborúval a projekt előrehaladása megtorpant, a felépült prototípus állapota ismeretlen. Claesson Koivisto Rune azonban reméli, hogy egy napon még teljesen megvalósulhat a projekt. A svéd építész stúdió a terv megosztásával szeretné felhívni a figyelmet az építészetnek a demokrácia támogatásában és Ukrajna talpra állításában játszott szerepére.


Source: Dezeen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük