fbpx
Nyomj Entert

Talán ez a megoldás az ételpazarlásra | Interjú Barbara Gollacknerrel, a Wastewear alkotójával

Barbara Gollackner életében állandó motívum a tárgyak tervezése: gyermekkorának nagy részét családja bútorgyártó üzletében töltötte,  textil-, termék- és bútortervezést is tanult, majd 2018-ban megalapította a Studio Barbara Gollacknert Salzburgban. Megannyi használati tárgy született a kezei alatt, amik mind egy-egy kreatív koncepciót képviselnek – legutóbb pedig egy nagyon fontos kérdésre találta meg a választ.


Formatervezőként nagyon sokrétű a munkásságod, de mégis hogyan jellemeznéd a munkáid három szóban?

Minimalista, átgondolt, fenntartható.

Tervezéseid között desszertes tálak, teáskészletek, kávéscsészék és egyéb étkezéshez köthető kollekciók is szerepelnek. Van valami különleges kapcsolatod a gasztronómiával?

Igen! Olyan családból származom, ahol az ételek és a családi étkezések nagyon fontos szerepet játszanak. A két legközelebbi barátom is szakács és évek óta együtt dolgozunk különböző projektekben. Nagyon nagyra értékelem a jó élelmiszereket, és úgy gondolom, hogy soha nem szabad elfelejtenünk, hogy egy jó minőségű és kellemes vacsora a barátokkal milyen hatással van a közérzetünkre.

A 2021-es Bécsi Design Weeken debütált Martin Kilga osztrák séffel készített közös projektetek, a Wastewear, aminek különlegessége, hogy ételhulladékokat dolgoz fel, illetve élelmiszer maradványokból készült. Milyen folyamat előzte meg a tervezést? Milyen technikai háttérre volt szükség? Tudnál erről mesélni nekünk?

Valójában közel három évvel ezelőtt kezdtem el ezt a projektet. Folyamatosan próbálkoztam és hibát hibára halmoztam – kísérleti alapon és nagyon nyitottan dolgoztam, rengeteg különböző technikát próbáltam ki a tervezés folyamatában. Végül fröccsöntést, préselést és 3D-nyomtatást használtam.

Mit gondolsz, ez a jövőben megoldást jelenthet az élelmiszerpazarlás problémájára, vagy ez “csak” egy egyedi tervezési koncepció volt a részedről?

Mindkettő! Ez egy egyedi tervezési koncepció volt a részemről, de tényleg úgy gondolom, hogy ez egy megoldás lehet. Ha én egyedül eljutottam idáig a kis stúdiómban, mit tudna ezzel kezdeni egy nagyvállalat?

Mesélnél nekünk a stúdió jövőbeni terveiről?

A mindennapi munkám során mindenféle terméket készítek – az ékszerektől kezdve az étkészleteken át egész enteriőrökig. Szeretem ezt a változatosságot, remélhetőleg ezt folytathatom és továbbra is dolgozhatok olyan kísérleti projekteken, mint a “Wastewear.”

Fotók: Kathrin Gollackner

Studio Barbara Gollackner | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük