Test és tárgy harmóniája | Vincze Borbála

Test és tárgy harmóniája | Vincze Borbála

A minket körülvevő tárgyak, tárgycsoportok akár testünk egyfajta kiterjesztéseként is értelmezhetők. E gondolat újraértelmezésére, vizsgálatára tett kísérletet mestermunkájával, egy kísérleti öltözékkiegészítő tárgyegyüttes megtervezésével Vincze Borbála.

Vincze Borbála kiegészítőtervezőt munkájában az emberi test és a viselt tárgy közötti kapcsolat foglalkoztatja leginkább. Diplomamunkájának megalkotásakor is a test és a kiegészítő harmóniájának megtalálása és megteremtése volt legfőbb célja.

A megálmodott kiegészítőegyüttes tagjainak biomorf vonalvezetését az emberi test anatómiája ihlette. Szoborszerű, érzéki formák adják a tárgyak alapját: ezek az érzéki testlenyomatok hűen tükrözik és dokumentálják a tervező érzékeny, önálló alkotói gondolkodásmódját.

A tervezői folyamat során a dinamikus, testre helyezhető és az azt lekövető formák transzformálódtak át ready-to-wear tárgyakká. Az organikus formavilágot képviselő, nyolc darabból álló, háromfajta bőr felhasználásával készült kollekció finoman egyensúlyozik a funkcionalitás és a konceptualitás határán.

Az így létrehozott, konceptuális öltözékkiegészítő tárgycsoportot Vincze Borbála útkeresésnek tekinti, illetve válasznak arra a problémafelvetésre, hogy miként definiálhatók és határozhatók meg a biomorf formák és azok határai.

A kísérletnek szánt projekt mind formaképzésében, mind anyaghasználatában lehetőséget enged arra, hogy továbbgondolva funkcionális és gyártható kollekcióvá váljon.

Fotók : Vincze Borbála
Vincze Borbála | Facebook | Instagram
Forrás: MOME

továbbiak
Inspiráló közösségi terek Kelet-Európából | TOP 5
art

Inspiráló közösségi terek Kelet-Európából | TOP 5

A nyugodt környezet, a természet közelsége mindig inspirálóan tud hatni, ha dolgozni vagy pihenni szeretnénk, főleg, ha ezt olyan egyedi építményekben vagy azok közelségében tehetjük meg, melyek különleges és kreatív formai megoldásaikkal, anyaghasználatukkal egységet alkotnak a természettel – vagy éppenséggel kitűnnek onnan – a maguk sajátos módján. A következő válogatás ilyen épületekre
Sokdimenziós tér a szabadban | Gregory Orekhov
art

Sokdimenziós tér a szabadban | Gregory Orekhov

Gregory Orekhov orosz szobrász és építész legújabb alkotásában a moszkvai Malevics park sokszoros tükörképe köszön vissza. A „Black Square” (Fekete négyzet) nevet viselő installáció részeként két fekete monolit magasodik a Malevics park sétánya fölé. Az alkotás a park természetes és épített környezetét tükrözi vissza, ezáltal is tisztelegve az úttörő avantgárd
Kelet-Európa formabontó piacai | TOP 5
gasztronómia

Kelet-Európa formabontó piacai | TOP 5

Értéket teremt és közösséget formál: a piacra járás kultúrája sose megy ki igazán a divatból. Akár turistaként, akár állandó visszatérőként látogatjuk a piacokat, mindig tartogatnak számunkra valami misztikumot. A zöldség zöldebb, a virág illatosabb, az emberek közvetlenebbek. Válogatás Kelet-Európa legérdekesebb piachelyeiről. Termelői Vásár | Gdansk Lengyelország egyik legkiemelkedőbb termelői vására heti