Trip Vibes | Pilisborosjenő, Magyarország

Trip Vibes | Pilisborosjenő, Magyarország

Kellemesen lankás erdei út, különleges várrom, impozáns sziklatornyok – a Pilisborosjenő határában található, népszerű kirándulóhely minden olyat magába sűrít, amitől egy túra igazán élvezetes lehet, akár gyerekként is. Csak egy palack víz, egy doboz szeletekre vágott alma, némi keksz és egy jó szalámis szendvics kell a hátizsákba, aztán start! A hét magyarországi tájegységet bemutató Indulj el! sorozatunk után most itt a hasonló üzenettel bíró Trip Vibes, amelyben kéthetente pénteken ajánlunk egy-egy újabb hazai túraszpotot, mert kirándulni ősszel a legszuperebb!

Az új, „Trip Vibes” című sorozatunkban bemutatott kirándulóhelyekhez ráadásul minden alkalommal egy-egy kreatív szakembert is társítunk, aki valamilyen módon kötődik az adott településhez, tájegységhez, így az ő szemével is „láthatjuk” az általunk kiemelt szpotokat. Pilisborosjenő kapcsán Hoffmann Petrát, a Stilblog és a Stilshop alapítóját, a Makers of Budapest kötet szerzőjét kérdeztük.

Tudtátok, hogy Pilisborosjenőn van egy szelet Egerből is? A Budapestről északra, a Pilis délkeleti lábánál fekvő négyezer fős település és környéke a természetjárók kedvelt helyszíne, ráadásul filmtörténeti vonatkozása is van. A falu határában található Házi-réti-horgásztótól induló, az erdőn keresztül vezető túraút az 1968-ban bemutatott, Gárdonyi Géza azonos című regényéből készült, Várkonyi Zoltán által rendezett Egri csillagok című magyar-bolgár történelmi film díszletvárához vezeti a kirándulókat. Ezen a helyen forgatták a vár ostromának jeleneteit, ahová akkor ötezer sorkatonát vezényeltek ki statisztának. Az azóta eltelt jó néhány év alatt a természet szépen lassan visszahódította a területet, a várrom mai, felújított állapotába 2008-ban, a filmforgatás 40. évfordulójára időzített renoválás során került.

A vártól a széles földúton tovább haladva aztán újabb érdekességeket találunk. Egy rövidebb séta után – a nevét formájáról elnyerő – Teve-sziklához jutunk, ahol igazi vadnyugati hangulatban lesz részünk; a vöröses sziklatornyok, függőleges sziklafalak és a bennük lévő üregek nem mindennapi látványt nyújtanak – rögtön konstatáljuk is, ide biztosan visszatérünk még!

Hoffmann Petra, a Stilblog és a Stilshop alapítója, a Makers of Budapest kötet szerzője húsz éve költözött szüleivel Pilisborosjenőre, így ezúttal őt kérdeztük többek között arról, milyen hatással van rá a falu és környéke, illetve mit visz tovább magával innen a jelenlegi budapesti mindennapjaiba.

„A belvárosból kocsival mindössze harminc perc alatt megközelíthető az első pilisi falu: ez Pilisborosjenő. Különlegessége gyönyörű fekvésének, természeti adottságainak és zsákfalu-jellegének köszönhető – tiszta, csendes és változatos élményeket rejtő kirándulóhely. Húsz évvel ezelőtt költöztünk ide a szüleimmel, akik legnagyobb örömömre máig itt élnek, ezért minden családi ebéd, látogatás, nyáron itt töltött nap olyan számomra, mint egy-egy rövid kirándulás: lelassul az idő, önkéntelenül is mélyebben veszem a levegőt és bármerre nézek, csodás látványban van részem. A buszvégállomástól kényelmes erdei séta vezet a Teve-sziklához, az »egri várhoz«, a salakbányához, a lovardákhoz, nyáron a levendulamezőhöz. Ha pedig nagyobb túrára vállalkozunk, a Nagy-Kevélyt megmászva a lábunk elé tárul Budapest és az egész Pilis, a Föld szívcsakrája – amit persze mi leginkább viccesen emlegetünk így, ugyanakkor kétségtelenül kikapcsol, feltölt és megnyugtat minden itt töltött perc! Lassabb az élet és közvetlenebbek az emberi kapcsolatok egy négyezer lelkes faluban, mint a nagyvárosban, és ez a támogató nyitottság meghatározza a falu életének mindennapjait. A barátságos hangulat és a természetben eltöltött terápiás idő számomra különleges értékkel bír, melyeket igyekszem magammal vinni a budapesti hétköznapokba is.”

Fotók: Farkas-Zentai Lili
Portré: Rácmolnár Milán
Illusztráció: Farkas Róbert

továbbiak
A lehető legkevesebb design | Clemens Strobl pincészet
architecture

A lehető legkevesebb design | Clemens Strobl pincészet

Az Ausztria északkeleti részén fekvő Clemens Strobl borászat kialakításában a borkészítés művészetére és mesterségére esik a hangsúly; enteriőrjében a letisztult, nyers, természetes anyaghasználat és színtónusok dominálnak. A visszafogott és kifinomult designt az osztrák Destilat stúdió jegyzi. A Clemens Strobl családi borpincészet már önmagában is különleges: boraik karakteres ízvilággal rendelkeznek, némi
iPhone: vissza a gyökerekhez | Apple
branding

iPhone: vissza a gyökerekhez | Apple

Nagy bejelentést tett az Apple: a már megszokott szeptemberi termékbemutató eseményének koronavírus miatti elhalasztását követően október közepén rendeztek egy nagyszabású online bemutatót. Az esemény nem csak audiovizuális szempontból volt lenyűgöző, a legfrissebb generációs termékek miatt sem kellett aggódnunk. A „Hi, Speed.” névre keresztelt eseményen bemutatták a termékcsalád vadonatúj tagját, a
Vibráló tapétától a játékos kínálótálig | Magyar Design a Hungexpón
design

Vibráló tapétától a játékos kínálótálig | Magyar Design a Hungexpón

Idén október 7-11. között várta a látogatókat az Otthon Design kiállítás és vásár a Hungexpo területén. A koronavírus ugyan tagadhatatlanul nyomot hagyott ezen a rendezvényen is, ám panaszra igazán nem lehet okunk: a magyar tervezők még a pandémia közepén is tudtak újat mutatni. Mutatjuk, mi mindent láthatott a közönség a