„Annyira vártam a tavaszt, hogy minden virágba boruljon” – ukrán menekültek történetei

„Annyira vártam a tavaszt, hogy minden virágba boruljon” – ukrán menekültek történetei

Az UAtlas projekt a háború elől Lengyelországba menekült ukránok történeteit és portréit gyűjti össze.


Oroszország Ukrajna elleni támadása következtében több mint ötmillió háborús menekült lépte át a határt Lengyelországba. Az UAtlas létrehozói a lengyel-ukrán határon, illetve Lvivben és Varsóban készítettek interjúkat a menekültekkel. „Itt vannak azok történetei, akik elhagyták otthonukat, akik a visszatérésen vagy a továbblépésen gondolkodtak. A háborús bűnök túlélőinek történetei a XXI. században, Európa szívében” – olvasható a projekt honlapján.

A beszámolók 2022. március és május között készültek, tehát a február 22-i orosz támadás utáni elmeneküléstől a külföldön (Lengyelországban) való ideiglenes vagy végleges letelepedésig. Az időszak jól érzékelhető az elmesélt történeteken, hiszen míg a márciusi történetek elsősorban a háború kitörésének sokkjára, a bombázásokra, a menekülés viszontagságaira, a menekülő tömegekre fókuszáltak (vagy éppen arra, hogy a fegyverropogáshoz már 2014 óta hozzá voltak szokva), és gyakran említik a lengyelek segítőkészségét és kedvességét, addig a későbbiekben már a nyelvi nehézségek, a munkakeresés gondja és a meneküléssel, illetve a menekültléttel járó lelkiismeret-furdalás is megjelenik: „Nekem úgy tűnik, hogy menekültnek lenni valamiféle kötelességgel jár. Nem tudom, hogy tudok-e normálisan öltözködni, nevetni vagy filmet nézni.” Mindezen túl az otthoni, félbemaradt tervek és tevékenységek – félig felújított lakások, bemutatás előtt álló színházi darabok, megnyitás előtt álló üzletek, szünetelő tanulmányok, a horgászás lehetőségének hiánya – és a hátrahagyott családtagok, háziállatok, helyek feletti szomorúság is általános. A háború első évfordulójához közeledve pedig különösen szívszorítóak azok a kezdeti remények, hogy mindez egy hónapon belül vagy legkésőbb őszre véget ér. Ugyanakkor az is szóba kerül, hogy mi lesz akkor, amikor Ukrajna végül győzelmet arat: „Ha Lengyelországban leszek, elmegyek a legközelebbi boltba, megveszem az összes pezsgőt, amit csak tudok, kimegyek az utcára, és mindenkit megkínálok, aki kér belőle.

„A háború kitörésének napján terveim voltak: kinyitom a laptopomat, tanulok valamit, átnézem a házi feladatomat... De a dolgok másképp alakultak. [...] A kutyámat a barátaimnál hagytam, mert nehéz vele utazni. Ez az egész olyan szomorú.” (Ksenia, 18)
„Én vagyok a Zfeelz nevű rockzenekar énekese, ami elég vicces, mert a nevünkben két Z van, így most meg kell változtatnunk. [...] Szeretném növelni az ukrán kultúra jelenlétét a médiában. Annyi menő művészünk van, akikről senki sem tud, mert eddig mindent az orosz tartalom uralt. Jelenleg ez a fő célom.” (Anya, 20)
„Soha nem tapasztaltam még háborút. A háborúban semmi jó nincs.” (Dennis)
„A legfontosabb dolog az, hogy hazatérjünk. Ott maradtak a családtagjaink: anyám férje, a barátom, a rokonaink és a háziállatok.” (Olena, 22)
„Anyám még a háború előtt meghalt. Február 24-én emlékeztünk meg halálának kilencedik napjáról. Az urna édesanyám hamvaival az erkélyen maradt, nem volt időnk eltemetni.” (Tetyana, 56)

Az UAtlas projekt készítői: Rafał Milach, Ievgen Stepanets, Elena Subach, Karolina Gembara, Mika Nechiporenko, Olena Tkachenko, Agnieszka Rodowicz


UAtlas | Web | Instagram


Borítókép: „A mi családunk soha nem neheztelt az oroszokra vagy az oroszul beszélőkre. Mi magunk is beszéltünk oroszul. De mindazok után, ami történt, elkezdtem tisztelni a saját országom kultúrájának minden részét. Most már nem tudok oroszul beszélni. [...] Néha felébredek, és arra gondolok: »Ez nem az én ágyam« [sír]. Amikor ukrán utcaképeket látok, azonnal a barátaimra gondolok, és beszélni akarok velük.” (Anya, 23)

továbbiak
Nemzetközi pályázaton keresik a MOME következő rektorát
mome

Nemzetközi pályázaton keresik a MOME következő rektorát

A hazai felsőoktatásban újszerűnek számító módon, nyílt nemzetközi pályázaton keresi következő rektorát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). A kiírásnak azonban nem ez az egyetlen különlegessége! Mérföldkőhöz érkezett a MOME megújulása. Az intézmény fenntartója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány úgy döntött, hogy a következő rektor kiválasztására új, a hazai felsőoktatásban eddig
Designba öntött üveghulladék: itt a legújabb szilikátmatéria!
design

Designba öntött üveghulladék: itt a legújabb szilikátmatéria!

Nemcsak díszíti az otthonokat, de gyártása során hulladékot hasznosít fel: Deák Zsuzsanna két év alatt kísérletezett ki egy teljesen új szilikátmatériát. Az üveg és kerámia gyártásához használatos alapanyagok ötvözéséből létrejött innováció tavaly októberben mutatkozott be először egy hatalmas mozgófal, vagyis tolóajtó formájában a 360 Design Budapest kiállításon. A különleges designelem
Viva Magenta!
lifestyle

Viva Magenta!

2022 az első olyan év volt a vírus kitörése óta, amely egyszerre adta vissza a mindennapjainkat és módosította az élethez való hozzáállásunkat. A talpon maradt világ túlélővé és kitartóvá vált. Az idei évnek újult erővel kell nekivágnunk, hiszen például az elhúzódó ukrajnai háború következményeivel kell megbirkóznunk. Ezt szem előtt tartva