Viva Magenta!

Viva Magenta!

2022 az első olyan év volt a vírus kitörése óta, amely egyszerre adta vissza a mindennapjainkat és módosította az élethez való hozzáállásunkat. A talpon maradt világ túlélővé és kitartóvá vált. Az idei évnek újult erővel kell nekivágnunk, hiszen például az elhúzódó ukrajnai háború következményeivel kell megbirkóznunk. Ezt szem előtt tartva alkotta meg a Pantone a Viva Magenta árnyalatát, ami 2023-ban az év színe.


A Pantone minden évben igyekszik feltérképezni az emberek általános hangulatát, érzéseit és törekvéseit szerte a világon, hogy mindezt kifejezze egy színnel, amelyet mindenki a magáénak érezhet. Valami közöset keresnek az emberekben, a művészetben, a szórakoztatásban, az új technológiákban, valamint társadalmi és politikai kérdésekben, hogy megragadhassák, milyen irányba tart a világ.

A szín az önkifejezés egyik eszköze, amelynek sajátos ereje és befolyása van, képes a kapcsolatteremtésre, emellett egy időszak, korhangulat szimbolizálására. Az élénk és energikus színekről már egy korábbi cikkünkben is írtunk a Hype&Hyper hasábjain. Az idei PANTONE 18-1750 Viva Magenta egy kiegyensúlyozott árnyalat, amely a vörös és a sárga melegét, valamint a kék hűvösségét egyesíti, így tükrözi az ötletek, gondolatok, víziók, stílusok és megközelítések sokféleségét, amelyek együttesen léteznek körülöttünk.

Az idei színt a kochineális festékek vörös színe ihlette, amelyek a színezőanyagot termelő bogarakból származnak. Ezek a rendíthetetlen kis lények gyönyörű színű védőhéjaikkal az idők során folyamatosan túléltek, és pontosan ezt az elszántságot képviseli a szín, amely lendületet ad lelkünknek a nehéz időkben.

A Viva Magenta szellemiségének kialakításánál a Pantone együttműködött a Huge-dzsal, hogy közösen vizsgálják a modern technológia és az emberi kreativitás kapcsolatát. Egy mesterséges intelligenciát generáló eszközzel segítségével fedezték fel a színvilágot, illetve a benne rejlő üzeneteket. A mesterséges intelligenciának és a Viva Magenta találkozásának köszönhetően egy új ökoszisztéma jött létre “Magentaverzum” néven.

A Viva Magenta ihletésű Pantone termékek széles választéka hamarosan elérhető lesz az oldalukon, érdemes figyelni!

Pantone | Web | Facebook | Instagram
Forrás: Design-milk, Artechouse

továbbiak
Nézegess hópelyheket a téli melegben!
design

Nézegess hópelyheket a téli melegben!

William Bentley tizenkilencedik században, hókristályokról készült képeit digitalizálták. William Bentley egész életében a hó, a jég és más természetes vízformák megszállottja volt. Közel fél évszázad alatt több mint ötezer fényképet készített hópelyhekről, de ő volt az első amerikai, aki feljegyezte az esőcseppek méretét, és az egyik első felhőfizikus is. A
Ukrán művész készített üvegmandalát egy lengyel zsidó temetőben
design

Ukrán művész készített üvegmandalát egy lengyel zsidó temetőben

Ruslan Kolmykov apró, törött tükörszilánkokat használt a Forrás című művének elkészítéséhez a lengyelországi Kalisz városának zsidó temetőjében. Az alkotás célja, hogy elősegítse a helyi zsidó, lengyel és ukrán közösségek közötti jó kapcsolatot. Kolmykov Ukrajna lerohanása után menekült Lengyelországba, művének üzenete pedig a béke, a szeretet és a harmónia. A Forrás
Mindent felforgathat a tömeges migráció
strategy

Mindent felforgathat a tömeges migráció

Afrikában 280 millió ember van kitéve az éhezésnek, Nyugat-Afrikában az elmúlt kettő évben hat katonai puccs volt. A nemzetközi politikai helyzetet elemzi három szakértő. Marsai Viktornak, a budapesti Migrációkutató Intézet kutatási vezetőjének fókuszában az afrikai gabonaválság volt, amelyet az orosz-ukrán háború okoz. „Tudom, hogy Afrika nem prioritás Washingtonban, Moszkvában vagy