Viva Magenta!

Viva Magenta!

2022 az első olyan év volt a vírus kitörése óta, amely egyszerre adta vissza a mindennapjainkat és módosította az élethez való hozzáállásunkat. A talpon maradt világ túlélővé és kitartóvá vált. Az idei évnek újult erővel kell nekivágnunk, hiszen például az elhúzódó ukrajnai háború következményeivel kell megbirkóznunk. Ezt szem előtt tartva alkotta meg a Pantone a Viva Magenta árnyalatát, ami 2023-ban az év színe.


A Pantone minden évben igyekszik feltérképezni az emberek általános hangulatát, érzéseit és törekvéseit szerte a világon, hogy mindezt kifejezze egy színnel, amelyet mindenki a magáénak érezhet. Valami közöset keresnek az emberekben, a művészetben, a szórakoztatásban, az új technológiákban, valamint társadalmi és politikai kérdésekben, hogy megragadhassák, milyen irányba tart a világ.

A szín az önkifejezés egyik eszköze, amelynek sajátos ereje és befolyása van, képes a kapcsolatteremtésre, emellett egy időszak, korhangulat szimbolizálására. Az élénk és energikus színekről már egy korábbi cikkünkben is írtunk a Hype&Hyper hasábjain. Az idei PANTONE 18-1750 Viva Magenta egy kiegyensúlyozott árnyalat, amely a vörös és a sárga melegét, valamint a kék hűvösségét egyesíti, így tükrözi az ötletek, gondolatok, víziók, stílusok és megközelítések sokféleségét, amelyek együttesen léteznek körülöttünk.

Az idei színt a kochineális festékek vörös színe ihlette, amelyek a színezőanyagot termelő bogarakból származnak. Ezek a rendíthetetlen kis lények gyönyörű színű védőhéjaikkal az idők során folyamatosan túléltek, és pontosan ezt az elszántságot képviseli a szín, amely lendületet ad lelkünknek a nehéz időkben.

A Viva Magenta szellemiségének kialakításánál a Pantone együttműködött a Huge-dzsal, hogy közösen vizsgálják a modern technológia és az emberi kreativitás kapcsolatát. Egy mesterséges intelligenciát generáló eszközzel segítségével fedezték fel a színvilágot, illetve a benne rejlő üzeneteket. A mesterséges intelligenciának és a Viva Magenta találkozásának köszönhetően egy új ökoszisztéma jött létre “Magentaverzum” néven.

A Viva Magenta ihletésű Pantone termékek széles választéka hamarosan elérhető lesz az oldalukon, érdemes figyelni!

Pantone | Web | Facebook | Instagram
Forrás: Design-milk, Artechouse

továbbiak
Holnap lesz a szlovén kultúra napja
lifestyle

Holnap lesz a szlovén kultúra napja

Február 8-án, France Prešeren költő halálának évfordulóján tartják a szlovén kultúra napját Szlovéniában, illetve a környező országok szlovén közösségeinek körében. Az ünnep előestéjén két művészt életműdíjjal tüntetnek ki, és legfeljebb hatan Prešeren Alapítvány Díjat kapnak az elmúlt három évben elért eredményeikért. A munkaszüneti és ünnepnapon országszerte rendezvényeket tartanak, amelyeken gyakran
Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban
lifestyle

Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban

Egy 1323-as feljegyzésben említették először a litván fővárost, így egész 2023-ban ünnepi programokkal emlékeznek meg a születésnapról. Gediminas litván nagyfejedelem egy 1323. január 25-én keletkezett levelében nevezte meg először Vilniust, és bátorította a környező országok lakóit, hogy telepedjenek le Litvánia földjén. Innen datálják a város létezését, és mint legfőbb dokumentumot,
Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval
lifestyle

Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval

James A. Kapaló kutatásai elsősorban a közép-kelet-európai vallási és etnikai kisebbségek történetére és tapasztalataira fókuszálnak. Etnográfiai módszerek segítségével dolgozik közösségekkel, levéltárakkal és múzeumi gyűjteményekkel, hogy feltárja a hétköznapi tudást, a vallási gyakorlatokat és a helyi emlékezetet. Egyik szerkesztője volt a The Secret Police and the Religious Underground in Communist and