Ukrajna újjáépítése nagy lehetőség | Neighbourhood Dialogues x V4

Ukrajna újjáépítése nagy lehetőség | Neighbourhood Dialogues x V4

Közép-Európa egyfajta koncepció, a Visegrádi Csoport együttműködését pedig a jövőbeli kihívások megerősíthetik, a most tapasztalt ellentétek ellenére. Cseh, szlovák és amerikai szakértők beszélgettek a V4-ekről és Közép-Európáról. Tudósításunk.


Az első kérdés a témában szinte magától értetődő: Közép-Európa egyenlő a Visegrádi Négyekkel vagy sokkal tágabb fogalom? Oľga Gyárfášova, a Comenius Egyetem professzora, a European Election Studies szlovák koordinátora szerint Közép-Európa sokkal több a V4-eknél, Ausztria és Szlovénia is közép-európai esszenciával rendelkezik. „Közép-európainak lenni egyfajta identitás, mivel a periférián nem szeretnénk lenni, sokkal jobb a központban elhelyezkedni” – mondja a szakértő, aki elmondja, hogy Európa közepét illetően sok központja van a kontinensnek, de a mi Közép-Európánk különleges. Gyárfášova szerint a V4 egy nem intézményesített, nem teljesen egységes regionális együttműködés, azonban ez nem rossz tulajdonság, mert a kihívásokra a sokszínűségben sokkal jobban tudunk reagálni, mint egy teljes egységben.

Matyáš Zrno cseh újságíró, a CNN News szerkesztője szerint ez a kérdés a cseh társadalomban és történelemben is folyamatos vita tárgya, hiszen Közép-Európa egy koncepció, amely sokkal tágabb a V4-eknél. „Ha Szlovéniából Nyugat-Ukrajnába utazol, minden vasútállomás egyforma, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchia földje volt Közép-Európa” – mondta a cseh újságíró, aki szerint Közép-Európa egy olyan hely, ahol lehet még egy birodalom erejét érezni. „A V4-ek ennél a közép-európai koncepciónál egy sokkal komplexebb együttműködés” – zárta a mondandóját Zrno.

Stephen Travis Sholl amerikai kutató elmondta, hogy az USA-ban az embereknek fogalmuk sincsen a V4-ekről, Washingtonból Közép-Európa inkább egy geopolitikai koncepció, amely a NATO keleti szárnya, ezért maga Közép-Európa egy tág fogalom az amerikai stratégiai gondolkodásban.

Molnár Roland | Hype&Hyper

Leszűkítve a fókuszt a Visegrádi Csoportra vonatkozóan, Oľga Gyárfášova szerint a V4-es országok ma mind függetlenek, saját nemzetet, narratívát, kultúrát alkotnak, azonban a történelmi emlékezet körül a mai napig vannak harcok, elég csak a cseh-szlovák vagy a magyar-szlovák ellentétekre gondolni, amelyeket a közös történelemből eredő kisebbségi konfliktusok okoznak. „Ugyanakkor vannak közös érdekek és értékek, amelyek előre viszik ezt a közösséget” – emelte ki a szlovák szakértő, aki fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Közép-Európának nemcsak egy történelme van, hanem több is, több nézőpontból alkotott történelem, ez pedig olykor tud ellentéteket okozni.

Mindezekre reagálva Matyáš Zrno elmondta, hogy a V4-es koncepciót nagyrészt a lengyel-magyar barátság hajtja, azonban kétségtelen, hogy vannak érdekek és értékek. A V4-es szövetség megalakulásakor szerinte egy idealista gondolkodás vezette a csoportot, idealista antikommunista vezetők irányították a régiót, az idealizmust azonban hamar megtörte a gazdasági érdek. „Miért is kellene Csehországnak a sokkal fejletlenebb közép-európai országokkal együttműködni, ah nyugat fele tud fordulni” – mondta Zrno, aki szerint a V4 reneszánszát a 2015-ös menekültválság hozta el, ugyanis volt egy olyan fenyegetettség, amely összehozta ezeket az országokat. A V4-es tagállamok kormányai teljes konszenzust alkottak az illegális migrációról ez pedig megalapozta a szövetség erejét az újságíró szerint, ez azonban ismét megbomlott, hiszen az ukrán háború megmutatta, hogy a csehek és a lengyelek nézőpontja nagyon más a háborúról, mint a magyaroké. „Nagyon fontos, hogy a V4-es szövetség célja limitált és korlátozott legyen, a nagy célok esetében az emberek ugyanis könnyen csalódhatnak” – zárta mondandóját Zrno, aki szerint együtt kell élni azzal a ténnyel, hogy sok tekintetben nagyon különbözőek vagyunk.

„Amerikai nézőpontból, ami részben összetartja ezeket az országokat az a kommunizmus megélése, amely közös történelmet, szenvedést és tapasztalatokat okozott” – mondta Stephen Travis Sholl, majd kiemelte, hogyha visszamegyünk a történelemben akkor a Monarchia hagyatékát őrzi Közép-Európa.

A szövetség jövőjével kapcsolatban Oľga Gyárfášova elmondta, hogy a V4 hosszútávon akkor tud működni, hogyha vannak közös kihívások és célok. „A V4-es országok lakosai sokkal jobban kedvelik a NATO-t vagy EU-t, hiszen az egy közös egységet sugároz, amíg a V4-ek esetében néha vannak konfrontációk” – mondta, hozzáfűzve, hogy a csehek és a lengyelek sokkal atlantistábbak, mint a szlovákok vagy magyarok, ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy a külpolitikát nem a közvélemény alakítja az esetek nagy részében.

Matyáš Zrno elmondta, hogy az Európai Tanács soros elnökségét most fogja átvenni Csehország, az általános politikai irány pedig nem fog megváltozni, a hangnem azonban kicsivel konzervatívabb lesz. „A jelenlegi cseh kormány keveset szól, azonban konzervatív, amely konzisztenciát és erőt ad neki, valamint lehetőséget, hogy odafigyeljen a közép-európai szövetség megerősítésére” – összegezte a cseh nézőpontot az újságíró.  Szintén elmondta, hogy a V4-en belül további együttműködés várható, amely új területeket nyit meg az integrációban, ilyen a nyugat-balkáni bővítés támogatása annak ellenére, hogy a szerb kormány eléggé Oroszország párti.

A beszélgetést zárva Oľga Gyárfášova szerint nagy kérdés, hogy milyen lesz a helyzet Ukrajnában a háború után, az ország újjáépítése ugyanis nagy lehetőség, az energetikai átalakulás és klímaváltozás elleni harc pedig új löketet adhat a V4-ek gazdaságának és ezzel együtt a szövetségnek is.

A beszélgetésre a budapesti Mathias Corvinus Collegiumban került sor, a Neighbourhood Dialogues konferencia keretein belül, amely a Visegrádi Csoport jelenével és jövőjével foglalkozott.

továbbiak
A Da Crema fagylaltjának titka | Nemzetközi versenyen tarolt Terei Miklós videója
fotográfia

A Da Crema fagylaltjának titka | Nemzetközi versenyen tarolt Terei Miklós videója

Egy nagykanizsai fagyizóról készült imázsvideó tarolt a nemzetközi Pink Lady Food Photographer of the Year Awardon. A mozgóképes szekció kategóriadíját bezsebelő kisfilm alkotójával, Terei Miklóssal és a Da Crema kézműves fagyizó tulajdonosával, Wilheim Dáviddal beszélgettünk inspirációról, hitvallásról és szakmai elhivatottságról. Ismerjétek meg a lehengerlő mozgóképes anyag születésének történetét! Történetünk úgy
Egész Prágát belátni ebből a különleges penthouseból
design

Egész Prágát belátni ebből a különleges penthouseból

Lélegzetelállító luxuslakást terveztek egy prágai sarokház felső két emeletének összevonásával a Petr Janda/Brainwork stúdió profi építészei. Az alaprajz megváltoztatásával szinte külön egységként egy ,,ház a házon” konstrukció jött létre, mely egy fűvel beborított, tágas terasszal is kiegészült. A különleges koncepció a hatalmas üvegfelületeknek – amelyek kívülről stílusos homlokzatként is funkcionálnak
Ricardo Bofill előtt tiszteleg Barcelona legújabb szállodája
architecture

Ricardo Bofill előtt tiszteleg Barcelona legújabb szállodája

Az újonnan nyílt The Hoxton Poblenou hotel az év elején elhunyt neves spanyol építész, Ricardo Bofill posztmodern látványvilágát vette alapul a szálloda enteriőrjeihez. A Ennismore által nyitott 240 szobás hotel a The Hoxton első spanyolországi szállodája. A terekben Bofill markáns vizuális jegyei és a színes geometrikus formák köszönnek vissza. Bofil