Nyomj Entert






XXI. századi theatron



A modern építészetben is felfedezhetünk lépten nyomon olyan megoldásokat ahol visszanyúlnak a tervezők a történelemben meghatározó művészeti korokhoz. A 18. 19. század klasszicista építészete az antik világ, görög-római kultúrájából táplálkozott. De a 20. században is sok olyan irányzat volt, melynek alapjául szolgált az ókori világ építészeti elemei. Ott van például az art déco, vagy a birodalmi építészet de még a szocreál építészetben is felfedezünk erősen archaizáló elemeket.

A Libanoni és Abu Dhabi székhelyű MZ Architects olyan tervel állt elő, ami nem csupán az ókori görög stadionok, színházak mintáját vette alapul de képes volt modern építészeti köntösbe bújtatni. A terv egy szikla stadion megalkotása, mely Al Ain szívében az Egyesült Arab Emírségben kapna helyet.
Az épületnek nem csak funkcionalitásában kell megfelelnie az elvárásoknak, hanem olyan építészeti megoldást kellett keresni, ami összefér a táj képével.

Nincs erőteljes kontraszt a természettel, a határvonalakat elmossa a stadion kialakítása. Az egyetlen kontraszt talán az épület funkciója, mely focipályaként működne a sivatag közepén…
A elsüllyesztett pálya a mélyebben fekvő hűvösebb sivatagi homokban kapna helyet, melyet körülölelne a lelátó. A magasabb lelátó, a hegy oldalában lenne kialakítva akárcsak a görög színházakban a theatron, mely itt nem félkörívben hanem síkban húzódnak végig a hegy oldalán. A külső lelátók pedig klasszikus focipályás stadion kialakítást kapnának, szintén a homokba süllyesztve. A látogatók számára óriási élményt nyújthat a stadion, melynek hátfala egy vulkanikus hegyből lett kialakítva, a stadion felett pedig a végtelen sivatag látképében gyönyörködhet.

Az épületbe a föld alól lehetne bejutni. Ezek a bejáratok szintén az ókori templomok bejáratait idéznék kialakításukban. Hosszú és keskeny folyosókon csatlakoznának a parkolóhelyek a stadionhoz, melyekből a stadionban különböző nyílásokon lehetne kijutni az egyes szektorokba.
A környezet természetes anyagait felhasználva és vizsgálva kerül kialakításra az stadion homlokzata. Az stadion komplex kialakításának elsődleges célja, hogy a természet képét nem bontsa meg az épület, és az energiafelhasználása is kedvezőbb legyen, mint egy jelenlegi futball stadionnak.

A formájában egy földalatti bunkerre hasonlító épület, messziről tökéletesen beleolvad a környezetébe, míg közelről ez a homogén épület grandiózus mérnöki csodaként hat.A modern építészetben is felfedezhetünk lépten nyomon olyan megoldásokat ahol visszanyúlnak a tervezők a történelemben meghatározó művészeti korokhoz. A 18. 19. század klasszicista építészete az antik világ, görög-római kultúrájából táplálkozott. De a 20. században is sok olyan irányzat volt, melynek alapjául szolgált az ókori világ építészeti elemei. Ott van például az art déco, vagy a birodalmi építészet de még a szocreál építészetben is felfedezünk erősen archaizáló elemeket.

A Libanoni és Abu Dhabi székhelyű MZ Architects olyan tervel állt elő, ami nem csupán az ókori görög stadionok, színházak mintáját vette alapul de képes volt modern építészeti köntösbe bújtatni. A terv egy szikla stadion megalkotása, mely Al Ain szívében az Egyesült Arab Emírségben kapna helyet.
Az épületnek nem csak funkcionalitásában kell megfelelnie az elvárásoknak, hanem olyan építészeti megoldást kellett keresni, ami összefér a táj képével.

Nincs erőteljes kontraszt a természettel, a határvonalakat elmossa a stadion kialakítása. Az egyetlen kontraszt talán az épület funkciója, mely focipályaként működne a sivatag közepén…
A elsüllyesztett pálya a mélyebben fekvő hűvösebb sivatagi homokban kapna helyet, melyet körülölelne a lelátó. A magasabb lelátó, a hegy oldalában lenne kialakítva akárcsak a görög színházakban a theatron, mely itt nem félkörívben hanem síkban húzódnak végig a hegy oldalán. A külső lelátók pedig klasszikus focipályás stadion kialakítást kapnának, szintén a homokba süllyesztve. A látogatók számára óriási élményt nyújthat a stadion, melynek hátfala egy vulkanikus hegyből lett kialakítva, a stadion felett pedig a végtelen sivatag látképében gyönyörködhet.

Az épületbe a föld alól lehetne bejutni. Ezek a bejáratok szintén az ókori templomok bejáratait idéznék kialakításukban. Hosszú és keskeny folyosókon csatlakoznának a parkolóhelyek a stadionhoz, melyekből a stadionban különböző nyílásokon lehetne kijutni az egyes szektorokba.
A környezet természetes anyagait felhasználva és vizsgálva kerül kialakításra az stadion homlokzata. Az stadion komplex kialakításának elsődleges célja, hogy a természet képét nem bontsa meg az épület, és az energiafelhasználása is kedvezőbb legyen, mint egy jelenlegi futball stadionnak.

A formájában egy földalatti bunkerre hasonlító épület, messziről tökéletesen beleolvad a környezetébe, míg közelről ez a homogén épület grandiózus mérnöki csodaként hat.