150 év alatt Budapest körül Boggieval

150 év alatt Budapest körül Boggieval

Emberek, szavak, épületek, történetek és hangulatok – ebből, illetve még sok minden másból jött létre az elmúlt 150 év során az a Budapest, amit ma ismerünk. Az évforduló kapcsán olyan embereket kérdezünk Budapest múltjáról, jövőjéről és az ő személyes, fővároshoz fűződő kapcsolatukról, akik ezer (de legalábbis százötven) szállal kötődnek hozzá.

Boggie (Csemer Boglárka) énekesnő


Mi lettél volna 150 évvel ezelőtt Budapesten?

Tanító vagy nevelő lettem volna, de az is lehet, hogy szoptatós dajka és az uraságok babáit gondoztam volna. De nagyobb valószínűséggel az első verzió.

A földrajzi, történelmi és fejlődésbeli eltérések a mai napig érzékelhetővé teszik Buda és Pest különbségét. Te melyikben mit szeretsz?

Én tősgyökeres pesti vagyok, és azt gondolom, hogy a pesti oldal jobban reprezentálja a valóságot és jobban leképezi a társadalom egészét. Buda nekem nagyon bejön a kesze-kusza útjaival, a dimbes-dombos fekvésével. Ha Budán járok, kicsit mindig turistának érzem magam.☺ Egyszer szívesen laknék azon az oldalon is, de akármikor arra járok, mindig egy teljesen más arcán látom Budapestnek, Magyarországnak és a társadalomnak. Ezt minden egyes alkalommal megállapítom. A pesti oldalon van minden, ami kereskedelmi, ami kulturális, ami adminisztratív. Szerintem nagyon izgalmas ez a kettősség a fővárosunkban.

Mi a legjobb és a legrosszabb dolog Budapesten?

Szerencsés vagyok, mert rengeteg nagyvárosban jártam már, így minden egyes alkalommal rá tudok csodálkozni Budapest csodálatos fekvésére. A Duna monumentális. A Lánchídon sétálva olyan pazar látvány fogad, amit tényleg kevés nagyváros tud megadni. Szóval a legjobb dolog a fekvése. Amúgy a tömegközlekedési hálózatunk is igencsak menő, még ha nincs is tíz metrónk. A villamoshálózat, a trolihálózat Európa-szinten is kiemelkedő, ráadásul környezetbarát.

A legrosszabb szerintem szintén a látvánnyal kapcsolatos. Sétálj végig a körúton és meg fogod állapítani, hogy minden homlokzat szürke vagy annak valamelyik árnyalata. Szürke ez a város, és az épületek homlokzatai még mindig romosak. Párizsban minden bérház kötelezve van rá, hogy a közös költségbe beépítsen egy bizonyos hányadot, ami garantálja, hogy minden tíz évben felújítják az épület homlokzatát. Nem véletlenül szeretnek háborús filmeket forgatni Budapesten a külföldiek. Szóval, szerintem a budapesti belvárosi homlokzatokra ráférne egy tatarozás.

Melyik kép és/vagy dal jellemzi számodra a leginkább Budapestet?

Én egyszer írtam egy Budapestet éltető dalt a 3 című lemezemre, A város nélkülem címmel. Azt például nagyon szeretem.☺ De irtó kedves gesztus volt George Ezrától a Budapest című dal is. Szedernek is van egy francia nyelvű Budapest himnusza, az is nagyon jó! Képnek nekem abszolút valamilyen rakpart vagy valamelyik központi hídról elénk táruló látvány képe ugrik be.

Ha egy Budapesthez kapcsolódó könyvet kellene ajánlanod – amelyik esetleg idegen nyelven is elérhető –, melyik lenne az?

Most direkt kortárs könyvet fogok ajánlani: Mán-Várhegyi Réka Mágneshegyét. Mesterien ábrázolja a századeleji Magyarország értelmiségének tobzódásait és a magyar mentalitásról sok minden kiderül belőle, mindemellett pedig városrajz is egyben.

Számodra ki a legbudapestibb személy, vagy mi a legbudapestibb dolog?

Valamiért Péterfy Bori ugrott be elsőnek, meg Kemény Zsófi, de nem tudnám megindokolni. Valahogy tudom róluk, hogy budapestiek, és társítom hozzájuk a régi bérházak hangulatát. A legbudapestibb dolog azt kell, hogy mondjam, hogy a romkocsmák világa. Romkocsma-kultúrával sehol máshol a világon nem találkoztam.

Ha Budapest helyett a környék valamelyik másik fővárosában – Bécs, Belgrád, Ljubljana, Pozsony, Prága, Varsó vagy Zágráb – kellene élned, melyiket választanád?

Bécs. A közelség és a tapintható életszínvonalbeli és mentális állapotbeli különbség miatt. Prága a fekvése és a hangulata miatt. Ott olyan otthonosan érzi magát az ember. De legszívesebben itt maradnék Budapesten a családom és a barátaim közelében.

Milyennek képzeled Budapestet újabb 150 év múlva?

Szerintem nem lesz autós közlekedés, csak elektromos járművek fognak közlekedni. Lehetséges, hogy csak engedéllyel lehet majd behajtani a városba. Alapvetés lesz a Dunán lakni hajóban, kevesebb családos fog itt élni és valószínűleg könnyebb lesz megélni vidéken. Sok önfenntartó kommuna lesz a városhoz közel is. Budapest inkább a munka világa lesz, nem a lakhatásé.


Nézd meg a 150 év alatt Budapest körül sorozat többi részét is!

továbbiak
„Kérdőjelezd meg a múltat, és tervezz a mának.” | Beszélgetés Eike Königgel
design

„Kérdőjelezd meg a múltat, és tervezz a mának.” | Beszélgetés Eike Königgel

„A (vizuális) nyelv nagy erővel rendelkezhet” – vallja Eike König tervező, oktató és művész. Ez a kijelentés máris mélyebb tartalommal bír, ha Eike jellegzetes munkáit szemléljük vagy ha jobban beleássunk magunkat az alkotó történetébe. A ma már inkább független művészkarrierjéről ismert tervező, az elismert berlini székhelyű HORT design stúdió alapítója is
Cseh gyártmányú üveg is feltűnik az új Barbie-filmben
design

Cseh gyártmányú üveg is feltűnik az új Barbie-filmben

A filmben szereplő rózsaszín poharak és kancsók a Klimchi cég csehországi műhelyéből származnak. A nyár egyik legjobban várt filmjét, a Barbie-t ezen a héten, július 20-án mutatják be Csehországban, a nézők pedig egy csipetnyi büszkeséget érezhetnek majd, amikor megpillantják az egyik legkeresettebb exportcikküket, amely a Barbie-univerzumben is feltűnik: a cseh
Árnyékot vet a lengyel-ukrán kapcsolatra a nyolcvanéves volhíniai mészárlás
strategy

Árnyékot vet a lengyel-ukrán kapcsolatra a nyolcvanéves volhíniai mészárlás

2023. július 11-e a volhíniai mészárlás nyolcvanadik évfordulója – a tragikus esemény során az egykori Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) mintegy százezer lengyel civilt gyilkolt meg. A mészárlásról közösen emlékezett meg Andrzej Duda lengyel, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Bár az ukrán államfő kiállása jelentőségteljes, a közös történelem ezen szégyenfoltja ma is