3 enteriőr designer a régióból, akire érdemes figyelni – IV.

3 enteriőr designer a régióból, akire érdemes figyelni – IV.

Nem titok, hogy rajongunk az esztétikus és kellemes atmoszférájú enteriőrökért, ahol színek, textúrák, bútorok és tárgyak összessége valami nehezen megismételhetőt eredményez, és azonnal képes hatni az aktuális hangulatra. A belső terek bemutatásánál a fókusz azonban legtöbbször magán az adott projekten van, ezt szeretnénk most  megfordítani. Ezért összeszedtük azokat a tehetséges, különleges látásmódú tervezőket a régióból, akikre nem csak egy jól sikerült projekt miatt érdemes figyelni.

A sorozat negyedik részében Ukrajnából és Romániából mutatunk be designereket, illetve egy magyar duó is sorra kerül.


Yevheniia Dubrovska | Ukrajna


Az építészeti tanulmányaimat a krími Szimferopolban végeztem, majd Kijevben próbáltam tervezőként elhelyezkedni, ami egyáltalán nem volt könnyű feladat. Miután néhány kisebb cégnél dolgoztam, végre felvettek a Balbek Bureau-hoz, ami nagyszerű tapasztalat volt. A saját irodámat két évvel ezelőtt indítottam el, de még csak most lettem igazán magabiztos egy-egy új projektnél. Minden új enteriőrnek úgy fogok neki, hogy megpróbálom a lehető legjobban megérteni az alaprajz arányait, majd minden egyes helyiségét is külön-külön. Szeretem a lendületes megoldásokat, és mindig igyekszem a kis lakásokban is bátor megoldásokat alkalmazni, “nagy vonalakkal festeni”. A részletek is mindenhol fontosak, de a sok vintage, a magas mennyezet, a projekt költségvetése sem garantálja önmagában a jó eredményt, ha nem követjük nyomon a projekt megvalósítását, és a pszichológiai légkört az építkezésen. Kifejezetten szeretek ott lenni a helyszínen, és igyekszem meleg kapcsolatot ápolni az építőkkel, hogy ők is magukénak érezzék a fontos küldetést, ami nem más, mint szépséget vinni a terekbe” – osztotta meg velünk Yevheniia .

Malopo

„A Malopo egy nagyon fontos projekt számomra, egy fiatal grafikus lány lakása, akinek nagyon egyértelmű preferenciái voltak: sok csempe, klasszikus elemek és színfoltok. Sokat beszélgettünk a folyamat közben, az eredménnyel pedig nagyon meg vagyunk elégedve.”

A gyűjtő lakása

„Ez a lakás nagyon különbözik az összes korábbi projektemtől, mivel az ügyfél nem ukrán volt, és sok bútort Európából importáltak az előző lakásából. Az viszont eszméletlenül inspiráló volt, hogy egyáltalán nem korrigálta a látványtervemet, mindent megcsinálhattam úgy, ahogy akartam.”

Lipki

„Ez a lakás még nem készült el hivatalosan, úgyhogy részleteket még nem mondhatok, beszéljenek egyelőre a képek magukért.”


Bogdan Ciocodeica | Románia

Korábban építészként dolgoztam, körülbelül 10 évig, amikor rájöttem, hogy a belsőépítészet az igazi szenvedélyem. Az építészetről a belsőépítészetre való átmenet meglehetősen zökkenőmentes volt, mivel már akkor is tereket alkottam, így viszont lehetőségem nyílik arra, hogy jobban összpontosítsak azokra a részletekre, amelyek egy adott projekt sajátosságait alkotják. Megalapítottam a saját irodámat, azóta pedig még a legrosszabb napokon sem tudom elképzelni, hogy bármi mással foglalkozzak. Az iroda megközelítését eklektikus minimalizmusként jellemezném: egyszerű, tiszta vonalak és karakteres elemek keverednek. Egy nagyon személyes és intim típusú megközelítéssel dolgozunk, ami a tér végfelhasználóját helyezi a tervezés középpontjába. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy minden projekt egy folyamatosan fejlődő organizmus, ami még jóval az építész munkájának befejezése után is alakul. A tervezéshez gyakran a művészetből, moziélményekből és a divatból merítkezünk.

Apartment BP

„Az Apartament BP Budapesten található, a megrendelő pedig egy műgyűjtő volt. A cél egy szellős és letisztult tér megvalósítása volt, ami találkozók helyszínéül szolgálhat, de vendégei szálláshelyeként és művészrezidenciaként is képes funkcionálni.”

Lunet Flagship Store

„A Lunet Flagship Store a második üzlethelyiség, amit a névadó szemüvegmárkának terveztünk egy 18. századi  épületben. Az enteriőr célja, hogy a közel háromszáz éves történelmet kortárs esztétikával itassa át. A legfontosabb elem a szemüvegeket bemutató stand, amiben egy olyan próbálóállomást hoztunk létre, ahol egyszerre többen is elvonulhatnak. Az ezüst falak gradiens felületként működnek a törtfehér mennyezeti ívek és az élénk kék padló között. A kék szín a Majorelle árnyalat előtt tiszteleg, és a pozitív érzések oázisát teremti meg. Az ezüstöt és a kéket a természetes anyagok használatával egyensúlyoztuk.”

Koketerie

„A Bukarest egyik legrégebbi és legmeghatározóbb utcáján található kis bisztró azokról az időkről mesél, amikor a kisvállalkozások és a lassú életmód volt még a környék középpontjában. Egy olyan intim teret alkottunk, ahol a jó ételek, a különleges kávék és a kézműves italok élménye összefonódik az otthonos érzéssel.  Az eredeti terrazzó padló, a cementgipsz falak és a sötét árnyalatú fa alkotják az egész tér burkolatát. Mindezt puha anyagok, túlméretezett, szinte felhőszerű lámpák, kavargó neonfény és a világ különböző pontjairól származó designelemek egészítik ki. A sötét brazil fától kezdve a francia ihletésű padlóig vizuális egységbe kerülnek az elemek, hozzájárulva a bisztró kozmopolita hangulatához.”


Sodakollektiv | Bajor Kinga & Heinczinger Panka | Magyarország

Kinga Londonban szerzett diplomát a szakmában, majd az egyetemről kilépve különböző stílusú londoni belsőépítészeti irodáknál dolgozott  globális projekteken. Néhány évvel később, miután már kellő nemzetközi tapasztalatot szerzett, hazahúzta a szíve Budapestre. Ekkor alapították meg a Sodakollektivet Pankával. Panka a gazdasági szférából érkezett, elsősorban a stúdió mindennapi gazdasági működését támogatja, projektmenedzsmenttel és potenciális új projektek felkutatásával is foglalkozik. Ízlésének és látásmódjának köszönhetően pedig hamar be tudott illeszkedni a kreatív stúdió életébe. A két különböző területen szerzett tapasztalatuk szépen kiegészíti egymást, ez a fajta egyedi szinergia alkotja a csapatuk legfőbb erősségét. A projektek a minőség mellett előnyben részesítik a praktikus megoldásokat, a klasszikus elemeket pedig kortárs stílussal vegyítik az alapvetően minimalista projektjeik során.

Caphe by HaiNam

„A Bartók Béla úti Caphe by HaiNam letisztult skandináv stílusjegyei a reptéri loungeok hangulatát idézi. A kávézót világos szín- és anyagpalettával terveztük, ügyelve arra, hogy a textúrált falak melegsége a nappali forgalmat is népszerűsítse. Ugyanígy fontos szempont volt a sokoldalú térkialakítás is: nagyobb társaságok, illetve a munkavégzést preferáló vendégek egyaránt megtalálhatják a számításaikat, miközben lehetőségük adódik megtapasztalni a vietnámi konyha ízvilágát, hangulatát és vendégszeretetét.

Logodi projekt

„A kis, I. kerületi lakás egy fiatal házaspár részére készült. A kihívás az alig 40 m2-es lakásban egy olyan tökéletes elrendezés kialakítása volt, ahol minden elfér, mégsem lesz zsúfolt a hatás.

Fotók: Bodnár Zsófi, Portré: Wilhelm Laura


Yevheniia Dubrovska | Web | Instagram

Bogdan Ciocodeica | Web | Instagram

Sodakollektiv | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Határozatlan ideig nem publikál új híreket a The Calvert Journal
east

Határozatlan ideig nem publikál új híreket a The Calvert Journal

A hétvégén felfüggesztette publikációs tevékenységét a régiós tartalmakat megosztó The Calvert Journal. A nyilatkozatuk szerint a weboldal továbbra is elérhető lesz, az archív anyagaikhoz hozzá lehet férni. „Miközben az oroszok háborút folytatnak Ukrajnában, nem tudjuk tiszta lelkiismerettel és a megszokott módon folytatni a kulturális és művészeti újságírást. Az Ukrajnában zajló
Medvék és maffia | A román erdők titkai és jövője
east

Medvék és maffia | A román erdők titkai és jövője

A román erdők Európa legszebbjei közé tartoznak, ehhez kétség sem fér, ám a klímaváltozás szigorú erdőpolitikát követel, amelyet nem könnyít meg az erdei maffia, a túlszaporodott medvék és az európai uniós irányelvek sem. Falopás, maffia, politika: elemzésünk a román erdők jelenéről és jövőjéről. A klímaváltozás egyik kiváltója a túlzott szén-dioxid-kibocsátás,
A hét kedvenc enteriőrjei_ukrán kiadás
architecture

A hét kedvenc enteriőrjei_ukrán kiadás

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk a világ különböző szegleteiből. Ezeket a általában a szombati kávé mellé szánjuk inspirációnak, amelyekből a saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Ezen a héten rendhagyó módon kizárólag ukrán tervezők enteriőrjeit hoztuk el. Az idilli hétvégi kávéélmény helyett ők