3 enteriőr designer a régióból, akire érdemes figyelni – IV.

3 enteriőr designer a régióból, akire érdemes figyelni – IV.

Nem titok, hogy rajongunk az esztétikus és kellemes atmoszférájú enteriőrökért, ahol színek, textúrák, bútorok és tárgyak összessége valami nehezen megismételhetőt eredményez, és azonnal képes hatni az aktuális hangulatra. A belső terek bemutatásánál a fókusz azonban legtöbbször magán az adott projekten van, ezt szeretnénk most  megfordítani. Ezért összeszedtük azokat a tehetséges, különleges látásmódú tervezőket a régióból, akikre nem csak egy jól sikerült projekt miatt érdemes figyelni.

A sorozat negyedik részében Ukrajnából és Romániából mutatunk be designereket, illetve egy magyar duó is sorra kerül.


Yevheniia Dubrovska | Ukrajna


Az építészeti tanulmányaimat a krími Szimferopolban végeztem, majd Kijevben próbáltam tervezőként elhelyezkedni, ami egyáltalán nem volt könnyű feladat. Miután néhány kisebb cégnél dolgoztam, végre felvettek a Balbek Bureau-hoz, ami nagyszerű tapasztalat volt. A saját irodámat két évvel ezelőtt indítottam el, de még csak most lettem igazán magabiztos egy-egy új projektnél. Minden új enteriőrnek úgy fogok neki, hogy megpróbálom a lehető legjobban megérteni az alaprajz arányait, majd minden egyes helyiségét is külön-külön. Szeretem a lendületes megoldásokat, és mindig igyekszem a kis lakásokban is bátor megoldásokat alkalmazni, “nagy vonalakkal festeni”. A részletek is mindenhol fontosak, de a sok vintage, a magas mennyezet, a projekt költségvetése sem garantálja önmagában a jó eredményt, ha nem követjük nyomon a projekt megvalósítását, és a pszichológiai légkört az építkezésen. Kifejezetten szeretek ott lenni a helyszínen, és igyekszem meleg kapcsolatot ápolni az építőkkel, hogy ők is magukénak érezzék a fontos küldetést, ami nem más, mint szépséget vinni a terekbe” – osztotta meg velünk Yevheniia .

Malopo

„A Malopo egy nagyon fontos projekt számomra, egy fiatal grafikus lány lakása, akinek nagyon egyértelmű preferenciái voltak: sok csempe, klasszikus elemek és színfoltok. Sokat beszélgettünk a folyamat közben, az eredménnyel pedig nagyon meg vagyunk elégedve.”

A gyűjtő lakása

„Ez a lakás nagyon különbözik az összes korábbi projektemtől, mivel az ügyfél nem ukrán volt, és sok bútort Európából importáltak az előző lakásából. Az viszont eszméletlenül inspiráló volt, hogy egyáltalán nem korrigálta a látványtervemet, mindent megcsinálhattam úgy, ahogy akartam.”

Lipki

„Ez a lakás még nem készült el hivatalosan, úgyhogy részleteket még nem mondhatok, beszéljenek egyelőre a képek magukért.”


Bogdan Ciocodeica | Románia

Korábban építészként dolgoztam, körülbelül 10 évig, amikor rájöttem, hogy a belsőépítészet az igazi szenvedélyem. Az építészetről a belsőépítészetre való átmenet meglehetősen zökkenőmentes volt, mivel már akkor is tereket alkottam, így viszont lehetőségem nyílik arra, hogy jobban összpontosítsak azokra a részletekre, amelyek egy adott projekt sajátosságait alkotják. Megalapítottam a saját irodámat, azóta pedig még a legrosszabb napokon sem tudom elképzelni, hogy bármi mással foglalkozzak. Az iroda megközelítését eklektikus minimalizmusként jellemezném: egyszerű, tiszta vonalak és karakteres elemek keverednek. Egy nagyon személyes és intim típusú megközelítéssel dolgozunk, ami a tér végfelhasználóját helyezi a tervezés középpontjába. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy minden projekt egy folyamatosan fejlődő organizmus, ami még jóval az építész munkájának befejezése után is alakul. A tervezéshez gyakran a művészetből, moziélményekből és a divatból merítkezünk.

Apartment BP

„Az Apartament BP Budapesten található, a megrendelő pedig egy műgyűjtő volt. A cél egy szellős és letisztult tér megvalósítása volt, ami találkozók helyszínéül szolgálhat, de vendégei szálláshelyeként és művészrezidenciaként is képes funkcionálni.”

Lunet Flagship Store

„A Lunet Flagship Store a második üzlethelyiség, amit a névadó szemüvegmárkának terveztünk egy 18. századi  épületben. Az enteriőr célja, hogy a közel háromszáz éves történelmet kortárs esztétikával itassa át. A legfontosabb elem a szemüvegeket bemutató stand, amiben egy olyan próbálóállomást hoztunk létre, ahol egyszerre többen is elvonulhatnak. Az ezüst falak gradiens felületként működnek a törtfehér mennyezeti ívek és az élénk kék padló között. A kék szín a Majorelle árnyalat előtt tiszteleg, és a pozitív érzések oázisát teremti meg. Az ezüstöt és a kéket a természetes anyagok használatával egyensúlyoztuk.”

Koketerie

„A Bukarest egyik legrégebbi és legmeghatározóbb utcáján található kis bisztró azokról az időkről mesél, amikor a kisvállalkozások és a lassú életmód volt még a környék középpontjában. Egy olyan intim teret alkottunk, ahol a jó ételek, a különleges kávék és a kézműves italok élménye összefonódik az otthonos érzéssel.  Az eredeti terrazzó padló, a cementgipsz falak és a sötét árnyalatú fa alkotják az egész tér burkolatát. Mindezt puha anyagok, túlméretezett, szinte felhőszerű lámpák, kavargó neonfény és a világ különböző pontjairól származó designelemek egészítik ki. A sötét brazil fától kezdve a francia ihletésű padlóig vizuális egységbe kerülnek az elemek, hozzájárulva a bisztró kozmopolita hangulatához.”


Sodakollektiv | Bajor Kinga & Heinczinger Panka | Magyarország

Kinga Londonban szerzett diplomát a szakmában, majd az egyetemről kilépve különböző stílusú londoni belsőépítészeti irodáknál dolgozott  globális projekteken. Néhány évvel később, miután már kellő nemzetközi tapasztalatot szerzett, hazahúzta a szíve Budapestre. Ekkor alapították meg a Sodakollektivet Pankával. Panka a gazdasági szférából érkezett, elsősorban a stúdió mindennapi gazdasági működését támogatja, projektmenedzsmenttel és potenciális új projektek felkutatásával is foglalkozik. Ízlésének és látásmódjának köszönhetően pedig hamar be tudott illeszkedni a kreatív stúdió életébe. A két különböző területen szerzett tapasztalatuk szépen kiegészíti egymást, ez a fajta egyedi szinergia alkotja a csapatuk legfőbb erősségét. A projektek a minőség mellett előnyben részesítik a praktikus megoldásokat, a klasszikus elemeket pedig kortárs stílussal vegyítik az alapvetően minimalista projektjeik során.

Caphe by HaiNam

„A Bartók Béla úti Caphe by HaiNam letisztult skandináv stílusjegyei a reptéri loungeok hangulatát idézi. A kávézót világos szín- és anyagpalettával terveztük, ügyelve arra, hogy a textúrált falak melegsége a nappali forgalmat is népszerűsítse. Ugyanígy fontos szempont volt a sokoldalú térkialakítás is: nagyobb társaságok, illetve a munkavégzést preferáló vendégek egyaránt megtalálhatják a számításaikat, miközben lehetőségük adódik megtapasztalni a vietnámi konyha ízvilágát, hangulatát és vendégszeretetét.

Logodi projekt

„A kis, I. kerületi lakás egy fiatal házaspár részére készült. A kihívás az alig 40 m2-es lakásban egy olyan tökéletes elrendezés kialakítása volt, ahol minden elfér, mégsem lesz zsúfolt a hatás.

Fotók: Bodnár Zsófi, Portré: Wilhelm Laura


Yevheniia Dubrovska | Web | Instagram

Bogdan Ciocodeica | Web | Instagram

Sodakollektiv | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Művészet a palackban és azon túl
east

Művészet a palackban és azon túl

Az állandó változások, mozgások, digitális őrület és marketingzaj világában azon kapjuk magunkat, hogy megpróbálunk kapcsolódni minden olyan dologhoz, ami valódi értéket hordoz. Igazi szaktudásra törekszünk, miközben igyekszünk valami személyesen kötődést találni minden vásárlás során. Újhullámos kávébab, menő totebagek, parafa kombucha érdekes designnal, vagy egy kovászos kenyér más megközelítéssel… Nemcsak információt
Határozatlan ideig nem publikál új híreket a The Calvert Journal
east

Határozatlan ideig nem publikál új híreket a The Calvert Journal

A hétvégén felfüggesztette publikációs tevékenységét a régiós tartalmakat megosztó The Calvert Journal. A nyilatkozatuk szerint a weboldal továbbra is elérhető lesz, az archív anyagaikhoz hozzá lehet férni. „Miközben az oroszok háborút folytatnak Ukrajnában, nem tudjuk tiszta lelkiismerettel és a megszokott módon folytatni a kulturális és művészeti újságírást. Az Ukrajnában zajló
Medvék és maffia | A román erdők titkai és jövője
strategy

Medvék és maffia | A román erdők titkai és jövője

A román erdők Európa legszebbjei közé tartoznak, ehhez kétség sem fér, ám a klímaváltozás szigorú erdőpolitikát követel, amelyet nem könnyít meg az erdei maffia, a túlszaporodott medvék és az európai uniós irányelvek sem. Falopás, maffia, politika: elemzésünk a román erdők jelenéről és jövőjéről. A klímaváltozás egyik kiváltója a túlzott szén-dioxid-kibocsátás,