3 enteriőr designer a régióból, akikre érdemes figyelni

3 enteriőr designer a régióból, akikre érdemes figyelni

Nem titok, hogy rajongunk az esztétikus és kellemes atmoszférájú enteriőrökért, ahol színek, textúrák, bútorok és tárgyak összessége valami nehezen megismételhetőt eredményez, és azonnal képes hatni az aktuális hangulatra. A belső terek bemutatásánál a fókusz azonban legtöbbször magán az adott projekten van, ezt szeretnénk most  megfordítani.

Összeszedtük azokat a tehetséges, különleges látásmódú tervezőket és enteriőr design stúdiókat a régióból, akikre nem csak egy jól sikerült projekt miatt érdemes figyelni. Első körben egy lengyel stúdiót, valamint egy cseh és magyar tervezőt mutatunk be.


Paradowski Studio | Lengyelország

A krakkói bázisú Paradowski Studio építészekből és tervezőkből álló csapatát egy fiatal lengyel házaspár, Zuza és Piotr Paradowski vezeti, akik leginkább a művészet, a kortárs design és a hagyományos kézművesség metszéspontjában keresik az inspiráció forrásait. Gyakran és szívesen keverik az építészet és a designtörténet különböző korszakainak elemeit, így sokszor építik a koncepciót elfeledett design klasszikusokra. Az ikonikus székeket és lámpákat azonban minden alkalommal újraértelmezik és kortárs kontextusba emelik, az eredmény így sohasem kifejezett retro, vagy vintage hangulatú.

Tervezői hitvallásuk manifesztációja a saját showroomuk, a DOM. Ez a Krakkó szívében található helyiség a stúdió különféle gyűjteményeit tartalmazza: ritka vintage bútorok, lámpák, műtárgyak, textíliák és lakberendezési tárgyak, építészeti, belsőépítészeti és grafikai könyvek exkluzív válogatása, ami meghatározza azt, hogy milyen szellemiségben nyúlnak a megrendeléseikhez.

A portfóliójuk változatos munkákat tartalmaz: meghitt otthonok, irodák, szállodák belseje, éttermek és üzletek is találhatóak benne. A tervezési folyamatot átfogóan közelítik meg, és a legapróbb részletekre is odafigyelnek, ami egyrészt mesterien kurált, mégis természetes összhatást eredményez. Mi mind a három kategóriából kiválasztottuk a kedvencünket, a díjnyertes PURO hotel eklektikus kavalkádját, a DS nappali hangulatú irodáját és egy varsói kreatív párnak tervezett lakást, amit a modernizmus ihletett.

Puro Hotel

DS office

PWL ApartmentGergely Lőcsei | Magyarország

Lőcsei Gergely építészmérnők és belsőépítész immáron tizenöt éve foglalkozik napi szinten az épített környzet megfigyelésével. Napfényben úszó terek, természetes anyaghasználat és hangsúlyosan megjelenő növények jellemzik a munkáit, akár lakásokhoz, akár vendéglátóegységekhez nyúl.

„Hiszek abban, hogy a szubjektív megítélésen túl vannak bizonyos pszichológiailag megindokolható ismétlődések a környezethez való viszonyulás tekintetében. Az építészeti és belsőépítészeti tervezésre egy olyan folyamatként tekintek, mely lehetőséget ad ezen ismétlődések mentén elindulva egy olyan épített környezet létrehozására, melyben jól érzik magukat a felhasználók. Ez a fajta “újérzékenység” az esztétikai vagy narratív tartalom helyett sokkal inkább környezetpszichológiai megfigyeléseken alapszik. Mindezek első olvasatra talán kevésbé egyedi vagy látványos, fotókon kevésbé “eladható” megoldásokat szülnek, a felhasználók azonban visszajelzéseikkel, megbecsülésükkel jó esetben igazolják a feltételezés helyességét. Abban reménykedem, hogy az általam tervezett terekben a funkcionalitáson túl ez az emberközeli szemlélet az, ami leginkább tükröződik. Ez a fajta hosszú távú gondolkodásmód a környezetvédelemi és fenntarthatósági szempontokkal is könnyen összeegyeztethető: előszeretettel hasznosítok újra kibontott építőanyagokat a tervezés során, illetve örömmel tölt el, ha régi bútorok vagy lámpák megtalálják újra a helyüket a térben” – mesélte el nekünk Gergely.

„Egy másik fontos irányelv számomra, hogy a folyamat nem ér véget a tervek leadásával: a tervezésre és az építésre is olyan közösségi tevékenységként tekintek, amin nem érdemes minél gyorsabban túl lenni, hanem jó érzés kiélvezni a közös munkát, miközben kellő bizalommal és tisztelettel fordulunk egymás felé ” – tette hozzá.

Apartment K

A Gellért-hegyen található lakás belsőépítészeti átgondolása során fő szempont volt, hogy a ház szerkezeti felépítéséből adódó szabad alakíthatóságot, illetve a kedvező tájolást kihasználva világos és praktikus élettér szülessen. Gergely ezt többek között helyiségek egybenyitásával, a gondos helykihasználással, illetve fehér és fa felületek aránybeli egyensúlyozásával érte el. A letisztult, design klasszikusokkal tűzdelt berendezést egy-egy jól megválasztott vintage kiegészítő színesíti.

Mad Scientist

Az Anker közben nyíló Madhouse esetében a cél a hangulat és az összkép újrahangolása volt egy multifunkcionális és otthonos belvárosi élettérré. „Úgy próbáltam tagolni, illetve bútorozni a teret, hogy az egyes vendégek vagy vendégcsoportok az aktuális hangulatuknak és céljaiknak megfelelően megtalálják az ideális ülőhelyet. Ennek lehetőségét különböző téri szituációk, asztalformák és ülőalkalmatosságok változatos jelenlétével próbáltam megteremteni. A vendégtér tagolásában fontos szerepet játszik a két végén elhelyezett, különböző magasságú dobogó is, ahol intimebb, elvonulósabb ülőhelyeket alakítottam ki, beépített kárpitozott padokkal, szőnyegekkel és még több növénnyel. Itt található a hely egyik fontos eleme is, a gyerek sarok, amit a játékok mellett színes marokkói berber szőnyeg és alacsony, egyszerű fabútorok tesznek hívogatóvá a kicsik számára. Az egyedi tervezésű könyvespolcon található könyveket a látogatók el is vihetik magukkal, később a saját polcukról pótolva azt egy másik művel” – mondta el Gergely. A nappali élettér funkció mellett fontos szempont volt az esti sörözés kellemessé tétele, ehhez járul hozzá a két részre bontott barátságos pult, a huszonöt darab falba épített egyedi sörcsap, a Mad Scientist sörfőzde sörcímkéiből készült egyedi tapéta, és a bensőséges atmoszférát nyújtó esti fények.

Fotók: Juhász Norbert


Adéla Lipár Kudrnová | Csehország

A cseh származású Adéla Lipár Kudrnova igazi kortárs polihisztor, munkásságának központjában ugyan a belső terek vannak, mégsem csak az enteriőr tervezés tölti ki azt. Szerkesztőként és enteriőr stylistként dolgozott először a Marianne Bydlenínnél (cseh lifestyle magazin) és az Elle Decoration cseh kiadásánál, majd úgy döntött, hogy elindítja a saját magazinját, a Soffát, egy független, cseh és angol nyelvű slow lifestyle magazint. Ezekre a tapasztalataira építve kezdett aztán belsőépítészeti, sőt épület renoválási megrendeléseket is vállalni. 2019-ben pedig egy hímzett ruhakollekcióval is előrukkolt a Designblok fesztiválon.

Adéla stílusát egyfajta modern rusztikusság, az urbánus és az autentikus vidéki lét közötti határok összemosása jellemezi. „A belső terek tervezése számomra a hely, tehát mind a ház, a város és a régió szellemének tiszteletben tartásáról szól. Szeretek a színekkel dolgozni, új harmóniákat és kontrasztokat találni, az inspirációt pedig hajlamos vagyok a múltban keresni” – mesélte nekünk.

Két kedvenc projektünk során régi épületeket újított fel és adott nekik új funkciót. A Na Škole esetében egy régi iskola vált hétvégi rezidenciává, Myln Vozdrákov esetében pedig egy dél-csehországi történelmi vízimalom küsejét és belsejét állította helyre a Brothers Estate számára. „A konyha minden otthon szíve, és gyakran ez határozza meg az egész ház hangulatát is. Így történt ennél konyhánál is” – mondta Adéla. A változatos színű és formájú székek és lámpák egyszerre hagyományőrzőek és játékosak, ami továbbterjed az egész ház szellemiségére.

Na Škole

Myln Vozdrákov


Paradowski Studio | Web | Facebook | Instagram

Gergely Lőcsei | Web | Instagram

Adéla Lipár Kudrnová | Web | Instagram

továbbiak
Natúrkozmetikumok minimalista köntösbe bújtatva | IOSSI PRO
design

Natúrkozmetikumok minimalista köntösbe bújtatva | IOSSI PRO

A tudatos bőrápolás minden ember számára mást jelent. Vannak, akik szeretnek több fajta terméket használni, mások egy-egy jól bevált krémre vagy arclemosóra esküsznek. A natúrkozmetikumokat forgalmazó lengyel márka, az IOSSI szeretné, ha a különleges igényekkel rendelkező vásárlói is megtalálnák a bőrükhöz leginkább illő formulát, ezért a klasszikus termékcsaládjuk mellett új,
Egy holland stúdió szerint ilyenek lesznek a jövő okoseszközei
design

Egy holland stúdió szerint ilyenek lesznek a jövő okoseszközei

Az amszterdami Modem stúdió szerint a jövő viselhető technológiái egyáltalán nem lesznek annyira futurisztikusak, amennyire a sci-fi filmek bemutatják. A Modem és a Studio Bjørn Ibsen közös projektje a Patented Futures, melyben a szilícium-völgyi techóriások vízióit ültetik át 3D tárgymodellekbe. A tervezett tárgyak alapját a cégek által készített szabadalmak adták,
Hamarosan nyit a főváros legújabb designpiaca, a Makers Market Budapest
design

Hamarosan nyit a főváros legújabb designpiaca, a Makers Market Budapest

A budapesti designereket és kézműves alkotókat bemutató Makers of Budapest projekt legújabb kezdeményezéseként valósul meg a MAKERS MARKET BUDAPEST, egy havi rendszerességű vásár, ahol egyedi tervezői termékekkel és azok alkotóival találkozhatunk. A vásáron bemutatkozó kézzel készített tervezői tárgyak egyéni karakterük megfogalmazásán keresztül egyszerre képviselnek lokális és globális kulturális értéket a