3 enteriőr designer a régióból, akire érdemes figyelni – III.

3 enteriőr designer a régióból, akire érdemes figyelni – III.

Nem titok, hogy rajongunk az esztétikus és kellemes atmoszférájú enteriőrökért, ahol színek, textúrák, bútorok és tárgyak összessége valami nehezen megismételhetőt eredményez, és azonnal képes hatni az aktuális hangulatra. A belső terek bemutatásánál a fókusz azonban legtöbbször magán az adott projekten van, ezt szeretnénk most  megfordítani. Ezért összeszedtük azokat a tehetséges, különleges látásmódú tervezőket a régióból, akikre nem csak egy jól sikerült projekt miatt érdemes figyelni.

A sorozat harmadik részében most egy ljubljanai apa-lánya párost, egy lengyel házáspárt és egy ukrán tervezőt mutatunk be.


Nika Lomachevska | Ukrajna

A fiatal ukrán tervezőnő magát a tér építészeként írja le, aki a belsőépítészeten keresztül mutatja be az élete történetét. „Építész családból származom, és hat évvel ezelőtt kezdtem el én is belsőépítészeti tervezéssel foglalkozni. Szeretek a geometriai formák színével és kompozíciójával játszani, a projektek mélységét növelve. Igyekszem mindig olyan részleteket hozzáadni a terekhez, amik a tulajdonosra jellemzőek. Minden egyes általam készített design egy egyedi történet a maga karaktereivel, érzéseivel és hangulatával együtt, ami a színeken, a téren és a struktúrán keresztül érezhető. Mindegyik munka lehetőséget ad arra, hogy szakmailag fejlődjek és érjek, miközben teljesen új oldalát ismerhetem meg az embereknek és önmagamnak” – mesélte nekünk Nika.

A toszkán vörös projekt

„A projekt célja az ukrán tárgytervezés népszerűsítése a skandináv belsőépítészeti stílus kontextusában. Erre példa a kézzel készített szőnyeg, amit ukrán mesterek készítettek, Yoda mester újragondolt képével és ukrán nemzeti motívumokkal. A nappali szíve a geometrikus kompozícióra épül, toszkánvörös árnyalattal és a grafikus fekete vonallal. Ezeket a színeket Ukrajnában hagyományosan nagyra értékelik: a vörös a Nap energiáját, az emberek és az élet iránti szeretetet szimbolizálja, a fekete pedig a földet és a gazdagságot” – osztotta meg velünk Nika.

Projekt 044

„Ez a lakás egy fiatal nő számára készült, aki gyakran utazik Európába. Az ügyfél azt szerette volna, hogy az otthona az utazásaira emlékeztesse, így a lakásba vintage bútorokat választottam, többek között a bécsi Thonet manufaktúra klasszikus székeit. A mélyzöld kockával pedig vizuálisan növeltem meg a nappali terét, és funkcionális zónákra osztottam a lakást” – mondta el.

A brutalista projekt

„A vezérmotívumot itt a betonpillérek jelentik, amiket az eredeti állapotukban hagytam: kihangsúlyoztam a textúrájukat és színüket, valamint vizuális és térbeli kompozíciót építettem köréjük” – mesélte Nika.


Diana Żurek & Bartosz Girek | Furora Studio | Lengyelország

A tervező- és házaspár Diana és Bartosz már hosszú ideje ismerték egymást, mielőtt megalakították volna a Furora studiót. „A diplománk megszerzése után sok évet töltöttünk külföldön neves építészeti cégeknél Dániában, Franciaországban, Hollandiában és Japánban is. Ezekben az években különböző elméleti iskolákkal találkoztunk, és különböző megközelítéseket sajátítottunk el, amik mind segítettek kialakítani az egyedi stílusunkat, amire nagyon büszkék vagyunk. Hamar rájöttünk viszont, hogy nem az építészetben szeretnénk dolgozni. Karrierünk fordulópontja egy krakkói tervezőirodával való együttműködés volt: a múzeumi kiállítások tervezése szélesítette a látókörünket, és rádöbbentünk, hogy a belsőépítészet az az út, ahol teljes mértékben megvalósíthatjuk magunkat. Az út, ami lehetővé teszi számunkra, hogy kreatívabbak legyünk, ami felhívja a figyelmet a részletekre, és ami közelebb áll a felhasználókhoz. Nem sokkal később saját stúdióba kezdtünk. Projektjeink kulcsa a régi korok modern újrafelfedezésében rejlik. Stílusunk valahol a nyers brutalizmus, a krómozott modernizmus és a szecesszió között helyezkedik el, miközben a kortárs minimalizmus is áthatja” – mesélte nekünk Diana.

Apartman 1

A régi krakkói bérházban található lakásbán megőrizték és felújították az autentikus gerendás mennyezetet. A tér ritmikusságát szimmetrikus megoldásokkal hangsúlyozták, létrehozva a fő tengelyt, amelyen a legfontosabb zónák fekszenek, a nyitott terektől a tükrös ajtók mögé rejtett intim szobákig. Az atmoszférát a formák változatos kombinációi és a retró dimenzióban rejlő frisseség jellemzi.

Fotók: Zasoby Studio

Apartman 2

Az enteriőr kialakítása során nem féltek az erős színeket sötét részletekkel, illetve a fehér tisztaságával vegyíteni. Minden egyes formát úgy terveztek, hogy illeszkedjen a régi falak egyenetlenségeihez, utalva a klasszikus megoldásokra, de ugyanakkor kortárs szellemiséget adva a lakásnak.

Diana a tervezői karrierje mellett kamaszkorától kezdve modellként is dolgozik. „A modellkedés kétségtelenül  nagy hatással van az esztétikai felfogásomra. A modellszakmában szerzett tapasztalatok segítettek megérteni, hogy hogyan viszonuljak a fényhez, a kompozícióhoz és a térhez. Jelenleg azonban az időm nagy részét a tervezésnek szentelem. Ennek ellenére igyekszem naprakésznek maradni a modellkedés világában, és időről időre részt veszek divatprojektekben, amik nagyszerű szórakozást nyújtanak, és olyan új tapasztalatokat adnak, amiket a tervezésbe is vissza tudok csatornázni” – mondta el Diana.

Model: Diana Żurek, Fotó: Martina Ferrara, Stylist: Martina Frascati

Nina & Mirza Eminagic | Alto Design Studio | Szlovénia

Mirza tanulmányait Szarajevóban, posztgraduális tanulmányait pedig Ljubljanában végezte, miközben Koppenhágában volt gyakornok. Néhány év építészeti stúdiókban töltött munkatapasztalat után aztán a 80-as években saját stúdiót alapított, de a boszniai háborúk miatt 1993-ban az irodát Szlovéniába kellett költöztetnie. Sok évvel később, 2014-ben csatlakozott hozzá partnerként a lánya, Nina, aki Ljubljanában, majd Milánóban tanult építésznek. Bár minden családi vállalkozásnak megvannak a maga előnyei és a hátrányai, de Mirza és Nina üzlettársként is remekül kijönnek. A feladatokat az egyéni erősségeiknek megfelelően osztották fel: Nina fiatalos grafikai kifejezésmóddal rendelkezik, és kreatív szerepekben érzi magát a legjobban, míg Mirza tapasztalata és technikai tudása miatt remek helyszíni felügyelője a projekteknek. Mirzának és Ninának egyaránt fontos a brutalista építészeti hagyatékuk, miközben mindkettőjükre hatással vannak az európai stílusok, főként a skandináv minimalizmus és az olasz design. A stúdió jelenleg minimalista Memphisnek nevezné el az esztétikai vízióját: két stílus, amely látszólag ellentmond egymásnak, de megtalálhatja a módját a harmonikus egymás mellett élésnek.

apartment Z7

A lakás Ljubljana központjában található, ahol átrendezték a szobák funkcionális elrendezését. Nagy figyelmet fordítottak az anyagok és színek kiválasztására, amivel az ügyfelek fiatalságát és játékosságát akarták kifejezni. Az egyedi tervezésű bútorokat az 1980-as évekből származó vintage olasz darabokkal kombinálták.

Apartment W

„A küldöldön élő megrendelő a Ljubjanai látogatásai idejére vette a kis lakást. Mindennel fel kellett szerelni, de nagyon korlátozott területen, ezért a belmagassággal játszottunk: beillesztettünk egy kockát, ahol egymásra helyeztük a fürdőszobát és a hálószobát. A visszafogott színpalettát néhol vöröses árnyalattal fűszereztük, a festményeket pedig egy helyi illusztrátortól, Matic Flajstől választottuk ” – mesélték.

Apartment BR4

„Itt meghagytuk az eredeti mennyezeti freskókat, a nagy fagerendákat, a régi erkélyajtót és a szomszédos épület kőfalát is, hogy az épület valódi szelleme megmaradjon. Az ügyfél itt egy házaspár volt, akiknek nem volt szükségük túl sok helyiségre, ezért úgy döntöttünk, hogy a helyet a lehető legnyitottabbá tesszük. Egyetlen ajtó van a lakásban, ami a fürdőszobát választja el a nappali és az alvóhelyiségtől” – osztotta meg velünk Nina és Mirza.


Nika Lomachevska | Web | Facebook | Instagram

Furora Studio | Web | Facebook | Instagram

Alto Design Studio | Web | Instagram

továbbiak
Nőies sziluettek, maximális kényelem – új kollekcióval jelentkezett az ukrán The COAT ruhamárka
business

Nőies sziluettek, maximális kényelem – új kollekcióval jelentkezett az ukrán The COAT ruhamárka

A hűvös, szeles hétköznapoknak még egy ideig nem lesz vége, így a kabátok a ruhatárunk meghatározó elemei maradnak a következő hónapokban. Nem kell azonban szürkének és egysíkúnak lennie a téli öltözködésnek sem. Katya Silchenko felsőkategóriás ruhamárkája, a The COAT őszi-téli kollekciójában olyan ötletes és elegáns darabokkal találkozhatunk, melyek feldobják a
Meghalt Thierry Mugler francia divattervező
divat

Meghalt Thierry Mugler francia divattervező

73 évesen meghalt a francia divattervező, Thierry Mugler, aki a nyolcvanas évek power dressing irányzatának egyik jeles képviselője volt – jelentették be a hírt Mugler Instagramján. Az extravagáns darabjairól ismertté vált tervező ruháit David Bowie, Lady Gaga és Beyoncé is viselte. Ő tervezte George Michael Too Funky című videoklipjének viseleteit, emellett
Magyarországra érkezett az időtálló konyhabútorokat gyártó dán márka, a Vipp
design

Magyarországra érkezett az időtálló konyhabútorokat gyártó dán márka, a Vipp

Egy kivételes márka időtálló, örök darabjai kerültek be a Solinfo Group portfóliójába: az 1937 óta létező Vipp éppen 10 éve tört be a konyhák piacára, most pedig megtekinthetővé és elérhetővé vált a nemrég nyílt Home of Solinfo üzletében is. A fémkovács Holger Nielsen vélhetően sosem gondolta volna, hogy a felesége