3 enteriőr designer a régióból, akire érdemes figyelni - II.

3 enteriőr designer a régióból, akire érdemes figyelni - II.

Nem titok, hogy rajongunk az esztétikus és kellemes atmoszférájú enteriőrökért, ahol színek, textúrák, bútorok és tárgyak összessége valami nehezen megismételhetőt eredményez, és azonnal képes hatni az aktuális hangulatra. A belső terek bemutatásánál a fókusz azonban legtöbbször magán az adott projekten van, ezt szeretnénk most  megfordítani. Összeszedtük azokat a tehetséges, különleges látásmódú tervezőket és enteriőrdesign stúdiókat a régióból, akikre nem csak egy jól sikerült projekt miatt érdemes figyelni.

Az első rész után, most második körben egy magyar stúdió, valamint egy szlovák és egy ukrán tervező kerül terítékre.


Bunkerdolphin | Magyarország

A magyar Bunkerdolphin a friss és játékos lakás enteriőrjeivel és vidám színhasználatával lopta be magát a szívünkbe. A tulajdonos és tervező, Konrád József eredetileg építésznek tanult, majd utána nyergelt át a kissé kötetlenebb belsőépítészetre. A stúdió névében szereplő bunker az intimitásra és az otthonosság érzetre, a dolphin pedig a szabadságra, a játékosságra és a dinamizmusra utal. József imád szörfözni, ezért is szerette volna, hogy valahogy megjelenjen a márkanévben a víz. Inspirációt az internetes szörfözései és a természetbeli felfedezőútjai során szerez, de szívesen nyúl vissza különböző korok stílusaihoz is.

/Portréfotó: Neogrády-Kiss Barnabás/

József tervezői hitvallása a minimál síkok, a letisztult megoldások, valamint a tartalommal teli texturáltság és mozgalmas formák közötti kontraszt harmonikus megteremtése. Színek terén szeret merészebb árnyalatokat választani, de mindig figyel a megfelelő arányokra, hogy élhetőek maradjanak a lakások. A Bunkerdolphin mellett barátnőjével, a kortárs képzőművész Keresztes Zsófiával közösen viszik a Lomlét, ahol vintage, retro lomoknak adnak új életet, melyeket az értékesítés mellett az elkészült lakások fotózásain is hasznosítanak. Emellett most novemberben jelent meg A behajtó című, szépirodalmi jellegű regénye a Magvető kiadónál. A belsőépítészet és az írás így kéz a kézben jár nála, már készül a következő könyv és lakás is.

Gyöngyház utcai lakásfelújítás, Fotók: Zana Krisztián
Bródy utcai lakásfelújítás, Fotók: Zana Krisztián
Tárogató utcai lakásfelújítás, Fotók: Zana Krisztián

Alan Prekop | Szlovákia

Alan Prekop szlovák belsőépítész és designer Pozsonyban szerezte diplomáját. A természetes fény maximális beengedése és a terek egymásba áramlása jellemzi a munkáit. Kedvenc anyaga a rozsdamentes acél, de nem riad meg attól sem, hogy jól megválasztott színekkel dobja fel a lakásokat. Alan emellett zenészként is aktív, a Purist zenekar társalapítója, 2017-től pedig a Bad Karma Boy együttes tagja.

„Szeretek tágas és világos enteriőröket kialakítani. A napsütötte belső terek a nap és az év minden szakában másképp hatnak, a sugarak és árnyékok játéka állandó életteli érzetet eredményez. Legújabb munkáimban arra összpontosítok, hogy dekonstruáljam az enteriőröket a különálló szobák sztereotípiájától. Véleményem szerint a helyiségeket (konyha, hálószoba, fürdőszoba stb.) nem szabadna válaszfalakkal és ajtókkal elválasztani, sokkal fluidabbnak és összekapcsoltabbnak kellene lenniük. Az anyagok finom átmenetének kell azt a változást érzékeltetni, hogy egy másik helyiségbe léptünk” – mesélte nekünk.

Ez a tervezési elv tökéletesen megjelenik a BYT I O névre keresztelt projektben. „Az egyes helyiségeket itt nem a falak határozzák meg, hanem maga a tér és a lakáson belüli anyagok. A lakás közepén egy hordozó oszlop található, amelyet egy kerek nyílással ellátott betongerenda köt össze, erőteljes építészeti elemet hozva létre. A lakás egyetlen választóeleme egy fa- és üvegszerkezet, ami az eredeti téglafalat helyettesíti. A kívánt intimitást az okos konstrukció biztosítja: a hálószoba a fából készült válaszfalának becsukásával, és a függönyök elhúzásával szigetelhető el” – mondta el Alan.

BYT D


Lera Brumina | Ukrajna

A kijevi belsőépítész, Lera Brumina bensőséges hangulatú, minimalista lakásprojektjeiről ismert, a vendéglátói megbízásainal azonban képes elrugaszkodni a racionalitás talajától, és igazi meglepetéseket okozni.

„Gyermekkorom óta érdekelnek az emberi környezet megnyilvánulásai, az egyik kedvenc helyem a helytörténeti múzeum volt, ahol különböző társadalmi státuszú emberek otthonainak belső tereit mutatták be. Amikor pedig Barbieval játszottam, mindig csak a babaház kialakítása kötött le. Ahogy eljött az idő, hogy kiválasszam, hogy mi leszek, ha nagy leszek, nem is volt kérdéses számomra ez az irány, azóta pedig már körülbelül tíz éve dolgozom a belsőépítészet területén. Ennek a hivatásnak két fő összetevője van: a térrel és az emberekkel való munka. A tér és a megrendelő is megfogalmaz bizonyos feladatokat, nekem pedig ezeket kell egyesíteni, összehangolni, hogy végül megtaláljam a harmonikus kifejezési módot” – mesélte nekünk Lera.

Breadway Bakery

Az Odessza központjában található pékség-kávézóban az élénk színkontrasztok és textúrák uralkodnak. Az egyedi tervezésű, extravagáns lámpákat és bútorokat a királykék falak és a fényes csempék tartják feszes, mégis mozgalmas egységben.

57 négyzetméteres apartman

123 négyzetméteres apartman

63 négyzetméteres apartman

A fiatal moszkai pár lakásánál a legfontosabb szempont az volt, hogy a délutáni fényár a lehető legjobban tudjon érvényesülni az enteriőrben. Emiatt a tér szellősen tartása, a beépített tárolórendszereket, a szabad lábakon álló bútorok és a világos árnyalatok élveztek előnyt.

Fotók: Mikhail Loskutov

Bunkerdolphin | Facebook | Instagram

Alan Prekop | Web | Facebook | Instagram

Lera Brumina | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Spiritualitás és csapatmunka a Leo Bistro új koktéljai mögött
gasztronómia

Spiritualitás és csapatmunka a Leo Bistro új koktéljai mögött

Mindig kérdés, hogy miért is látogatunk meg egy adott vendéglátóhelyet, illetve miért térünk oda vissza akár sokadik alkalommal? Mi az, ami igazán képes lenyűgözni és magával ragadni a vendégeket? Az enteriőr és a design, a szerviz, vagy éppen az ízek és az illatok? Talán azzal járunk legközelebb az igazsághoz, ha
Európában először, Debrecenben rendeznek generatív NFT hackathont és konferenciát
art

Európában először, Debrecenben rendeznek generatív NFT hackathont és konferenciát

AZ NFT DEB Generative Dimensions az első generatív hackathon és konferencia rendezvény Európában, mely feltérképezi a blokklánc technológia és a mesterséges neurális hálózatok legújabb fejlesztéseit, valamint azok kreatív alkalmazási lehetőségeit a művészet területén. Hogyan lehet a Hortobágy vándormadarait mentesíteni az ember által okozott károktól? Az ötletverseny idei résztvevői erre keresik
Klippremier a mïus háza táján
east

Klippremier a mïus háza táján

Október végén jelent meg a magyar mïus közös, “How To” című lemeze a lengyel Raf Skowronskival. Az album “Words” című dalához Barkóczi Noémi, a hazai lofi színtér jól ismert dalszerző-énekese készített animációs videóklipet. Barkóczi Noémi eleget tett a felkérésnek, és a klipben abszurd módon idézte meg a gyerekkorunkból oly jól