40 év után újra magyar építészek munkájáról ír a világ egyik legfontosabb építészeti magazinja

40 év után újra magyar építészek munkájáról ír a világ egyik legfontosabb építészeti magazinja

A Paradigma Ariadné által tervezett sándorfalvi bivalyos tanösvényről jelent meg Kovács Dániel írása a The Architectural Review 2022/2-es számában. A magazin ezt megelőzően több mint 40 évvel ezelőtt írt magyar építész hazai munkájáról.

A The Architectural Review 1896-os alapítása óta nemzetközi építészeti hivatkozási pont, bár a mai, világszinten is jelentős pozícióját az ötvenes évek óta érte el. A lap profilja az épített környezet legkülönbözőbb formáira koncentrál, együttesen bemutatva az építészet, tájépítészet, belsőépítészet és várostervezés eredményeit. A magazin ugyan csak 14 000 példányban jelenik meg, de több mint 100 országba jut el terjesztői hálózata által. A lap fontos pozíciót tölt be a nemzetközi építész szakma és építészeti akadémia berkein belül, köszönhetően a mindig újszerű és gyakran provokatív építészetet előnyben részesítő szerkesztői elveinek, amely a gyakorlatra és az elméletre is egyenlő módon koncentrál. A lapot jelenleg Manon Mollard szerkeszti.

A legújabb szám tartalmai az állatok tematikája köré szerveződnek és azt járják körül, hogy milyen módokon határoljuk el magunkat az állatok világától akár farmok, istállók, álltakertek, kutyaiskolák, kerítések segítségével. A lapban bemutatott építészeti projektek magas színvonalon megvalósult példák arra, hogy a fenti problémakörrel összefüggésben miként válik élvezeti kérdéssé, tudásátadási módszerré a lehatárolás.

A lapszámban közölt magyar példa a Paradigma Ariadné 2021-ben elkészült munkája, a sándorfalvi bivalyos tanösvény épületegyüttese, amely egy 500 méter hosszú, ívelt tanösvényből, egy 200 négyzetméteres bivalyistállóból, három merengőből, valamint egy kilátóból áll. Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a nádi élővilágba, a bivalytartás mindennapjaiba, időről időre visszatérve pedig követhetik a táj átalakulását, mely során a bivalyok segítségével az elnádasodott terület több ütemben válik újra gazdag madárvilággal rendelkező rekultivált mocsaras területté. Az építészek munkájukkal rámutatnak az állatok tájalakító szerepére, egyúttal visszaidézik a regionális építészet és a mezőgazdasági építmények geometrikus világát.

A Paradigma Ariadné tudomása szerint utoljára több mint 40 évvel ezelőtt írtak a lapban olyan magyar projektről, melyekért magyar építész felelt, amikor a magazin 1981/2-es számában megjelent Jonathan Glancey cikke Makovecz Imre építészetéről.

Forrás: Sajtóközlemény / Paradigma Ariadné

Paradigma Ariadné | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Lépj be a kávégép-mennyországba! | Nezvál Gergely és a La Marzocco fordulatos története
business

Lépj be a kávégép-mennyországba! | Nezvál Gergely és a La Marzocco fordulatos története

Miért olyan nagy szám a hamisítatlan olasz eszpresszógép? Milyen történet húzódik az isteni nedűt „előállító” készülékek mögött? A La Marzocco magyarországi forgalmazójához, Nezvál Gergelyhez látogattunk el, aki legalább annyira szívesen nevezi magát kávégépszerelőnek, mint kereskedőnek – több mint harmincéves tapasztalattal a háta mögött. Íme a kávégép-mennyország! Kellemesen otthonos indusztriál közeg fogad
Tegnap startolt a Desert X AlUla fesztivál
community

Tegnap startolt a Desert X AlUla fesztivál

Az Arab-sivatagban ismét virágzik a művészet, hiszen február 11-én, vagyis tegnap nyílt meg a második Desert X AlUla, amely a népszerű kaliforniai fesztivál, a Desert X mellékága. A kiállítás a Sarab hívószó mentén a délibáb és az oázis fogalmait járja körül. A kietlen terepet a fesztivál ideje alatt tizenöt szaúdi,
Nemzetközi innovációs pályázatot nyert a MOME
news

Nemzetközi innovációs pályázatot nyert a MOME

Fontos kutatás-fejlesztési témában jutott nemzetközi szerephez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, amely története során először nyert nemzetközi innovációs pályázatot. Az egyetem az Európai Unió kutatás-fejlesztési programja, a Horizon keretében a biomassza-alapú gazdaságra való átállást segíti majd tevékenységével. A Magyarország számára is fontos célkitűzés során az energetikailag hasznosítható szerves anyagok, hulladékok, növényi