A vidéki táj geometrikus világát idézi fel a Paradigma Ariadné legújabb munkája

A vidéki táj geometrikus világát idézi fel a Paradigma Ariadné legújabb munkája

A regionális építészet és a mezőgazdasági műszaki létesítmények karakterét eleveníti fel a Paradigma Ariadné első nagyléptékű munkája, a sándorfalvi Bivalyos Tanösvény épületegyüttese.

A szemfülesek idén nyáron már kiszúrhatták a Kamay Ko kollekciófotóin a lehengerlő sándorfalvi táj épületeit, a Paradigma Ariadné által tervezett tanösvényt és bivalyistállót. Az épületegyüttes a sándorfalvi nádastó mellett egy Natura 2000 védettségű területen kapott helyet. A 65 millió forintos turisztikai beruházás Uniós forrásból jött létre, és az 500 méter hosszú, ívelt tanösvény egy 200 négyzetméteres bivalyistállót, három merengőt, valamint egy kilátót kapcsol össze. Az idelátogatók így betekintést nyerhetnek a nádi élővilágba, a bivalytartás mindennapjaiba, vagy csak élvezhetik a táj átalakulását, amely során a bivalyok segítségével az elnádasodott terület több ütemben válik újra gazdag madárvilággal rendelkező rekultivált mocsaras területté.


A beruházás célja volt emellett, hogy ne csak egy turisták számára kialakított látványosság jöjjön létre, hanem egy olyan terület, amely minden sándorfalvi számára izgalmas és hasznos közterület is egyben.

A projekt tervezésénél az inspirációt a vidéki táj építészetének meghatározó képe adta. Az a talán mindenki számára ismerős élmény, amelyet vonaton ülve, vagy a sztrádán vezetve tapasztalhatunk meg, ha körbetekintünk. A távolban feltűnő regionális, akár százéves mezőgazdasági épületek markáns karaktere, valamint az azokkal már-már egybeforrt indusztriális hangulat, a silók és vagonrakodók szikár, geometrikus világa, melyek találkozását szerették volna megidézni ezekkel az épületekkel.

Az így létrejött épületegyüttes egyszerre teremt rendezett hangulatot és kapcsolódik a hazai, de különösen az alföldi táj időnként kaotikus, de mindenképpen inspiráló karakteréhez. A projekt egyben tanúbizonysága annak is, hogy racionális tervezés és tisztázott önkormányzati szándék, valamint menedzsment mellett belátható költségből is létrehozható kimagasló építészeti minőség, a hazai építőipari viszonyok között is.

Forrás: Sajtóanyag

továbbiak
Animizmus újratöltve – A tárgyfétis magasiskolája
design

Animizmus újratöltve – A tárgyfétis magasiskolája

Az animizmus már időtlen idők óta jelen van az emberiség életében, gyakran a legprimitívebb hitrendszerként, egyfajta spirituális hóbortként hivatkoznak rá. A negatív felhangok és az általános tagadás ellenére a tárgyainkhoz és az elektronikai eszközeinkhez való viszonyunkat is áthatja, még ha ezt a legtöbb esetben nem is nevezzük nevén vagy nem
A mama főztje, kínaiul | Autentikus ebéd a ZHU & Co.-ban
gasztronómia

A mama főztje, kínaiul | Autentikus ebéd a ZHU & Co.-ban

Az ételek összekötnek minket. Talán ez az egyik legerősebb élményem azóta, amióta a témával foglalkozom. Persze, jó kísérletezni, jó újdonságokat kipróbálni, de mégis más a szeretett barátokkal vagy családtagokkal leülni a közös asztalhoz. Egyszerűen minden jobban ízlik. Az együtt evés szokása talán a világ összes kultúrájában jelen van. Lehet szó
Zsírkréták fedik fel a japán fák színspektrumát
design

Zsírkréták fedik fel a japán fák színspektrumát

A Playfool designstúdió egy teljes egészében japán fából készült, fenntartható zsírkrétakészletet hozott létre, amely az erdő fáiban rejlő láthatatlan színeket ünnepli. A Forest Crayons (erdei zsírkréták) készlet darabjai háromszög alakúak, és teljes egészében japán fatelepekről származó fából készültek. A cédrusból, ciprusfából, diófából és tölgyfából készült rajzeszközök számos színárnyalatban kaphatók, a