A 2021-es Bukaresti Építészeti Díj győztese bemutatja, hogyan lehet szimbiózisban élni a természettel

A 2021-es Bukaresti Építészeti Díj győztese bemutatja, hogyan lehet szimbiózisban élni a természettel

Lehet-e egyensúlyt teremteni az építészet és a minket körülvevő élővilág között? Hogyan lehet a város betontengerébe egy leheletnyi természetet csempészni? A LAMA Arhitectura csapatának köszönhetően ez a bukaresti ház azt a nyelvet képviseli, ami nemcsak szemlélteti a fák nélkülözhetetlenségét, hanem pihenést és intim közeget is kínál.


A LAMA Architectura House around a tree projektjében választ kapunk arra, miként lehet természetkompatibilis, de mégis hétköznapi építészeti megoldásokat csempészni egy családi házba. A tervezés elnyerte a 2021-es Bukaresti Építészeti Díj Built Architecture / Individual House Architecture díját. A főszerepben pedig ezúttal nem az építészet volt, sokkal inkább az anyatermészet.
A ház alapkoncepcióját a telek közepén nyugvó, érett fenyő jelenléte és a telek utcákhoz való viszonya adja. A fa megtartásának és kiemelésének nyilvánvaló vágyából az épület az utcafront két oldalára húzódik, körülötte védett, meghitt udvart indukálva. A ház egy saroktelken található, melyből két igen forgalmas utca nyílik, így erre a bensőséges, oázisszerű udvarra kifejezetten szükség van.

A fenyő mint uralkodó elem a terek planimetrikus elrendezésének alapja. Ennek köszönhetően minden tér nagy üvegezett felülettel nyílik a belső udvarra, érzékeltetve és élvezve a természet közelségét. A fa és a ház homlokzatának közelsége azt az érzést kelti, mintha egy erdőben lennénk: különösen az emeleten, a lombkoronák játéka azt az illúziót kelti, mintha nem is a kertvárosban, sokkal inkább egy természet ölelte helyen lennénk. Ugyanakkor ezen a szinten az ágak vizuális szűrővé válnak, megteremtve a szükséges intimitást az ottlakók számára.

A House around a tree külseje minimalista építészeti kifejezéseket sugall, de amint belépünk a házba, ez az illúzió szertefoszlik: egy teljesen más térbeli elhelyezkedés fogad, ami a letisztult belső és az udvar párbeszédén alapul.

A természettel való kapcsolatot odabent a minimalista díszítések és természetes anyagok nyugtató tónusaira épülő terek adják: fa, laminált padló, beton és robusztus lámpatestek egyszerre elegáns, de mégis naturális hatást keltenek.

LAMA Architectura | Web | Facebook

Forrás: igloo

továbbiak
A napsütötte tengerpart idilli világát idézi a lengyel DOBRO ékszermárka arculata
design

A napsütötte tengerpart idilli világát idézi a lengyel DOBRO ékszermárka arculata

Egy ékszer több szempontból is fontos lehet számunkra: kötődhet hozzá kedves emlékünk, eszünkbe juthat róla egy rendkívüli alkalom vagy egy különleges élmény, de fel is dobhatjuk vele megjelenésünket a szürke hétköznapok során. A kézzel készült, egyedi ékszerek pedig csak még értékesebb kincseknek számítanak gyűjteményünkben, hiszen ezekre a sokszor extravagáns, részletesen
Ukrajna képes az ellenállásra! | Kiberbiztonsági szakemberek a Hype&Hypernek
east

Ukrajna képes az ellenállásra! | Kiberbiztonsági szakemberek a Hype&Hypernek

A legfontosabb ágazatokat, köztük a kormányzati és pénzügyi szektort, folyamatosan támadják az orosz hackerek Ukrajnában. A céljuk hozzáférések megszerzése, rosszindulatú szoftverek telepítése, és az adatlopás. De nemcsak Ukrajnát érik támadások, több az ukrán menekültválság kezelésében kulcsszerepet játszó cseh minisztériumnak, köztük a Belügyminisztériumnak is, a honlapjai órákon át nem voltak elérhetők.
Origamiként hajtogatott elektromos robogót a svéd Stilride
design

Origamiként hajtogatott elektromos robogót a svéd Stilride

A szakmai berkekben ipari origaminak nevezett eljárásnak köszönhetően könnyű, ugyanakkor tartós szerkezet hozható létre. A svéd Stilride startup ezt a különleges és innovatív gyártási technológiát kifejlesztve újrahasznosított acélból készít elektromos robogókat. Tue Beijer és Jonas Nyvang tervezőpáros a divat, az ipari formatervezés és a mérnöki tudományok világából érkezve 2019-ben azzal