fbpx
Nyomj Entert

A 2021-es Bukaresti Építészeti Díj győztese bemutatja, hogyan lehet szimbiózisban élni a természettel

Lehet-e egyensúlyt teremteni az építészet és a minket körülvevő élővilág között? Hogyan lehet a város betontengerébe egy leheletnyi természetet csempészni? A LAMA Arhitectura csapatának köszönhetően ez a bukaresti ház azt a nyelvet képviseli, ami nemcsak szemlélteti a fák nélkülözhetetlenségét, hanem pihenést és intim közeget is kínál.


A LAMA Architectura House around a tree projektjében választ kapunk arra, miként lehet természetkompatibilis, de mégis hétköznapi építészeti megoldásokat csempészni egy családi házba. A tervezés elnyerte a 2021-es Bukaresti Építészeti Díj Built Architecture / Individual House Architecture díját. A főszerepben pedig ezúttal nem az építészet volt, sokkal inkább az anyatermészet.
A ház alapkoncepcióját a telek közepén nyugvó, érett fenyő jelenléte és a telek utcákhoz való viszonya adja. A fa megtartásának és kiemelésének nyilvánvaló vágyából az épület az utcafront két oldalára húzódik, körülötte védett, meghitt udvart indukálva. A ház egy saroktelken található, melyből két igen forgalmas utca nyílik, így erre a bensőséges, oázisszerű udvarra kifejezetten szükség van.

A fenyő mint uralkodó elem a terek planimetrikus elrendezésének alapja. Ennek köszönhetően minden tér nagy üvegezett felülettel nyílik a belső udvarra, érzékeltetve és élvezve a természet közelségét. A fa és a ház homlokzatának közelsége azt az érzést kelti, mintha egy erdőben lennénk: különösen az emeleten, a lombkoronák játéka azt az illúziót kelti, mintha nem is a kertvárosban, sokkal inkább egy természet ölelte helyen lennénk. Ugyanakkor ezen a szinten az ágak vizuális szűrővé válnak, megteremtve a szükséges intimitást az ottlakók számára.

A House around a tree külseje minimalista építészeti kifejezéseket sugall, de amint belépünk a házba, ez az illúzió szertefoszlik: egy teljesen más térbeli elhelyezkedés fogad, ami a letisztult belső és az udvar párbeszédén alapul.

A természettel való kapcsolatot odabent a minimalista díszítések és természetes anyagok nyugtató tónusaira épülő terek adják: fa, laminált padló, beton és robusztus lámpatestek egyszerre elegáns, de mégis naturális hatást keltenek.

LAMA Architectura | Web | Facebook

Forrás: igloo

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük