A Baltikumból érkezik a MOME új innovációs vezetője

A Baltikumból érkezik a MOME új innovációs vezetője

Júniusban foglalja el pozícióját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központjának új vezetője. A pozíció betöltésére a MOME és a fenntartó Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány tavaly novemberben hirdette meg nyílt, nemzetközi pályázatát, amelyet a lett származású Lāsma Ivaska nyert meg.

A MOME-nak már közel két évtizede célja az intézmény nemzetközi jellegének erősítése, az egyetem a világtérképre való felkerülése. A modellváltással mindez új lendületet kapott: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány új fenntartóként kimondott céljául tűzte ki, azt hogy 2030-ra a MOME legyen a régió legelismertebb kreatívipari műhelye. A határokon átívelő kapcsolatépítés erősítésének érdekében az intézmény a MOME Innovációs Központ élére nyílt, nemzetközi pályázat segítségével keresett új vezetőt.

Fotó: Bujnovszki Tamás

A tavaly novemberben meghirdetett pályázat és az azt követő kiválasztási folyamat nemcsak példátlan volt magyarországi viszonylatban, de minden várakozást felül is múlt: öt kontinens huszonkilenc országából több, mint százhatvan jelölt adta be pályázatát. Az Egyesült Államoktól Indián át Japánig a világ minden pontjáról érkeztek pályázatok – jelentkeztek vezető szakemberek Latin-Amerika legmagasabban jegyzett magánegyeteméről, francia építész stúdiótól vagy például az Apple-től is.

„Nagyon meglepődtünk, milyen nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki az Innovációs Központ vezetői posztjára kiírt pályázat felhívása. A világ minden tájáról érkező jelentkezők száma és felkészültsége lenyűgöző volt és megerősített minket abban, hogy a MOME valóban megcélozhatja az európai designegyetemek élmezőnyét. Az emberek kíváncsisága, érdeklődése ezt bizonyítja” – mondta el Margaret Ann Dowling, a MOME Brand Iroda vezetője.

A beérkezett pályázatokat az egyetem és a fenntartó egyaránt áttekintette, majd konszenzussal hozta meg végső döntését. A kiválasztás folyamata két hónapig tartott, a szempontok között szerepelt az eredeti gondolkodás, az innovációmenedzsmentben szerzett tapasztalat, a közép-európai térség kihívásainak ismerete, a társadalmi és gazdasági problémák iránti fokozott érzékenység, valamint a MOME számára értékes, új kapcsolatrendszer biztosítása.

Lāsma Ivaska

A MOME és az Innovációs Központ jövőbeli víziójának megvalósítására leginkább megfelelő jelöltnek végül a lett származású Lāsma Ivaska bizonyult, aki fiatal és friss perspektívát képvisel. A nyílt innováció és a smart city a szakterülete: az Innovációs Központ vezetői pozíciója előtt Riga innovációs negyedének, a VEF-nek szakmai vezetői pozícióját látta el. A negyed az egyik legnagyobb elektrotechnikai és elektronikai eszközöket gyártó lett vállalatról, vagyis az egykori Állami Elektrotechnikai Gyárról (lettül: Valsts Elektrotehniskā Fabrika) kapta nevét. A gyár főként hordozható rádióiról volt ismert, de mikrokamerákat és repülőgépeket is gyártottak itt. A negyed vezető üzleti szereplői, valamint a rigai önkormányzat tulajdonában álló VEF Kulturas pils elnevezésű kulturális központ együtt hívták életre a VEFRESH nevet viselő innovációs mozgalmat, amelynek célja a VEF-negyed újjáépítése, majd dinamikus innovációs ökoszisztémává, valamint központtá alakítása.

A VEFRESH vezetői pozíciója mellett Lāsma Ivaska egy izgalmas, saját civil projektet is működtet a lett fővárosban Repair Café néven. A Repair Café mozgalom 2009-ben vette kezdetét Amszterdamban, 2012-ben jutott el Lettországba, majd további három évbe telt, mire a Repair Cafe Riga is elindult. A kezdeményezés a felelősségteljesebb fogyasztásra hívja fel a figyelmet: különböző események keretében az elektronikus és digitális eszközök saját kezű javítására tanítja a városlakókat, hogy a fenntarthatóság jegyében ennyivel is kevesebb új terméket vásároljanak.

Szakmai tapasztalatai mellett Lāsma továbbá interdiszciplináris háttérrel rendelkezik, ami különösen értékes a különböző kreatív projektek társadalmi, gazdasági hatásának feltérképezésében. Ahogy Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke is kiemelte „Lāsma mindenekelőtt rendkívül pozitív és dinamikus személyiség, aki egy pillanat alatt képes energizálni a környezetét. Komoly előnyt jelent sokoldalú képzettsége, hiszen matematikából, közgazdaságtanból, urbanisztikából, irodalomból, sőt, még politikatudományból is magas szintű tanulmányokat folytatott. A kiválasztási folyamat során az is kiderült, hogy ambiciózus, tudatos és módszeres vezető, ami elengedhetetlen a MOME nemzetközi célkitűzéseinek eléréséhez”.

Fotó: Bujnovszki Tamás

Nem mellesleg a Baltikum a világ legeredményesebb innovációs ökoszisztémái közé tartozik – ez a régió az állami, önkormányzati, üzleti és civil szereplők hatékony együttműködésében jelentős gyakorlattal rendelkezik. Lāsma Ivaska maga is ilyen háttérből érkezik, hiszen Riga innovációs negyedét pontosan ebben a dinamikus keretrendszerben fejlesztik – ez a megközelítés nemcsak a MOME, de partnerei számára is fontos érték lehet.

Az új igazgató kulcsszerepet fog betölteni az Innovációs Központ hosszú távú fejlesztésében, szakmai stratégiájának és szervezeti modelljének véglegesítésében, valamint a nemzetközi akadémiai, technológiai és üzleti kapcsolatok erősítésében is.

„Kevés designegyetem akad Közép-Európában, ami az innovációt és a társadalmi felelősségvállalást helyezi tevékenységének fókuszába. Hiszem, hogy a MOME a legjobb úton halad ahhoz, hogy nemzetközi szinten elismert intézmény legyen. Izgatottan csatlakozom az Innovációs Központ csapatához, hogy dinamizáljuk partnerségeinket, erősítsük a különböző tudományterületek együttműködését és minél több ígéretes ötletből fejlesszünk működő megoldást” – hangsúlyozta Lāsma Ivaska.
Fotó: Bujnovszki Tamás

MOME Innovációs Központ | Web | Facebook | Instagram
MOME | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Érezd a csontjaidban a zenét! | Sentien Audio
design

Érezd a csontjaidban a zenét! | Sentien Audio

Felejtsd el, hogy fülhallgatót viselsz – a Sentien Audio vezeték nélküli, érintéssel és kézmozdulatokkal is vezérelhető, open-ear fülhallgatója egész napos kényelmet és kiváló hangzást ígér. Az okos headset a csontvezetés révén a belső fülbe vezeti a hangot, ezzel szabadon hagyva a fület, így a külvilág hangjai és a zene egyaránt eljutnak
Hordozható szélturbina | KiteX
tech

Hordozható szélturbina | KiteX

A koppenhágai székhelyű KiteX professzionális szélturbinával rukkolt elő, amelyet elsősorban hétköznapi használatra terveztek: kempingezőknek, lakóautósoknak és bárkinek, aki szeretne egy kis tartalék áramot a váratlan helyzetekre. A papírsárkányok ihlette szerkezet tizenöt perc alatt, egyedül is összeállítható. Újrahasznosított műanyagból és ellenálló üvegszálas rudakból készült, szállításhoz pedig praktikus táskába csomagolható. Szerkezete egyszerre
Rágógumiból gördeszkakerék
design

Rágógumiból gördeszkakerék

Zöldebb és színesebb városok: ez a cél lebegett Hugo Maupetit és Vivian Fischer, a Nantes-i Design Egyetem hallgatóinak szeme előtt, amikor kidolgozták azt az újszerű körforgásos rendszert, amelyben a városban eldobott rágógumiból egyedi gördeszkakerekek készülnek. A projekt From the streets to the streets, azaz Utcáról az utcára szlogennel spekulatív együttműködést