A BORD építészeti stúdió élesztette újjá a főváros egykori Ybl villáját

A BORD építészeti stúdió élesztette újjá a főváros egykori Ybl villáját

A gazdag történelmi- és kulturális háttérrel rendelkező, régészeti emlékeket őrző Hatvany-Lónyay villa a második világháború alatt pusztult el. A történeti emlékeit megőrizve, mégis a kortárs igényekhez igazított palotaként emelte most újra az épületet a BORD Építész Stúdió.

A Király-lépcső és a Hunyadi János út sarkán található telekről a 12. századból származnak az első feljegyzések. Az egykori kézműves házak helyén a törökök 1685-ben megépítették az Aranybástyát, a Dunát a Várral összekötő védművonal részeként. A török bástya alapjaira épült fel 1870-1872 között Lónyay Menyhért gróf új családi otthona, az Ybl Miklós által tervezett, háromemeletes, klasszicizáló rezidencia. A II. világháborúban az épületet lebombázták, amiután a telek fél évszázadon keresztül üresen állt. 1996-ban aztán kulturális- és gasztronómiai központot akartak létrehozni a helyén, a kerületi szabályozás azonban az eredeti, Ybl-tervezte villa újjáépítését írta elő. A régészeti feltárások után, 2006-ra az épület szerkezetkész állapotba került. Ekkor vette át a BORD Építész Stúdió az új épület tervezését, amit egy multifunkcionális eseményháznak szántak.


A műemléki környezet, az újjáépítésre vonatkozó szabályozás és az elhúzódó régészeti feltárások komplex feladat elé állították a stúdiót. Az elkészült épület hűen őrzi az eredeti Lónyay-Hatvany villa tömegét és belső térstruktúráját. A palota legfelső és legnagyobb belmagasságú szintje, ma reprezentatív célokat szolgál. Alatta irodák találhatók, a földszinten pedig egy étterem kapott helyet. A kertben rózsalugas, csobogó vízfelület és az Ybl által tervezett kilátóterasz és támfal található. Az Ybl-támfalhoz közvetlen kapcsolódnak az Aranybástya falai: a „Bástya-terem” hangversenyteremként, kiállítótérként és a feltárt középkori faltesteket bemutató romkertként működik majd.

Forrás: Sajtóanyag

BORD | Web | Facebook | Instagram

Fotó: Bujnovszky Tamás

továbbiak
Kreatív tervezők, stílusos kártyajátékok | TOP 5
poland

Kreatív tervezők, stílusos kártyajátékok | TOP 5

A kártyák egyszerűnek tűnhetnek, hiszen nem feltétlenül tartozik hozzájuk tábla vagy bábu, azonban pont emiatt rejlik bennük végtelen lehetőség. Válogatásunkban most olyan megoldásokat mutatunk be, melyek egyedi koncepciójukkal és tehetséges régiós alkotók illusztrációival varázsolnak el bennünket. Emlékezetes beszélgetések Magyarországon, a pandémia alatt született meg a Körvonal, mely Priger Inez brand
Csontváry-Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye  megdöntötte a hazai aukciós rekordot
art

Csontváry-Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye megdöntötte a hazai aukciós rekordot

Az elmúlt két év a hazai műkereskedelem működését is átalakította, általánossá váltak a hibrid árverések, ami elősegítette a műgyűjtői kör kiszélesedését. A kortárs iránti növekvő érdeklődést és a művek értéknövekedését jól mutatja, hogy számos életműrekord született, valamint a 10 legdrágábban aukcionált műalkotás átlagára a 2019-es szinthez képest közel duplájára emelkedett.
Hongkong–New York–Tokió | Beszélgetés Ilosvai Zsófia kurátorral, a Design Pier alapítójával
design

Hongkong–New York–Tokió | Beszélgetés Ilosvai Zsófia kurátorral, a Design Pier alapítójával

Ilosvai Zsófia tizenöt éve foglalkozik designesemények szervezésével, számos külföldi kiállítás kurátora volt már, 2015 óta Hongkongban él és dolgozik. A Kínai Népköztársaság különleges közigazgatási területeként számon tartott városállamban – melyet a köznyelvben egyszerű városként emlegetnek – a designról is egészen másképp gondolkodnak, mint a világ egyéb tájain. Hogy pontosan miképp, arról Zsófi