fbpx
Nyomj Entert

A BORD építészeti stúdió élesztette újjá a főváros egykori Ybl villáját

A gazdag történelmi- és kulturális háttérrel rendelkező, régészeti emlékeket őrző Hatvany-Lónyay villa a második világháború alatt pusztult el. A történeti emlékeit megőrizve, mégis a kortárs igényekhez igazított palotaként emelte most újra az épületet a BORD Építész Stúdió.

A Király-lépcső és a Hunyadi János út sarkán található telekről a 12. századból származnak az első feljegyzések. Az egykori kézműves házak helyén a törökök 1685-ben megépítették az Aranybástyát, a Dunát a Várral összekötő védművonal részeként. A török bástya alapjaira épült fel 1870-1872 között Lónyay Menyhért gróf új családi otthona, az Ybl Miklós által tervezett, háromemeletes, klasszicizáló rezidencia. A II. világháborúban az épületet lebombázták, amiután a telek fél évszázadon keresztül üresen állt. 1996-ban aztán kulturális- és gasztronómiai központot akartak létrehozni a helyén, a kerületi szabályozás azonban az eredeti, Ybl-tervezte villa újjáépítését írta elő. A régészeti feltárások után, 2006-ra az épület szerkezetkész állapotba került. Ekkor vette át a BORD Építész Stúdió az új épület tervezését, amit egy multifunkcionális eseményháznak szántak.


A műemléki környezet, az újjáépítésre vonatkozó szabályozás és az elhúzódó régészeti feltárások komplex feladat elé állították a stúdiót. Az elkészült épület hűen őrzi az eredeti Lónyay-Hatvany villa tömegét és belső térstruktúráját. A palota legfelső és legnagyobb belmagasságú szintje, ma reprezentatív célokat szolgál. Alatta irodák találhatók, a földszinten pedig egy étterem kapott helyet. A kertben rózsalugas, csobogó vízfelület és az Ybl által tervezett kilátóterasz és támfal található. Az Ybl-támfalhoz közvetlen kapcsolódnak az Aranybástya falai: a „Bástya-terem” hangversenyteremként, kiállítótérként és a feltárt középkori faltesteket bemutató romkertként működik majd.

Forrás: Sajtóanyag

BORD | Web | Facebook | Instagram

Fotó: Bujnovszky Tamás

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük