fbpx
Nyomj Entert

A cseh vidék lehetőségei | Könyvismertető

A Možnosti vesnice, avagy Vidéki lehetőségek című, frissen megjelent kötet tizenkét cseh falu urbanisztikai portréja. Alternatív útikönyv az építészetrajongók és a kíváncsi felfedezők számára, miközben építészeknek, polgármestereknek és a régió más országainak adhat ihletet, a reflektorfényt a nagyvárosokról a vidékre irányítva. 

A szerző-és alkotópáros, Michaela Hečková és Matěj Chabera közös missziója a kortárs cseh építészet bemutatása. E gyűjtemény kifejezetten az elmúlt húsz év építészeti, társadalmi és kulturális átalakulására fókuszál olyan cseh falvakon keresztül, amelyekben progresszív urbanisztikai fejlődés volt tetten érhető. A tizenkét példa kiválasztásában fontos szempont volt a változatosság mind az építészeti stílusok, mint az önkormányzatok vezetési stratégiáinak szempontjából. A háttérkutatás és a mélyinterjúk sorozata rejtett történeteket, különféle motivációkat és kreatív alkotói kompromisszumokat tár az olvasó elé azzal a céllal, hogy megragadja változásokat indukáló tényezőket.

Bár a könyv cseh nyelven jelent meg, a szellemiség és a koncepció jó például szolgálhat a környék országainak is. A szerzőt, Michaela Hečkovát arra kértük, hogy említsen néhány konkrét példát olvasóinknak: 

„A Brnótól délre fekvő Bratčice falu jó példa a helyi problémák elegáns megoldásának: a falu főterén eredetileg egy sárral teli tűzoltó-víztározó volt, így a nyilvános teret nem tudták kihasználni a lakosok. A városvezetés ezért Dan Šamánek tájtervezővel együttműködve a nedves, sáros földet intelligens rendszerré alakította át, a víztárolást pedig egy gyönyörű tó és rejtett tartályok formájában oldotta meg. Az eredmény összhangban áll a természettel, miközben kellemes időtöltési lehetőséget kínál egész évben” – osztotta meg velünk Michaela.

„Egy másik nagyszerű hely Jakub Chvojka építész Nevřeňben megépített Kaolin Központja. Nevřeň egy kis falu Pilsen, az egykori európai kulturális főváros mellett. Amikor a helyi kocsma néhány évvel ezelőtt leégett, a falu új társasági központot szeretett volna létrehozni, amely összejöveteli lehetőségeket biztosít a közösség számára, miközben kiemeli a helyi sajátosságokat. A végeredmény a földalatti Kaolin Központ lett, egy különleges, multifunkcionális tér, amely kocsmaként, helyi múzeumként és rendezvények helyszínéül szolgál, miközben kiindulópontja közeli erdőkben található kaolinbányához vezető sétának is” – mesélte a szerző.

A fényképeket és a grafikákat Matěj Chabera készítette: a fotókkal semleges dokumentációra törekedett, a vizuális koncepció pedig könnyen érthető és optimista hangulatot hivatott közvetíteni. A sokszor megjelenő, absztrakt  „burgonyaalakok” egy változásban lévő entitást szimbolizálnak, amely folyton növekszik és valami újjá alakul: csakúgy, mint a cseh vidék.

Možnosti vesnice | Web

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük