A cseh vidék lehetőségei | Könyvismertető

A cseh vidék lehetőségei | Könyvismertető

A Možnosti vesnice, avagy Vidéki lehetőségek című, frissen megjelent kötet tizenkét cseh falu urbanisztikai portréja. Alternatív útikönyv az építészetrajongók és a kíváncsi felfedezők számára, miközben építészeknek, polgármestereknek és a régió más országainak adhat ihletet, a reflektorfényt a nagyvárosokról a vidékre irányítva.

A szerző-és alkotópáros, Michaela Hečková és Matěj Chabera közös missziója a kortárs cseh építészet bemutatása. E gyűjtemény kifejezetten az elmúlt húsz év építészeti, társadalmi és kulturális átalakulására fókuszál olyan cseh falvakon keresztül, amelyekben progresszív urbanisztikai fejlődés volt tetten érhető. A tizenkét példa kiválasztásában fontos szempont volt a változatosság mind az építészeti stílusok, mint az önkormányzatok vezetési stratégiáinak szempontjából. A háttérkutatás és a mélyinterjúk sorozata rejtett történeteket, különféle motivációkat és kreatív alkotói kompromisszumokat tár az olvasó elé azzal a céllal, hogy megragadja változásokat indukáló tényezőket.

Bár a könyv cseh nyelven jelent meg, a szellemiség és a koncepció jó például szolgálhat a környék országainak is. A szerzőt, Michaela Hečkovát arra kértük, hogy említsen néhány konkrét példát olvasóinknak:

„A Brnótól délre fekvő Bratčice falu jó példa a helyi problémák elegáns megoldásának: a falu főterén eredetileg egy sárral teli tűzoltó-víztározó volt, így a nyilvános teret nem tudták kihasználni a lakosok. A városvezetés ezért Dan Šamánek tájtervezővel együttműködve a nedves, sáros földet intelligens rendszerré alakította át, a víztárolást pedig egy gyönyörű tó és rejtett tartályok formájában oldotta meg. Az eredmény összhangban áll a természettel, miközben kellemes időtöltési lehetőséget kínál egész évben” – osztotta meg velünk Michaela.

„Egy másik nagyszerű hely Jakub Chvojka építész Nevřeňben megépített Kaolin Központja. Nevřeň egy kis falu Pilsen, az egykori európai kulturális főváros mellett. Amikor a helyi kocsma néhány évvel ezelőtt leégett, a falu új társasági központot szeretett volna létrehozni, amely összejöveteli lehetőségeket biztosít a közösség számára, miközben kiemeli a helyi sajátosságokat. A végeredmény a földalatti Kaolin Központ lett, egy különleges, multifunkcionális tér, amely kocsmaként, helyi múzeumként és rendezvények helyszínéül szolgál, miközben kiindulópontja közeli erdőkben található kaolinbányához vezető sétának is” – mesélte a szerző.

A fényképeket és a grafikákat Matěj Chabera készítette: a fotókkal semleges dokumentációra törekedett, a vizuális koncepció pedig könnyen érthető és optimista hangulatot hivatott közvetíteni. A sokszor megjelenő, absztrakt  „burgonyaalakok” egy változásban lévő entitást szimbolizálnak, amely folyton növekszik és valami újjá alakul: csakúgy, mint a cseh vidék.

Možnosti vesnice | Web

továbbiak
Isztria ízei Szlovéniából, reggelire | Istrian Breakfast
egyéb

Isztria ízei Szlovéniából, reggelire | Istrian Breakfast

Az Istrian Breakfast egy olyan, szeretettel kifejlesztett turisztikai termék, mely autentikus élményekkel és ízekkel gazdagítja szlovén Isztria látogatóit. Az Istrian Breakfast tartalmaz egy kizárólag helyi termelőktől származó alapanyagokból összeválogatott reggelicsomagot, amely biztosítja, hogy tápláló és kiegyensúlyozott reggelivel indíthassuk napjainkat a szlovén Isztrián. A reggeli csomagot kis turistaszálláshelyekre szállítják ki. A
FabLab10 | Egy nap a műhelyben Veres Adriennel
design

FabLab10 | Egy nap a műhelyben Veres Adriennel

Veres Adrienn építész tervezői hozzáállását a csinálva tanulás, vagyis a learning by doing jellemzi a leginkább. Az okozza számára a legnagyobb örömet, ha két kezével alkothat és munkájának rövid időn belül kézzelfogható eredménye van. Emellett próbál tudatosan minél kevesebbet a számítógép előtt ülni. A FabLab Budapest műhelyében 2018 decemberében járt
Üvegbe zárt vízi világ | TOP 5
egyéb

Üvegbe zárt vízi világ | TOP 5

A víz alatti világ csodái és rejtelmei nincsenek is tőlünk olyan messze, mint az gondolnánk. A fantasztikus vízi lényeket és élővilágot gyönyörű akváriumok hozzák közel hozzánk bármilyen távol is legyünk tőlük a világban. Ma Kelet-Európa legszebb és legkülönlegesebb akváriumaiból állítottuk össze gyűjtésünket. Haus des Meeres | Ausztria Bécsben találjuk a Haus