FabLab10 | Egy nap a műhelyben Veres Adriennel

FabLab10 | Egy nap a műhelyben Veres Adriennel

Veres Adrienn építész tervezői hozzáállását a csinálva tanulás, vagyis a learning by doing jellemzi a leginkább. Az okozza számára a legnagyobb örömet, ha két kezével alkothat és munkájának rövid időn belül kézzelfogható eredménye van. Emellett próbál tudatosan minél kevesebbet a számítógép előtt ülni. A FabLab Budapest műhelyében 2018 decemberében járt először, amikor egy építészeti makett apró elemeit készítette el lézervágás segítségével: ezóta a FabLab rendszeres felhasználója.


A FabLab Budapest nyílt innovációs műhely idén ünnepli alapításának tizedik évfordulóját. Új minisorozatunkban a műhely felhasználói mesélnek nekünk mindig ugyanabban az öt témában. Legújabb, egyben sorozatunk befejező részében Veres Adriennt kérdeztük.


Adrienn a műanyag-újrahasznosítás elhivatott rajongója, amivel Tasnádi Gergellyel közös műhelyében szokott kísérletezni. Fő kutatási területük az általános műanyagok lokális újrahasznosításának és felhasználási lehetőségeinek vizsgálata az építészetben és a belsőépítészetben, emellett a különböző típusú műanyagfóliák és hálók alternatív újrahasznosítási módszerei is érdekesek számukra. Adrienn jelenleg egy teljes mértékben újrahasznosított műanyagtáblákból készülő bútorkollekción dolgozik.

TÁRGY

Tavaly a Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíj keretében lehetőségem volt egy száz százalékban újrahasznosított műanyag ülőbútor tervezésére és kivitelezésére. A bútor három darab hatszázszor hatszáz milliméteres méretű HDPE-lapból készült. A szék elemeit CNC-marógéppel vágtuk ki a hat milliméter vastagságú anyagból, majd a kivágott elemeket egy saját építésű élhajlító berendezéssel hajlítottam meg, így kialakítva a bútor csomópontjait. A hajlítással létrehozott csomópontok erős szerkezetet eredményeztek, ennek köszönhetően vékony táblákból tudtam dolgozni, így a szék meglehetősen könnyű, körülbelül egy kilogramm súlyú lett. Az újrahasznosított műanyagból készült szék jelenleg a lengyel Łódź Design Fesztiválon van kiállítva.

KEDVENC ESZKÖZ

Az utóbbi időben Félix, a CNC-marógép volt a legnagyobb segítségemre. A fent említett bútordarab tervezésénél fontos szempont volt a hatékony előállítás, ezért választottam ezt a technológiát. A gép megfelelő beállításainak kikísérletezése után a gyártási folyamat precíz és gyors volt, a géppel különböző vastagságú és méretű műanyagtáblák is megmunkálhatók .

TALÁLKOZÁS A MŰHELYBEN

Dávid (a FabLab Budapest vezetője – a szerk.) pozitív és proaktív hozzáállása szerintem példaértékű és irigylésre méltó. Azt hiszem, a FabLab sikerének ő az egyik oka. Minden projekt megvalósításához egyéni megoldást, technológiát kell választani, Dávid pedig mindenhez nyitottan és szakértelemmel áll hozzá. A FabLabban eddig csupa inspiráló, kedves emberrel találkoztam, és bár eddig még nem dolgoztam közös projekten senkivel, ami késik…

INSPIRÁCIÓ

A FabLab a kezdetektől fogva a nyitott forráskódú design támogatója: ez a fajta szemlélet és hozzáállás hozzám is közel áll. Két éve én magam is a transzparens és open source elven működő Precious Plastic szervezet révén kerültem kapcsolatba az újrahasznosítással, mely azóta meghatározza a munkásságom. Ezenkívül a FabLabnak köszönhetően rájöttem, hogy gépekkel meg tudok valósítani olyan ötleteket is, amelyeket szabad kézzel valószínűleg soha nem tudnék, ráadásul rengeteg időt is lehet így spórolni. Ez a felismerés annyiban változtatta meg a hozzáállásom, hogy már a tervezés kezdeti szakaszától számításba veszem a gépek adta lehetőségeket.

KÍSÉRLETEZÉS

A jövőben szeretném folytatni a különböző, általam előállított, újrahasznosított műanyag filmekkel és táblákkal való kísérletezést. Bútorprojektem kapcsán a műanyag felületének manipulálása foglalkoztat. A CNC-marással létrehozható, egyedi felület egy szék ülőlapjánál vagy asztallap kialakításánál praktikus lehet, a színes, réteges anyag felületének marásával pedig esztétikailag is izgalmas felület alakítható ki.

Fotók: Csizik Balázs, Pap Dávid

Veres Adrienn | Instagram
FabLab Budapest | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Üvegbe zárt vízi világ | TOP 5
east

Üvegbe zárt vízi világ | TOP 5

A víz alatti világ csodái és rejtelmei nincsenek is tőlünk olyan messze, mint az gondolnánk. A fantasztikus vízi lényeket és élővilágot gyönyörű akváriumok hozzák közel hozzánk bármilyen távol is legyünk tőlük a világban. Ma Kelet-Európa legszebb és legkülönlegesebb akváriumaiból állítottuk össze gyűjtésünket. Haus des Meeres | Ausztria Bécsben találjuk a Haus
Betontulipánokon nyugvó sziget | Heatherwick Studio
architecture

Betontulipánokon nyugvó sziget | Heatherwick Studio

A Heatherwick Studio egy különleges zöld oázist tervezett a Hudson folyóra. Az úgynevezett Little Island az egyik első frissen megnyitott, ingyenesen látogatható rekreációs terület New Yorkban a pandémia kezdete óta. A sziget szerkezete 280 betoncölöpön nyugszik, melyek tetején 132 különböző formájú és súlyú „betontulipán” tartja a talajt. A zöldesítést az
Büfé #5 – Hűtött tejtermékek
east

Büfé #5 – Hűtött tejtermékek

Reggelire, uzsonnára vagy nassolnivalónak – a tejes, túrós finomságok évtizedek óta a magyar hűtőszekrények örökös tartalmát képezik. Kockasajttól a zacskós kakaóig mindenki megtalálja a kedvencét, látogass el hát ötödik alkalommal is a Büfébe! Bár a gasztronómia rohamtempóban változik és a világ konyháinak egzotikus hozzávalói karnyújtásnyi távolságra kerültek tőlünk, mégis máshogy dobban