A fal láthatatlan ereje

A fal láthatatlan ereje

A prágai Husův park revitalizációja során egy SUPERPOWER WALL (szupererő fal) névre keresztelt  szobrászati-építészeti emlékművet hoztak létre, ami az átalakulás témáját járja körül.

Azon a helyen, ahol ma a huszita forradalom parkja található Čakovicében, történelmileg egy tóval körülvett falusi zöldterület feküdt. Az Első Csehszlovák Köztársaság idején a tavat lecsapolták, a körülötte álló házakat lebontották, a területet pedig parkká alakították át. A park mostani rekonstrukcióját a Land05 tájépítészeti stúdió vezette, az emlékfal tervezésére pedig a S K U L L stúdiót kérték fel.


„A fal mementója annak, ami már nincs itt, mégis nyomot hagy a helyen és az időben” – nyilatkozta Matěj Hájek szobrászművész, a S K U L L stúdiótól. A lebontott házak nyeregtetőinek kontúrjait ugyanis átírták a fal szerkezetébe: ezek az átlós vonalak adják meg a fal karakteres kiszögelléseit. A hagyományos építőanyaggal ellentétben a falat nanotechnológiai átlátszó bevonattal látták el, ami a fotokatalitikus tulajdonságainak köszönhetően (vegyszerek és hulladékanyagok nélkül) tisztítja a környező levegőt. A fal felületét ezenkívül titán-dioxiddal impregnálták, ami évente akár több kilogramm káros anyagot is képes felszámolni négyzetméterenként. Ezt az egyedülálló technológiát a J. Heyrovský Fizikai Kémiai Intézet cseh tudósai fejlesztették ki.

„A láthatatlan itt kettős szerepet játszik. Egyrészt ott van a nanotechnológiai bevonat, ami a napfény segítségével lép működésbe, másrészt az emlékezet és az emlékek töredékei, amik csak a képzeletünkben léteznek. Nem az a lényeges, amit látunk, hanem éppen az, ami elkerüli a tekintetünket” – teszi hozzá Hájek.

SKULL | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Bet Orten

Forrás: Linka

továbbiak
Időutazás a jelenben, avagy az ikonikus retró fénykora | TOP 5
design

Időutazás a jelenben, avagy az ikonikus retró fénykora | TOP 5

A retró tárgyak képesek visszarepíteni bennünket a múltba, gyerekkorunk gondtalan világába. Furcsa kettősség, hogy bárhogyan is éreztük magunkat a huszadik század különböző szakaszaiban, a korabeli lámpákra, a bohém kerámiákra, vagy a játékos (néha már-már rémisztő) porcelánokra szeretettel emlékezünk vissza – úgy imádjuk a retrót, ahogy van. Nincs ez máshogy a következő
Hétköznapi ukrán hősök
news

Hétköznapi ukrán hősök

Az Ukrajna elleni invázió első napján egy ukrán nő napraforgómagokat adott egy felfegyverzett orosz katonának. „Fogjátok ezeket a magokat, és tegyétek a zsebeitekbe, hogy legalább napraforgó nőjön belőlük, amikor elestek a földünkön” – mondja a nő a videón, amelyet több mint 8,5 milliószor néztek meg a kis ukrán hírszolgálat Twitter-fiókján.
Egy kreatív ügynökség Ukrajnáért
news

Egy kreatív ügynökség Ukrajnáért

A kijevi székhelyű Banda egyike azoknak a kreatív ügynökségeknek, akik szívszorító munkákkal hívják fel a globális figyelmet az Ukrajnában zajló eseményekre. Az ügynökség Instagramon #StandwithUkraine hashtaggel tett közzé egy videót, ami háborús övezetek szívszorító képeiből és segélykiáltásokból áll össze: metróállomásokon összebújó, tankok előtt álló, roncsok közül másokat kimentő emberek és