„A gondolat s igazság végtelen, előbb megvolt az, mint anyagvilágod.” (x)

„A gondolat s igazság végtelen, előbb megvolt az, mint anyagvilágod.” (x)

– Ötnapos közös gondolkodásra hív a Madách 200 Gondolat Fesztivál

Gazdasági és társadalmi kérdések, pszichológia, filozófia, ökológia, űrkutatás: csak néhány tématerület, amiről beszélni lehet a 200 éve született Madách Imre Az ember tragédiája klasszikus műve kapcsán. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program ötnapos fesztiválja, a Madách 200 Gondolat Fesztivál most az író művének legmélyebb rétegeibe ereszkedik és közös gondolkodásra hív mindenkit, akit érdekelnek a múlt tanulságai, a jelen kihívásai és a jövő által kínált lehetőségek. Az ember tragédiája című mű ugyanis ezúttal nem irodalomtörténeti szempontból kerül górcső alá; a fesztivál programja a benne szereplő eszmék és problémafelvetések oldaláról tárja fel tartalmát.

Az örök élet lehetséges? Fenntartható a fenntartható fejlődés? Mi van a klímaszorongás vagy az elmagányosodás jelenségének hátterében? Mi a pénz és a kapitalizmus jövője? Milyen tudományokat és áltudományokat ismerünk? Melyek a legújabb csillagászati felfedezések és milyen veszélyekkel fenyegethetnek az elöregedő társadalmak? Hogyan lehet segítségünkre a mesterséges intelligencia a mindennapokban vagy éppen ellenkezőleg: milyen negatív hatásai lehetnek az AI világnak? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az október 25. és 29. között megrendezésre kerülő Madách 200 Gondolat Fesztiválon, ahol minden a tudományok, a történelem, a politika, a filozófia és a világ kulturális kérdéseiről szól majd. Izgalmas beszélgetések, bemutatók, koncertek és tech érdekességek is várnak mindenkit, aki ellátogat erre a különleges, ötnapos utazásra.

A fesztivál minden napja más és más témákat helyez majd a középpontba. Az első napon (október 25.) közelebbről is megvizsgálhatjuk az emberi teremtéstörténetet, az emberiség fejlődését és arról is szó esik majd, hogy vajon mi a célja az embernek a világban és hova vezet majd minket a jövő. A második napon (október 26.) az egyiptomi, az athéni és a római kultúra kapcsán az egyeduralom és a demokrácia, az Én és a Közösség témáiról beszélgetnek szakértők és az európai vallástörténetről is szó lesz. A harmadik napon (október 27.) a reneszánsz és a felvilágosodás eszméi, a korszak tudományai, a demokrácia és napjaink égető kérdései kerülnek a porondra. A kiégés, a munka és magánélet egyensúlya és álmaink jelentősége is felbukkan majd a témák között. A negyedik napon (október 28.) már minden a gazdaság és a technológiai forradalom körül forog majd és a fogyasztói társadalom minden pozitívuma és negatívuma is megvitatásra kerül. A záró napon (október 29.) a jövőnk lehetőségei elevenednek meg a szemünk előtt. Ökológia, környezetvédelem, klímakatasztrófa és az ezzel járó klímaszorongás: mi lehet a feloldása napjaink legmeghatározóbb problémáinak és hogyan tudunk egyénenként és nagyobb szinten is tenni a változásért? Szociológusokkal, tudósokkal, tanárokkal, egyházi szereplőkkel, gazdasági szakemberekkel és filozófusokkal közösen kereshetjük majd a válaszokat.

A fesztivál ideje alatt többek között olyan szakemberekkel, közéleti személyiségekkel, alkotókkal találkozhatunk, mint Prof. Dr. Dominik Finkelde német filozófus, aki arra keresi a választ, honnan jött és merre tart az emberiség vagy Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, Hideg Éva jövőkutató és Gelencsér András vegyészmérnök, akik közös beszélgetésben tárják fel a fenntartható fejlődés lehetőségeit. Baán Izsák, a bakonybéli bencés közösség szerzetese az Én és a közösség viszonyáról beszélget majd Balla Gergely zenésszel, és az elöregedő társadalmak globális következményeivel is megismerkedhetünk Pogonyi Szabolcs filozófus, Pogátsa Zoltán közgazdász és Kocsis Krisztián neurobiológus segítségével.

A programoknak helyet biztosító veszprémi helyszínek – az ActiCity, a FOTON, az Expresszó, a TEREM, a Papírkutya, a Hangvilla és a Fricska Étteremlakás – a fesztivál öt napján mind multikulturális színterekké válnak. Az ókori egyiptomi, római, görög, a cseh, a francia, a brit, sőt még az inuit kultúrába is bepillantást nyerhetünk és nem csupán gondolatébresztő beszélgetések során. A francia punk-rock koncerttől, az inuit és molekuláris gasztronómiai különlegességek kóstolóján, valamint a kortárs színházon át az arab dalok hallgatásáig, a program nem csak a gondolkodásunkra hat, hanem garantáltan minden érzékünket is megérinti majd.

További információ a fesztiválról itt olvashattok.

Sajtóinformáció: Müller Mihály / sajtófőnök - VEB2023 EKF
+36 30 551 7937 / mihaly.muller@veszprembalaton2023.hu

továbbiak
Egy nap Beton.Hofival & Miki357-tel Budapesten
lifestyle

Egy nap Beton.Hofival & Miki357-tel Budapesten

Jelentősen több szervezést igényel ma egy közös napot eltölteni Ádámmal és Mikivel, mint három évvel ezelőtt – nem hiába, ez idő alatt két nagysikerű mixtape és félszáz megjelent trekk van Beton.Hofi rap előadói karrierje mögött, amely időszakban nemcsak alkotótársra, hanem barátra is talált Miki357 személyében. Végül, egy májusi napos reggelen
Az üveg a high-tech anyagok korában is aktuális | A cseh üvegjelenség
business

Az üveg a high-tech anyagok korában is aktuális | A cseh üvegjelenség

A világítótestek gyártása az egyik legerősebb szegmens a cseh üvegpiacon, aminek egyik megkerülhetetlen szereplője a Bomma üveggyár is. A progresszív márka monumentális, szoborszerű tárgyai és fényinstallációi jellegzetes hangulattal töltik meg a tereket. Az általuk képviselt minimalista, mégis bátor esztétikát a nemzetközi építészek és belsőépítészek is nagyra értékelik. De milyen jövő
Könyv+borítók | Szerb Antal: Utas és holdvilág
design

Könyv+borítók | Szerb Antal: Utas és holdvilág

Az Utas és holdvilág című regényben egy házaspár Olaszországba utazik – a férj azonban elszökik a nászútjukról... Most megmutatjuk, hogy a számos nyelvre lefordított mű milyen borítókkal jelent meg különböző országokban! Szerb Antal (1901–1945) az egyik legnépszerűbb magyar író, akinek irodalomtörténeti és műfordítói munkássága is jelentős. Magyar-német szakra járt, de