Az üveg a high-tech anyagok korában is aktuális | A cseh üvegjelenség

Az üveg a high-tech anyagok korában is aktuális | A cseh üvegjelenség

A világítótestek gyártása az egyik legerősebb szegmens a cseh üvegpiacon, aminek egyik megkerülhetetlen szereplője a Bomma üveggyár is. A progresszív márka monumentális, szoborszerű tárgyai és fényinstallációi jellegzetes hangulattal töltik meg a tereket. Az általuk képviselt minimalista, mégis bátor esztétikát a nemzetközi építészek és belsőépítészek is nagyra értékelik. De milyen jövő vár a hagyományos, kézi megmunkálással készített üvegtárgyakra? Hogyan tud egy ilyen ősi alapanyag folyamatosan megújulni? Mi az a plusz, amit egy üveggyárnak képviselnie kell a 21. században? Václav Mlynář cseh formatervezőt, a Bomma kreatív vezetőjét többek között ezekről is megkérdeztük. Interjú!

Ez a cikk eredetileg a Hype&Hyper magazin 8. számában jelent meg.


Václav Mlynář már egészen fiatal kora óta kreatív közegben nevelkedett. A tervező édesanyja ugyanis a prágai Művészeti, Építészeti és Design Akadémián (UMPRUM) tanított fotográfiát, így Václav mindennapjainak a jó design, építészet és stílus természetes velejárói voltak. „Nemrégiben találtam egy fotót gyerekkoromból, amelyen régi kerékpárokból és babakocsikból építettem egy pedálos versenyautót” – emlékezett vissza. Később pedig édesanyja nyomdokaiba lépve, ő is az UMPRUM egyetemen, majd Londonban képezte tovább kreativitását mint formatervező. Ahogyan kiemelte éppen azért szereti olyannyira a szakmáját, mert a design területe állandó változásban és fejlődésben van. „Manapság a »design« szó annyi jelentéssel bír, és egy olyan mainstream témává vált, amely a társadalom minden szegmensét eléri, továbbá számos felfedezésre váró lehetőséget is kínál. A design területén belül leginkább annak termelési oldala érdekel: a termékek mögötti folyamatok tökéletes megértése nélkül a tervezők nem is tudnak olyan fontos kérdésekben gondolkodni, mint a fenntarthatóság vagy a termékek megfizethetősége” – emelte ki. A formatervező szakmai tevékenysége a Bomma kreatív vezetésén túl egyébként saját neve alatt futó design stúdiójának és a MONUMENT Office kreatív stúdiónak vezetésével, valamint a tanítással válik teljessé. Václav most is éppen szakmai úton volt, így a Szlovák Nemzeti Formatervezési Díj zsűrizése közepette, online beszélgettünk a cseh üveg jelenségéről, annak mai helyzetéről és a Bomma üveggyár törekvéseiről.

Foró: Libor Fojtík

Nem tartod magad üvegszakértőnek, de 2017 óta mégis a Bomma kreatív igazgatói pozícióját töltöd be. Mikor és hogyan kezdtél el terméktervezőként az üveggel foglalkozni?

Az üveg iránti érdeklődésem már nagyon korán, a tanulmányaim során elkezdődött. Mindig is lenyűgözőnek találtam, hogyan alakul át a forró folyadék szilárd anyaggá. Később megtudtam, hogy az üveggyártáshoz való könnyű hozzáférés Csehországban egyedülálló: ezen mesterség nagy hagyománynak örvend nálunk, és sok kisebb műhely foglalkozik ezzel. Amikor a Bomma felajánlotta nekem a kreatív igazgatói pozíciót, már volt néhány üvegtermék a portfóliómban. Bár soha nem tanultam üvegkészítést, ez nem tántorított el attól, hogy elfogadjam a lehetőséget. A munkakör nem csak az üvegkészítésről és a formatervezésről szól, hanem az üzletről és a marketingről is, ezért úgy éreztem, hogy tervezői hátterem és saját design stúdióm, valamint az induló vállalkozásommal kapcsolatos tapasztalataim hasznossá válnak majd.

Az üveggyártás a cseh kreatív ipar arculatának egyik alapja, mivel annak hagyománya és története egészen a 13. századig nyúlik vissza. Hogyan tekintesz az üvegre: klasszikus vagy megújuló, kortárs alapanyagként?

Egyszerre tekintem klasszikusnak és progresszívnek. Ez egy ősrégi anyag, amelyet több mint 4000 éve formálunk, ugyanakkor lenyűgöző, hogy még az új high-tech anyagok korában sem veszítette el aktualitását. Az üveg mindenhol ott van, a Bomma lámpáktól az iPhone-okig. Olyan anyag, amelyet aligha lehet mással helyettesíteni, és az új technológiai fejlesztéseknek köszönhetően elképesztő tulajdonságokkal rendelkezik.

Fotó: Martin Faltejsek

A Bomma egy fiatal vállalat: a céget 2012-ben alapították, amikor a híres százéves Svetla üveggyár bezárt. Melyek a Bomma fő alapelvei? Milyen szempontok mentén innovatív szereplője a cseh üvegpiacnak?

Célunk, hogy világszerte felismerhető márkává váljunk. A Bomma fókuszában az áll, hogy karakteres üveglámpákat hozzon létre, amelyeket a családok generációkon át megőrizhetnek. Sikerünk titka, hogy a régi hagyományos kézműves mesterséget és a cseh örökséget ötvözzük a high-tech megoldásokkal. Anyavállalatunknak, a BM-nek köszönhetően a modern üveggyártás határait feszegethetjük, és folyamatosan bővítjük a lehetőségek tárházát. Az én feladatom, hogy biztosítsam, hogy kollekcióink az egyedi műtárgyak és sorozatgyártott termékek határán mozogjanak.

A tradicionális cseh üvegmárkákkal ellentétben, mint a Moser vagy a Preciosa, a Bomma az ország egyik legmodernebb üveggyártója. Mit jelent ez pontosan az alkalmazott gyártási technológiák, a nyersanyagok vagy a márka termékkínálatának tekintetében?

Egy új, korszerű gyártóüzemmel rendelkezünk, amely a legmodernebb technológiát és magas minőségű ólommentes kristályüveget használ. Az én szempontomból azonban a rugalmasság és az új ötletekre való nyitottság a legnagyobb előny. A régebbi hagyományokkal rendelkező és különösen a korábban kommunista vezetés alatt álló vállalatok gyakran merev, szükségtelenül nagy szervezetek, amelyek képtelenek gyorsan reagálni napjaink kihívásaira. A Bomma erőssége magában a gyártóüzemben is rejlik, ahol nem csak a világítótesteket, hanem számos más minőségi terméket is készítünk a világ minden tájáról ismert cégek számára. Emellett bármikor képesek vagyunk bővíteni a portfóliónkat, hogy bizonytalan időkben is gazdaságilag stabilak maradhassunk.

A Bomma termékkínálatát a világítástechnikai kollekciók uralják: az Ama, Buoy, Mussels, Lens és Orbital pédául a te terveid alapján készült, de a márka gyakran dolgozik együtt különböző design stúdiókkal és üvegművészekkel is.

Amikor a céghez kerültem, a Bommának két tervezési irányzata volt: egyfelől a lámpák, a másik pedig a CNC gépeinken készített, csiszolattal díszített étkészletek gyártása. Az egyik első döntésem az étkészletek gyártásának megszüntetése volt, és csak a világításra koncentráltunk. Ez a lépés kulcsfontosságú volt a vállalat növekedése szempontjából, lehetővé tette számunkra, hogy minden energiánkat a jó irányba összpontosítsuk. A külső tervezőkkel való együttműködés nagyon fontos számunkra. Mindig új, érdekes ötleteket keresünk, származzanak bárkitől, szupersztár tervezőtől vagy tanulótól, a lényeg az, hogy a javaslat mennyire egyedi.

A Bomma történetében talán az egyik legfontosabb termékünk a Tim, ami az egyik legrégebbi kollekciónk is egyben: ezek a darabok jelentették a Bomma belépését a csúcsminőségű világítástervezés világába, és még évek múltán, a mai napig is az egyik legnépszerűbb termékünk. A Tim szabadon, forma nélkül fújt üvegből készült, és jól megmutatja mindazt, amit a Bomma képvisel: hatalmas, organikus világító tárgyak, amelynek minden egyes darabja egyedi. Ma már egy kicsit más irányba is törekszünk: a világítástechnikai megoldásokat is fontosnak tartjuk házon belül tartani. Ilyen például az idei Salone del Mobile kiállításán bemutatott Ama kollekciónk, ahol egy kerek izzóba rejtett LED-chipek jelentik a fényforrást.

Az egyik legismertebb cseh üvegművész, Rony Plesl egyik interjújában rámutatott, hogy a kézzel készített üveg nehezen egyeztethető össze a 21. századdal. Az üveggyárak összeomlása nem pusztán a válságról vagy a rossz marketingről szól, hanem sokkal inkább egy természetes folyamat. Szerinted melyek az üvegipar legfőbb kihívásai?

Rony jó barátom, de nem értek vele egyet. Úgy gondolom, hogy a Covid és az ukrán háború sok mindent megváltoztatott az emberek gondolkodásában, és a helyi gyártású termékeket most még inkább megbecsülik. A mesterséges intelligencia, a fast fashion és más környezeti kihívások miatt az emberek olyan termékeket keresnek, amelyeket emberek készítenek, visszatérnek az alapokhoz és generációkon át fennmaradnak. Ezért úgy gondolom, hogy a kézzel készített üveggyártásnak van jövője, de továbbra is modern iparággá kell válnia, amely a múltból merít ihletet, de képes fejlődni és előrehaladni.

Fotó: Martin Chum

Hogyan változtatta meg az elmúlt három év azt, ahogyan általában az üvegre tekintesz? Mit tartogat a jövő a cseh üvegtervezés számára?

Amint már említettem, a Bommáról nem pusztán a cseh designszcéna részeként szeretnék beszélni, mert úgy látom, szélesebb kontextusban is kiaknázhatjuk a lehetőségeinket. Az elmúlt néhány év azonban sok ember és vállalat szemét felnyitotta. Világossá vált, mennyire törékeny a globális kereskedelem, és mennyire fontos, hogy életben tartsuk a helyi gyártást. Azok a vállalatok, amelyek nem tudtak elég gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz, sajnos megszűntek, a rugalmasabbak túlélték és ma is sikeresek. Én tehát fényes jövőt jósolok, és remélem, hogy a kisebb üvegműhelyek és -művészek is fennmaradnak, mert nélkülük elveszítenénk a kultúránk egy fontos részét.

Fotók: © Bomma

Václav Mlynář | Web | Instagram
Bomma | Web | Facebook | Instagram
MONUMENT Office | Web | Instagram

Continue reading H&H issue no.8!

ORDER HERE

továbbiak
TERVEZD MEG A HYPE KÖVETKEZŐ CÍMLAPJÁT!
Hype&Hyper

TERVEZD MEG A HYPE KÖVETKEZŐ CÍMLAPJÁT!

A Hype&Hyper magazin nyílt pályázati felhívása A 2021 májusában elindult Hype&Hyper print magazinja idén decemberben számolja tizedik jubileumi lapszámát, mely borítójának tervezésére nyílt grafikai pályázatot indítunk. A pályázat keretében – a megadott hívószó mentén – minden hazai és nemzetközi alkotó nevezését várjuk. A pályázat célja, hogy az elkészült mű reprezentálja
Jön a MOME Fashion Show – bemutatkozik a legújabb divattervező-generáció
design

Jön a MOME Fashion Show – bemutatkozik a legújabb divattervező-generáció

Mély, érzékeny, friss és tudatos - október elején, a nemzetközi divathetek ritmusához igazodva újra a legtehetségesebb fiatal divat- és textiltervezők kerülnek a reflektorfénybe a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME), ahol megrendezik a hagyományos MOME Fashion Show-t. A fiatal generációra is nagy hatást gyakoroltak a világ eseményei, mint az energia- és klímaválság,
Könyv+borítók | Szerb Antal: Utas és holdvilág
design

Könyv+borítók | Szerb Antal: Utas és holdvilág

Az Utas és holdvilág című regényben egy házaspár Olaszországba utazik – a férj azonban elszökik a nászútjukról... Most megmutatjuk, hogy a számos nyelvre lefordított mű milyen borítókkal jelent meg különböző országokban! Szerb Antal (1901–1945) az egyik legnépszerűbb magyar író, akinek irodalomtörténeti és műfordítói munkássága is jelentős. Magyar-német szakra járt, de