„A kenyér a második gyermekünk” | Arán Bakery

„A kenyér a második gyermekünk” | Arán Bakery

Vadkovászos, rusztikus kenyerek, péksütemények és óriás cruffinok nemzetközi inspirációval fűszerezve: a budapesti Arán pékség koncepciójában semmi sem a véletlen műve. A helyszín kiválasztásától kezdve a felhasznált alapanyagokon és a termékkínálaton át az enteriőr kialakításáig minden apró részlet gondosan megfontolt és tudatos. Pécsi Kinga és Pécsi Attila alapítókkal beszélgettünk.

Az Arán pékség a Nagy Diófa és a Wesselényi utca sarkán található. Ahogy belépünk az üzlethelységbe, rögtön érezhetjük, hogy a megszokottól eltérő, más, különleges élményben lesz részünk. Az enteriőrben elrejtett részletek lassan elvezetnek minket a megoldásig: a falakon elhelyezett, bekeretezett dublini térképrészletek vagy a pulton álldogáló, első látásra nem odaillő, vörös szakállas, zöld figura is az ír inspirációról és kötődésről árulkodik.

Pécsi Kinga és Pécsi Attila, a pékség megálmodói tíz évig éltek Dublinban, de számos más nemzet és kultúra is inspirálta őket. Már-már úgy nézett ki, hogy véglegesen Írországban maradnak, mikor kisfiuk születése után végül úgy döntöttek, hogy hazaköltöznek és megvalósítják közös álmukat. A sok összegyűjtött tapasztalat mellett Kinga a Dublini Műszaki Egyetem pék-cukrász-menedzsment szakát is elvégezte, Attila pedig második generációs vendéglátósként majdhogynem egy étteremben nőtt fel – így nem is kérdéses, hogy a szakmai hozzáértés és a magas minőség az Arán minden szegletét átjárja.

De miben rejlik az Arán különlegessége?

Ahogy minden pékség lelke a kenyér, úgy Kinga szívéhez is a kenyérsütés áll a legközelebb. Így az sem a véletlen műve, hogy a pékség végül az Arán elnevezést kapta, ami ír nyelven kenyeret jelent. „A kenyér a második gyermekünk” – emelték ki. A kenyerek jellegzetes, savanykás illata a Paddy névre hallgató vadkovásznak köszönhető, amit Kinga már közel öt éve nevel. „Paddy igazi világutazó, útjaink során sokszor velünk tartott és többfajta lisztet is kapott már” – tették hozzá. És hogy miért éppen Paddy? A név tulajdonképpen a Patrik becézése, Szent Patrik pedig Írország védőszentje, mindemellett az egyik legnépszerűbb ír keresztnév.

Az Arán identitását nemcsak a finom vadkovászos kenyerek, hanem egyéb különlegességek is meghatározzák. Annak ellenére, hogy Kinga és Attila is kedveli a hagyományos pékárut, nem szerettek volna beállni a sorba, ezért túrós batyu és kakaós csiga helyett inkább gombás párna, fűszeres-fahéjas tekercs és társai szerepelnek repertoárjukban. „Az angolszász országokra jellemző, valamint a népszerű és klasszikus  amerikai és francia pékárukra helyeztük a hangsúlyt: ezeket próbáltuk a mi ízlésünk szerint új köntösbe csomagolni és egy kicsit a magyar piacra is hangolni” – emelte ki Attila.

További kuriózumként szolgál a croissant-tésztából készült, muffin alakú, különböző ízesítésekben kapható cruffin, de egyszerű alapanyagokból összeállított szendvicseik is nagy népszerűségnek örvendenek. Kinga és Attila arra is odafigyelnek, hogy kihasználva a környék lehetőségeit, alapanyagaik – mint például a túró vagy a szendvicsekhez használt tarja és zöldségek – a környékbeli vásárcsarnokból és helyi kistermelőktől érkezzenek, de az egyik legtöbbet használt alapanyaguk, a BL-80-as liszt is egy kis családi malom, saját búzából őrölt terméke. A pékségben felszolgált kávé kezdettől fogva magyar pörkölőtől, a soproni One Eleventől származik.

Bár a vásárlók és érdeklődők száma egyre nő, úgy néz ki, hogy egyelőre csak a Wesselényi utcában tudunk az Arán pékáruihoz hozzájutni: „Nem valószínű, hogy nagyon sok Arán lesz még a városban. Szerintünk addig tudja megőrizni a pékség az eredetiségét és identitását, amíg mi ott vagyunk, figyelünk és csináljuk, ha nem is napi szinten a pult mögött állva. Szeretnénk majd egy második boltot, lehet, hogy később egy harmadikat is, de ez még nem biztos. A minőséget szeretnénk fenntartani, sokáig jó kenyeret készíteni és örömet okozni az embereknek. Ez a célunk” – részletezte Attila.

Ahogy a termékkínálat összeállításában, úgy a pékség enteriőrjének kialakításában sem akartak kompromisszumot kötni. A kissé indusztriális hangulatú, letisztult, mégis látványos tér szintén az alapítók ízlésvilágát tükrözi, és bármelyik nyugat-európai városban megállná a helyét.

Jó hír, hogy az Arán webshopján már megrendelhetjük és házhoz kaphatjuk a friss finomságokat. Érdemes kiemelni azt is, hogy az állandó termékek mellett szezonális péksüteményekből is válogathatunk. Az őszi-téli időszakra Kinga és Attila többek között kéksajtos-fügés-diós párnával, gesztenyés cruffinnal és a karácsony örök kedvenceivel, klasszikus diós és mákos bejglivel is készül. Mi már nagyon szeretnénk ezeket megkóstolni!

Fotók: Csizik Balázs

Arán Bakery | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Garázstól a saját stúdióig | KOMONKA X LumoConcept
design

Garázstól a saját stúdióig | KOMONKA X LumoConcept

Mi vezet oda, hogy egy tervező úgy dönt, saját stúdiót alapít? Mennyire rögös út vezet a siker felé? A Komonka alapítója és dizájnere, Kovács Móni többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a LumoConcept közreműködésével az idei Budapest Design Week Nyitott Stúdiók programjának keretében. Amikor Kovács Móni úgy döntött,
Budapest legmenőbb gasztrohelyeire költöznek a HYPE-poszterek!
east

Budapest legmenőbb gasztrohelyeire költöznek a HYPE-poszterek!

Aktuális kampányunkban megmutatjuk, hogyan fest az M3-as metró vagy a paksi irányítóközpont print formájában a legmenőbb budapesti gasztrohelyek falain. Egyet mondhatunk: a francia stílusú bisztrónak, az újhullámos kávézónak és a nápolyi pizzázónak egyaránt jól áll a HYPE-plakát! A szemfüles városlakók már itt-ott felfedezhették: a HYPEANDHYPER egyedi printjei belvárosi vendéglátóhelyek falaira
Betekintés Botos Balázs kerámiaműhelyébe | BDW Nyitott Stúdiók
design

Betekintés Botos Balázs kerámiaműhelyébe | BDW Nyitott Stúdiók

Ha van humor és vidámság a tárgytervezésben, akkor Botos Balázs kerámiái biztosan az élen végeznek ebben. Víg utcai lakásműhelyében ezúttal online vezeti körbe és ismerteti meg alkotásaival az érdeklődőket az idei Budapest Design Week Nyitott Stúdiók programjának keretében. Papíron formatervező, ötvös végzettsége is van, mégis a kerámiák ejtették őt rabul.