A kicsiknek is a legjobbat! | Egreš

A kicsiknek is a legjobbat! | Egreš

Természet, grafikai tervezés, illusztráció – ez a három hívószó határozza meg az Egreš mindennapjait. A független könyvkiadó gondozásában csodás könyvek születnek, kiváló illusztrátorok közreműködésével, Pozsonyban.

A szociálpedagógus végzettséggel rendelkező Zuzana Mitošinková 2014-ben indította útjára az Egreš-t. Zuzana szakmai gyakorlatát a pozsonyi BIBIANA kulturális intézmény falai között szerezte: a gyerekek és a fiatalok művészeti nevelésével foglalkozó szervezetnél eltöltött idő inspirálta őt arra, hogy saját vállalkozásba kezdjen. Az Egreš tulajdonképpen civil egyesületként indult, s így működik ma is – a független könyvkiadó és stúdió célja, hogy minőségi, vizuálisan is izgalmas kiadványok kerüljenek a kicsik kezébe.

Már az indulás évében belevágtak egy saját magazin kiadásába. A gazdagon illusztrált, gyerekeknek szóló lap egy sikeres közösségi finanszírozásnak köszönhetően valósulhatott meg, majd az első számot a következő évben két másik követte. A nyomtatott változatok után 2016-tól a magazint online formában jelentetik meg. Az első kiadványaik között kell megemlítenünk a kispingvin kalandjait elmesélő „Cesta domov” („Hazafelé”), valamint a bestsellernek számító „Greta” mesekönyveket, utóbbi egy éneklő bálna történetét meséli el, aki a tengerekben felhalmozódó hulladékok miatt elveszíti a hangját (a könyv magyar nyelven is megjelent, a hazai Pagony webshopjában be is szerezhetitek).

Fotók: Nora a Jakub

A kiadványokhoz minden esetben felelős gazdálkodásból származó papírt használnak fel, alkalomadtán újrahasznosított papírból is dolgoznak. De nemcsak a hordozó, a belbecs tekintetében sem elégednek meg a középszerűvel: a könyvek izgalmas, színes és ízléses képi világához a legjobb grafikust, illusztrátort keresik fel. Általában szlovák művészekkel dolgoznak, de gyakran előfordul, hogy külföldi alkotót kérnek fel egy-egy könyv illusztrációinak megrajzolására.

A Barcelonában élő lengyel művész, Susie Hammer két könyvet is illusztrált az Egreš számára: a „V záhrade” („A kertben”) és a „Stratený šál” („Az elveszett sál”) című kiadványokat (előbbi esetében Michal Tornyai, utóbbinál Ondrej Jób felelt a grafikai tervezéséért). A különleges printeket jegyző cseh Tomski & Polanski duó tagja, Ilona Polanski is megfordult már az Egreš háza táján – az ő keze nyomán születtek meg a „Na kraji lesa” („Az erdő szélén”) mesekönyv rajzai.

Az Egreš kínálatában elsősorban gyerekkönyveket találunk, de limitált kiadású képeslapok, plakátok, és egyéb kiegészítők között is válogathatunk, s ami közös bennük: a kicsik érzékenyítése, a tudatos nevelés, a játékos tanítás. A tárgyak sokszor elegyednek párbeszédbe egymással: a mi egyik kedvencünk például a „V záhrade” könyvből inspirálódva készült gyerekruhákat jegyző, ugyancsak szlovák, Mile márka kerti kollekciója. Valamennyi termék gondos tervezés eredménye, és erre maga az Egreš csapata a legjobb garancia.

Fotók: Zuzana Gavulová

Egreš | Facebook | Instagram

továbbiak
#PosztSzovjetSzelfik
tech

#PosztSzovjetSzelfik

Elképzeltétek már valaha, hogy milyen hely lenne Oroszország, ha kizárólag az interneten keresztül lehetne megismernünk? Hatalmas betonromok és végtelen toronyházak vidéke, ahol bármelyik sarkon egy szláv guggolásban és Adidas melegítőben pózoló alakba botolhatunk? Utazás egy lángoló autóban, amiből egy medve integet AK-47-tel a kezében? Vagy inkább egy melankolikus táj, ahol
Deep Water | Légifotó sorozat
art

Deep Water | Légifotó sorozat

Szabó Viktor [https://www.behance.net/szaboviktor] fotósorozatában egy titokzatos, elhagyatott bányató gyönyörű látványát tárja elénk. A fotós elmondása szerint a tavat és környékét turisztikai attrakciónak szánták, de a projekt valamiért mégsem valósult meg. Forrás: Behance [https://www.behance.net/gallery/88044003/Deep-water]
HYPE | Heti online programajánló
news

HYPE | Heti online programajánló

A hét elején még elcsíphetjük a régió kortárs galériáinak példaértékű kezdeményezését, emellett sok-sok olvasni- és néznivalót is összegyűjtöttünk a következő pár napra a Disegno új lapszámától kezdve az ülés történetét bemutató filmen át a Maform oktatóanyagaiig. Mutatjuk a részleteket! not cancelled east x south A not cancelled east x south