A kozmosz és a fotográfia metszetében | Łukasz Żak

A kozmosz és a fotográfia metszetében | Łukasz Żak

Lucfenyők és hófödte táj felett elterülő Tejútrendszer, amelyben az egyik legfényesebb csillag, a Capella, valamint az Orion is feltűnik: Łukasz Żak asztrofotográfus lencséjén keresztül az éjjeli lengyel égboltot fedezhetjük fel.

Az asztrofotográfia szinte egyidős a fotográfiával, de az egyik legfiatalabb önálló műfaj is egyben, a csillagos égbolt megörökítése ugyanis egészen a huszonegyedik század elejéig a szakcsillagászok privilégiuma volt. Łukasz Żak kalandja az asztrofotográfiával több, mint tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor Lengyelország északkeleti részén, Mazúriában a magasban elhaladó repülőgépeket figyelte egy hétköznapi távcsővel. Az idő múlásával távcsövét fényképezőgépre cserélte, innen pedig nem volt megállás: hamarosan már egy Pentax K-5-tel készítette el képeit, amit később egy Canon EOS 6D követett.

Az égi jelenségek vizsgálata és az asztrofotózás egyre inkább szenvedélyévé vált, elkezdte hát képezni magát a témában. Ennek köszönhetően sok társra is talált, majd a Lengyel Csillagászati ​​Társaság közösségéhez is csatlakozott.

„Fényképeimet általában előre megtervezem, amihez fényszennyezési térképeket használok: az otthonomtól legfeljebb kétszáz kilométerre eső, minél sötétebb helyeket választom. A fotózás legtöbbször egy egész éjszakás kirándulást jelent. Fotográfiáimra jellemző továbbá, hogy érdekes tárgyakat, dolgokat helyezek az előtérbe, amelyek mögött az éjszakai égbolt szépen összeolvad a tájjal” – mondta el Łukasz.

A fotográfus asztrotájképeit leggyakrabban a Podláziában készíti, de a Tejútrendszert a Tátrában és a Besszádok hegységben szeretné legközelebb megörökíteni. Ahogy Łukasztól megtudtuk, a Besszádok égboltja az éjszakai égbolt fényességét mutató Bortle-skálán kettes értékű (a skála egytől kilencig terjed, az egyes a legsötétebb égboltot takarja – a szerk.), ideális helyszínt biztosítva a csillagok megörökítéséhez. A távolabbi jövőben a déli félteke országai, köztük Chile, Namíbia és más afrikai államok égboltját szeretné felfedezni.

Łukasz Żak | Facebook | Instagram

továbbiak
Egy nap Marta Cygannal Párizsban
lifestyle

Egy nap Marta Cygannal Párizsban

Az eredetiség, önazonosság és végtelen fantázia olyan védjegyek, amelyeket lehetetlen hosszú ideig kizárólag a digitális világban láttatni, főként annak, aki már régóta tevékenykedik influencerként. Marta Cygan napról napra precízen építi digitális platformját, amelyen a legszemélyesebb életterei is láthatóak. Ruhatárát és az őt körülvevő tárgyakat olyan szofisztikált eklekticizmussal válogatja, ami minket
Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól
poland

Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól

A NARchitekTURA csapata újabb egyedi installációval lepte meg a művészetkedvelőket: a nyáron kiállított reneszánsz gyűjtemény és Botticelli Virginia története című műve után megint egy nagy múltú alkotást láthatunk rendhagyó megvilágításban. Ezúttal Rembrandt igazán kivételes festményét, A lengyel lovast csodálhatjuk meg, kicsit sem megszokott környezetben. Rembrandt alkotását ezúttal a krakkói Wawel
Buszmegálló vagy közösségi központ?
poland

Buszmegálló vagy közösségi központ?

A lengyelországi Wieleńben áll egy többfunkciós, minimalista, betonból és üvegből készült épület, amit a helyiek csak “buszmegállónak” hívnak, azonban valójában sokkal fontosabb szerepet tölt be a közösség életében. A “Skwer Usług Kultury, Przystanek Edukacja” nevű projektet Wieleń egy kihaltabb részén valósították meg, amire nagyon is ráfért a revitalizálás. Szükség volt