A krízishelyzet Közép-Európa természetes állapota

A krízishelyzet Közép-Európa természetes állapota

Szakértők vitatkoztak a közép-európai együttműködés lehetséges jövőjéről. Koporsóba zárták a Visegrádi Négyeket? Ott voltunk, megírtuk!


A beszélgetés résztvevői: Piotr Bajda, az Európai Tanulmányok Tanszék vezetője, Stefan Wyszyński Bíboros Egyetem; Dorin-Mircea Dobra, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Európai Tanulmányok Karának professzora; Dobrowiecki Péter, kutatási vezető, Magyar-Német Európai Együttműködési Intézet.

Nehéz időket élünk, a közép-európai együttműködések pedig sokat változnak – erről beszélgettek szakértők.

„A velünk élő történelemben vagyunk, pár száz kilométerre zajlik tőlünk a nagybetűs történelem és fel kell tenni a kérdést, hogy Európa maradéka mit vár tőlünk: azt várja, hogy együttműködjünk, közös stratégiát alkossunk, a jelenben dolgozzunk” – mondja Dorin-Mircea Dobra, aki szerint az állandó krízishelyzet Közép-Európa természetes állapota, hozzá vagyunk szokva, ezért jobban teszi a külvilág, ha ránk hallgat. A Monnet-Schuman megközelítés szerint Európa jövőjét a krízis határozza meg, mivel ekkor emelkednek fel az erős emberek és erős államok, a régiónak pedig utat kell mutatnia, hogy lehet növekedni és fejlődni a válságok ellenére is. Szerinte át kell állítani a mentalitásunkat és nem a békeidőket, hanem a válsághelyzeteket normalitásnak venni, ezáltal flexibilisek és lehetőséggel telik leszünk.

Piotr Bajda szerint a legnagyobb kihívás jelenleg, hogy Európa közepén vagyunk, ez pedig több kérdést vet fel, mint amennyi válaszunk van jelenleg. A lengyel-magyar viszony negatív értelemben megváltozott, a másfajta hozzáállás miatt a háborút illetően. Lengyelországban azonban az pozitív, hogy a generációk összefogtak egy ügy mentén, a lengyel cél pedig, hogy új, modern és békés biztonsági teret teremtsen a régióban, ezért is fontos Ukrajna tényleges támogatása.

„Bár a háború sokat változtatott, vannak dolgok, amik stabilok: a közép-európai régió veszélyérzete a folyamatos, 2014 óta pedig világos, hogy Oroszország az elsődleges fenyegetés, erre a fenyegetésre azonban más válaszokat adnak az államok” – mondja Dobrowiecki Péter, aki szerint Magyarország középen helyezkedik el a régióban, ezáltal szerves része a régiónak, amely nagyobb, mint a V4-ek, hiszen Magyarországnak például Szerbiával közös álláspontja van a háborút illetően. Elmondta, hogy a közép-európai együttműködésben a formátum nem is lényeges, mivel a cél a dialógus és kooperáció, ezt pedig segíti az EU és NATO tagság, azonban fontosabbak a helyi kezdeményezések.

Ukrajna támogatása Lengyelország részéről nem egy romantikus nosztalgia, hanem pragmatikus álláspont mivel a XIX. század óta először valaki úgy harcol a lengyel érdekekért, hogy az a harc nem Lengyelország területén van, mondja Bajda. Szerinte a lengyel-ukrán együttműködés nagyon erős, nincsenek lengyel ellenes hangok, ez pedig az új kapcsolatok kiépítésének lehetőségét adta meg, átlépve a történelem sötét foltjain. „A magyar kormány dönthet Ukrajna kérdésében pragmatikusan, de ne feledje, hogy Varsóban is így tesznek” – mutat rá a szakértő, aki elmondta: „azt szeretem Közép-Európában a legjobban, hogy a krízishelyzeteket nem kihívásként, hanem egyfajta lehetőségként fogjuk fel”. A régió nagyon alkalmazkodóképes, több formában is válaszolunk a kihívásokra legyen az a V4, a Három Tenger Kezdeményezés vagy a Bukaresti Kilencek, az ukrajnai háború pedig lehetőséget ad, hogy biztonságban stabilizáljuk magunkat.

Dobrowiecki elmondta: Közép-Európában vannak lehetőségek, a 2008-as válság alatt például Lengyelország mutatott pozitív gazdasági példát és kiutat, 2015-ben a magyar kormány migránsválságra adott reakciója volt sikeres és közös fellépés, 2021-ben a lengyelek hatékonyan álltak ellen a belarusz hibrid nyomásnak. „A régió proaktív, ezt pedig olykor Európa más részein nem nézik jó szemmel” – mondja Dobrowiecki.

Bajda kifejtette: 1991-ben a V4 létrejött, minden külső segítség nélkül, mivel a nagyhatalmak Németország újraegyesítésével és a Szovjetunió összeomlásával voltak elfoglalva. „Minden egyes válságot ki tudunk használni, a kérdés, hogy a mostani háborúból hogyan jövünk ki?” – teszi fel a kérdést.

„Szeretném lehűteni a kedélyeket, mivel Ukrajna EU integrációja még kérdéses” – mondta Dobrowiecki, aki szerint a régióra kell figyeljünk ténylegesen, egymás között kell dolgozzunk, mert a megértés még most is nehéz Közép-Európában, amit egy bővítés csak fokozni tud. Szerinte világos, hogy a régió országainak összessége a nyugat-európai integráció részese akar lenni, a transzatlanti kapcsolatok megítélése azonban eltérő az államok részéről. „Összeköt minket, hogy mindig nagyhatalmak közé szorultunk, vagy keletről vagy nyugatról próbáltak elfoglalni minket, ez pedig alkot egy közös történelmi tudatot” – mondta a szakértő, elmondva: sok mindent megpróbáltunk a történelem során egyedül, de elbuktunk, ezért van szükség együttműködésre.

„Oroszország nem európai ország többé, civilizálatlan és barbár, ezeket a cselekedeteket pedig fel kell ismerni” – mondja Bajda, aki szerint Közép-Európa egy hely, amely a szabadságért harcol, az autonómiát keresi és a nyomásgyakorlást elutasítja, „Ukrajna éppen ezért a régió tagja lehet, megvan benne a lehetőség és reméljük a jövőben Belaruszban is változni fog a helyzet. A háború előtt a regionális lengyel külpolitika a V4-et egy fő politikai együttműködő egységnek tekintette, ezzel szemben a Három Tenger Együttműködés egy fórum volt a gazdasági, infrastrukturális és pénzügyi együttműködés elmélyítésére, a Bukaresti Kilencek pedig ezt egészítette ki biztonsági és védelmi szempontból. Jelenleg a Három Tenger Kezdeményezés egy európai integratív erő lehet, akár Ukrajna fele is, de biztos, hogy a Balkán fele kellene fordulnia. Bajda szerint a V4-nek jelenleg belső problémai vannak, a szlovák elnökség befagyott, az ukrajnai helyzet másképpen való megítélése sem segít, azonban a V4-eket sokszor temették már a történelem során és még mindig él.

„Az intézményesítés egy kooperáció halála is lehet, a V4-ek legnagyobb előnye, hogy nem intézményesített, ezáltal flexibilis és túléli a válságokat is. Ha azonban valaha intézményesítésre kerül, akkor az okozhat kihívásokat” – fűzte hozzá Dobrowiecki.

A cikk szerzőjét az anyag elkészítésében a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet támogatta.

Grafika: Pisla Réka

továbbiak
Kantin #5 – Raguk
lifestyle

Kantin #5 – Raguk

Ebben a változékony időjárásban előfordul, hogy valami tartalmasabbat, laktatóbbat kívánunk, ami belülről is átmelegít minket. Valljuk be, a krémleves és a főzelék, amiről már írtunk, gyerekcipőben jár a magyar gasztronómia trónkövetelői mögött: színpadon a pörkölt és a tokány! Ha visszagondolunk a vidéki nyarakra, a falunapokra, a táborozásokra, vagy csak egy
Kolostorból boutique hotel
design

Kolostorból boutique hotel

Amikor a pihenésre keresünk megfelelő helyet, akkor fontos kritérium, hogy távol legyen a világ zajától. Természetközeli helyeken a masszív kőfalak között sokkal hatékonyabban kikapcsolódunk, és talán még a lelki békénket is újra megleljük. Nem véletlen, hogy a szerzetesek is hasonló körülmények között töltik a hétköznapjaikat. A Hiša 1624 boutique hotel
Emléktöredékekből újra egész | Ferencz Eszter, porcelánrestaurátor
design

Emléktöredékekből újra egész | Ferencz Eszter, porcelánrestaurátor

Egy halom törött porcelándarabban is meglátja az értéket, sőt akár teljesen újjá is tudja varázsolni belőlük az eredeti tárgyat. Ferencz Eszter porcelánrestaurátor mesél az újraegyesítés izgalmas folyamatáról, az emlékmegőrzés fontosságáról és különleges szakmája rejtelmeiről. Viszonylag ritka és nagyon érdekes szakma a tiéd. Hogy találkoztál vele először, és hogy lehet valakiből