Kolostorból boutique hotel

Kolostorból boutique hotel

Amikor a pihenésre keresünk megfelelő helyet, akkor fontos kritérium, hogy távol legyen a világ zajától. Természetközeli helyeken a masszív kőfalak között sokkal hatékonyabban kikapcsolódunk, és talán még a lelki békénket is újra megleljük. Nem véletlen, hogy a szerzetesek is hasonló körülmények között töltik a hétköznapjaikat. A Hiša 1624 boutique hotel ezt az érzést idézi fel, hiszen a Coinhab arhitekti építészei nemcsak renoválták a több száz éves épületet, hanem pazar elemekkel is kiegészítették.


A szlovén-osztrák határ közelében nyugvó négyszáz éves épület egykoron egy kolostor udvarházaként szolgált, a nevében lévő évszám is erre az időszakra utal. Eredeti funkciójának elvesztése után hosszú ideig állt üresen, így statikai rehabilitáció nélkül már az összeomlás fenyegette a valamikori házat. A felújításról nemrégiben a borász tevékenységéről ismert Leber-család döntött, akik a szlovén építész irodával, a Coinhab arhitektivel közösen gondolták újra a helyet. Fontos kritérium volt mindkét fél számára, hogy megőrizzék, sőt kiemeljék a műemlékvédelem alatt álló épület építészeti sajátosságait, illetve egy csipetnyi modern korszerűsítéssel egészítsék ki. Az eredmény mindenképpen lenyűgöző, hiszen úgy marad hiteles a rekonstrukció, hogy közben minden kortárs igénynek eleget tesz.

Az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy a megrendelő igényei szerint uszoda, gyógyfürdő, szauna és egyéb wellness helyszínek is helyet kapjanak az épületben, ugyanis már az első terepszemlék alkalmával egyértelmű volt, hogy a meglévő méretek nem szolgálják ezt az ötletet. Ebből fakadóan jött a modern melléképület ötlete, amely helyet ad a fent említett funkcióknak, a már adott kolostori tereket pedig a vendégszobáknak szentelték.  A modern toldás a bejárat felől alig észrevehető, ugyanakkor teljes falú üvegezése a szőlősre nyílik, így egybenyitja a külső és a belső tereket. A bővítés ráadásul építéstechnikai szempontból is szükséges volt, ugyanis az új melléképület a legsérültebb pincefal statikai támaszaként is szolgál.

A meglévő épület felújítása során az építészek a restaurátorokkal szorosan együttműködve az eredeti anyagokat és színpalettát használták, míg az új egységben a természetes anyagokat a modern designnal ötvözték. Az uszoda szigorú modernista vonalait tompítja a hiperbolikus, falécekből készült álmennyezet, amely a borospince boltozatának geometriáját idézi.

A kreatív megoldások jól példázzák, hogy egy ilyen érzékeny és gazdag múltú épület tudatos rekonstrukció folytán nemcsak a 17., hanem a 21. század elbújni vágyó kalandorának is tökéletesen megfelel.


Coinhab arhitekti | Web | Facebook | Instagram


Fotók: Tadej Bernik
Forrás: Outsider