Kolostorból boutique hotel

Kolostorból boutique hotel

Amikor a pihenésre keresünk megfelelő helyet, akkor fontos kritérium, hogy távol legyen a világ zajától. Természetközeli helyeken a masszív kőfalak között sokkal hatékonyabban kikapcsolódunk, és talán még a lelki békénket is újra megleljük. Nem véletlen, hogy a szerzetesek is hasonló körülmények között töltik a hétköznapjaikat. A Hiša 1624 boutique hotel ezt az érzést idézi fel, hiszen a Coinhab arhitekti építészei nemcsak renoválták a több száz éves épületet, hanem pazar elemekkel is kiegészítették.


A szlovén-osztrák határ közelében nyugvó négyszáz éves épület egykoron egy kolostor udvarházaként szolgált, a nevében lévő évszám is erre az időszakra utal. Eredeti funkciójának elvesztése után hosszú ideig állt üresen, így statikai rehabilitáció nélkül már az összeomlás fenyegette a valamikori házat. A felújításról nemrégiben a borász tevékenységéről ismert Leber-család döntött, akik a szlovén építész irodával, a Coinhab arhitektivel közösen gondolták újra a helyet. Fontos kritérium volt mindkét fél számára, hogy megőrizzék, sőt kiemeljék a műemlékvédelem alatt álló épület építészeti sajátosságait, illetve egy csipetnyi modern korszerűsítéssel egészítsék ki. Az eredmény mindenképpen lenyűgöző, hiszen úgy marad hiteles a rekonstrukció, hogy közben minden kortárs igénynek eleget tesz.

Az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy a megrendelő igényei szerint uszoda, gyógyfürdő, szauna és egyéb wellness helyszínek is helyet kapjanak az épületben, ugyanis már az első terepszemlék alkalmával egyértelmű volt, hogy a meglévő méretek nem szolgálják ezt az ötletet. Ebből fakadóan jött a modern melléképület ötlete, amely helyet ad a fent említett funkcióknak, a már adott kolostori tereket pedig a vendégszobáknak szentelték.  A modern toldás a bejárat felől alig észrevehető, ugyanakkor teljes falú üvegezése a szőlősre nyílik, így egybenyitja a külső és a belső tereket. A bővítés ráadásul építéstechnikai szempontból is szükséges volt, ugyanis az új melléképület a legsérültebb pincefal statikai támaszaként is szolgál.

A meglévő épület felújítása során az építészek a restaurátorokkal szorosan együttműködve az eredeti anyagokat és színpalettát használták, míg az új egységben a természetes anyagokat a modern designnal ötvözték. Az uszoda szigorú modernista vonalait tompítja a hiperbolikus, falécekből készült álmennyezet, amely a borospince boltozatának geometriáját idézi.

A kreatív megoldások jól példázzák, hogy egy ilyen érzékeny és gazdag múltú épület tudatos rekonstrukció folytán nemcsak a 17., hanem a 21. század elbújni vágyó kalandorának is tökéletesen megfelel.


Coinhab arhitekti | Web | Facebook | Instagram


Fotók: Tadej Bernik
Forrás: Outsider

továbbiak
Emléktöredékekből újra egész | Ferencz Eszter, porcelánrestaurátor
design

Emléktöredékekből újra egész | Ferencz Eszter, porcelánrestaurátor

Egy halom törött porcelándarabban is meglátja az értéket, sőt akár teljesen újjá is tudja varázsolni belőlük az eredeti tárgyat. Ferencz Eszter porcelánrestaurátor mesél az újraegyesítés izgalmas folyamatáról, az emlékmegőrzés fontosságáról és különleges szakmája rejtelmeiről. Viszonylag ritka és nagyon érdekes szakma a tiéd. Hogy találkoztál vele először, és hogy lehet valakiből
„Nem minden, ami trend, méltó arra, hogy könyvvé váljon” | A gestalten kiadó színfalai mögött
business

„Nem minden, ami trend, méltó arra, hogy könyvvé váljon” | A gestalten kiadó színfalai mögött

A kortárs kultúrát bemutató nemzetközi könyvpiac ma már elképzelhetetlen gestalten nélkül, alig akad olyan kreatív, akinek ne bukkanna fel a polcán egy-egy általuk megalkotott kiadvány. A nem sokkal a berlini fal leomlása után alapított könyvkiadó mintegy 600 könyvvel nyújt inspirációt olvasói számára. De hogyan tud sikeres maradni egy könyvkiadó a
Egy étterem, ahol a húsevőknek és a vegánoknak sem kell összevesznie | Nie/Mięsny
design

Egy étterem, ahol a húsevőknek és a vegánoknak sem kell összevesznie | Nie/Mięsny

Kuba és Karolina 2022-ben döntöttek úgy, hogy megnyitják második éttermüket is a lengyel Gdańsk városában, ahol senki sem maradhat éhen, preferenciától függetlenül. A enteriőr megtervezésével Mateusz Piotrowskit bízták meg, akinek sikerült megteremtenie az égetett sziéna és pasztell színek tökéletes egyvelegét. Az étterem története egészen 2013-ra nyúlik vissza, ekkor azonban még