Egy lengyel iroda, amit Christopher Nolan ikonikus filmje ihletett

Egy lengyel iroda, amit Christopher Nolan ikonikus filmje ihletett

A legnagyobb lengyel fejlesztő, az Echo Investment 2021 szeptemberében nyitotta meg saját irodáját Varsóban. Az egykori sörgyárat a MIXD építészeti stúdió hihetetlen vizuális és tartalmi mélységek mentén tervezte át, funkcionalizmus és szürrealitás, valóság és álom határán. Mivel az iroda a vállalat igazgatótanácsának székhelye, törekedtek arra, hogy reprezentatív legyen, miközben a terek hangulta reflektál arra, hogy a vállalat missziója alapvetően a barátságos lakó-, munka- és szabadidőhelyek teremtése. A végeredmény meglepően otthonos, tele meleg színekkel, textúrákkal, izgalmas utalásokkal és optikai játékokkal.


„Az Echo Investment projektje egyedi – akárcsak maga a vállalat. A bemutatkozó interjú során elhangzott a “városépítők” kifejezés, erre kezdtük felhúzni a koncepiónkat. Szerettük volna, ha az iroda kialakítása tükrözi az Echo Investment nagy léptékű beruházásait, illetve a városokra gyakorolt hatását. Az irodaterület majdnem negyedét a lobbi foglalja el. Ez egy fontos találkozóhely, az első kapcsolatfelvétel a céggel, a beruházások és a márka megismerésének helye. Szándékosan úgy alakítottuk ki, hogy minőséget, energiát és egyediséget is sugározzon: az Echo Investmentre jellemző értékeket. Közvetlen inspirációul szolgált az “Eredet” című film híres jelenete, amikor a város “belehajlik” a téridőbe és kitölti a horizontot. Ezt alkottuk újra  a belső térben, olyan hatást keltve, mintha egy hatalmas makett közepén állnánk, ahol nem vagyunk biztosak benne, hogy képzeletbeli vagy valós helyen vagyunk, és érvényesek-e még a fizika törvényei. A belső tér esztétikája közben meleg, hívogató, mintha otthon lennénk, amit a merész részletesség és az épületszerkezetekre való számos utalás ellensúlyoz ” – mesélte nekünk Piotr Kalinowski, MIXD CEO-ja és kreatív igazgatója.

A Piotr által említett hatalmas mennyezeti installáció faformái egyfajta tükörképei az előcsarnokban elhelyezett hatalmas Varsó-modellnek, érzékeltetve, hogy a főváros jelenlegi arculatát milyen jelentős mértékben befolyásolja az Echo Investment. „A mennyezetet abszolút prioritásként kezeltük. A legnehezebb feladatot a nagyméretű szellőző- és légkondicionáló berendezések elrendezése és összehangolása jelentette. Végül a Morrow Woods-zal együttműködve sikerült egy olyan egyedi rendszert kifejleszteni, ami lehetővé tette az egyes kockák elhelyezkedésének tűpontos szabályozását. A projektet nagy gondossággal kezeltük, hogy a belsőépítészet és az installációk minden eleme harmonikusan tudjon együtt játszani” – osztotta meg velünk Anna Stachi, az Echo Investment iroda projektmenedzsere.

Az Eredet inspiráció a konferenciatermekben is megjelenik: mindegyik az alvás egy különböző fázisára utal. Ahogyan az álmokban is gyakran feltűnnek meglepő és lehetetlen tárgyak és események, úgy mindegyik konferenciateremben található legalább egy optikai csalódás, vagy az ébrenlét és az álom határára utaló elem. Találunk például egy rézlencsével ellátott szobát, ami megfordítja a perspektívát, szobákat Penrose lehetetlen háromszögével, egy “építészeti” termet, ahol magának a szobának a modellje vár belül, valamint egy 3D nyomtatási elemekkel ellátott, és egy “origami” névre keresztelt helyiséget is, filcből készült mennyzettel. A sorrend nem véletlen – mindegyik szoba az Echo Investment egyik kulcsfontosságú beruházására, valamint az építészethez és a várostervezéshez kapcsolódó fogalmak egyikére utalnak, mint például a perspektíva, a lépték, a forma, az alkotás vagy a technológia.

Nolan filmjének minden szereplője rendelkezett továbbá egy-egy olyan ereklyével, ami képes megkülönböztetni az álmot a valóságtól. Az iroda ilyen ereklyéi a Magis Spun hintaszékei a lobbiban, amik zavarba ejtően hasonlítanak a filmben látható forgóra. A forgó motívum egyes bútorok lábain is megjeleneik. Az enteriőr másik fontos inspirációs forrását jelentik a varsói sörgyárak, ami magára a helyszínválasztásra is utal. A sörfőzdék épületének lebontásából származó eredeti öntöttvas oszlopokból növénycserepeket készítettek, és számos rézből készült részlet utal a sörfőzőkádakra, a bejárati ajtó kilincsei pedig a varsói sörgyárak logójának értelmezései.

MIXD | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Vezesd tudatosan a konyhád és légy a table design nagymestere! | Piqniq pakk – 5. rész
community

Vezesd tudatosan a konyhád és légy a table design nagymestere! | Piqniq pakk – 5. rész

Hogyan épül a vállalati hírnév és a munkáltatói márka egy nagymúltú sörgyár falai között? Milyen taktikát kövessen egy gasztrovállalkozás, hogy megtartsa a kollégákat? Ha pedig te is tudatosabb szeretnél lenni odahaza a konyhában, tervezd meg a menüt és dönts szezonális hozzávalók mellett. És ha már szezonalitás: ne csak az alapanyagokat
Mi újság, fiatalság? | Ifjúság a pandémia idején
community

Mi újság, fiatalság? | Ifjúság a pandémia idején

A koronavírus-járvány egyik fő érintettjei a fiatalok voltak, akik az egyetemi padok mögül a hálószobájukba szorultak vissza, elvesztve közösségeiket. Milyen állapotban van a magyar és a régiós ifjúság? Mérhető-e egyáltalán a K-generáció viselkedésmintázata? Ezekre kerestük a választ a budapesti Ifjúságkutató Intézet rendezvényén. Tudósításunk. „Az ifjúságkutatás olyan, mint az intelligenciatesztek: tudjuk,
A grúz művész, akinek ékszerei évezredeket átívelően is aktuálisak | Sopho Gongliashvili
design

A grúz művész, akinek ékszerei évezredeket átívelően is aktuálisak | Sopho Gongliashvili

A grúz Sopho Gongliashvili munkái több szempontból is emlékezetesek: egyaránt magába foglalják a Keletet és a Nyugatot, érezhető az alkotásaiban valami ősi, ami mégis tökéletesen passzol a jelen bohókás igényeihez. Vibráló színek, egyedi technika, személyes élmények és kulturális örökség – ez Sopho művészete. A Bizánci Birodalom artisztikája korszakalkotóan meghatározó az iparművészet