A lengyel tervező, aki elkészítette a világ egyik legkönnyebb székét – interjú Oskar Zięta designerrel

A lengyel tervező, aki elkészítette a világ egyik legkönnyebb székét – interjú Oskar Zięta designerrel

Oskar Zięta lengyel építész és designer közel húsz évvel ezelőtt kezdett el egy olyan technológián dolgozni, amely lehetővé teszi egyanyagú, levegővel töltött fém tárgyak előállítását. Ma már a ZIETA Studio multidiszciplináris tervezőiroda vezetője, csapatával együtt pedig nem csupán bútorok készítéséhez, hanem művészeti és építészeti installációk előállításához is ezzel az innovatív technológiával dolgozik. A futurisztikus hatású felfújható fémtárgyak – melyek közül a PLOPP szék a legismertebb – sorozatgyárthatóak, ugyanakkor egyik sem lesz ugyanolyan, mint a többi, hiszen amikor megtelnek levegővel, mindig kicsit máshogyan görbülnek az egyes részek. Az úgynevezett FiDU technológiáról és a formatervezés jelenkori kihívásairól a tervezőt kérdeztük.


Egyike vagy azon a tervezőknek, akiknek a nevéhez egy konkrét gyártási technológia is kötődik, az ún. FiDU technológia, amely által létrejönnek a felfújt lufira emlékeztető fémtárgyaid. Mesélnél röviden a technológia lényegéről és az első kísérletekről?

A FiDU (a német Freie Innendruck Umformung kifejezés rövidítése) egy olyan módszer, amellyel képesek vagyunk különböző méretű tárgyakat készíteni kétdimenziós (2,5) hegesztett fémlapokból, amelyek aztán belső nyomás útján válnak háromdimenziós tárggyá. Ekkor egy olyan deformációs folyamat zajlik, ami a térfogat növekedésével jár. A gyártási fájlok, amelyek a 2,5 D-s formátumhoz szükségesek, csupán néhány kilobájtot foglalnak, ez persze azzal is együtt jár, hogy nem tudjuk pontosan, milyen lesz a tárgy végső alakja. Ha ugyanazt a formát akarnánk hagyományos gyártási módszerrel előállítani, az több gigabájt adatot jelentene.

A FiDU technológia – amin már közel húsz éve dolgozom – a fémen alapszik. A fémlemez ma az egyik legfejlettebb anyag, az autó-, repülőgép- és vegyiparban, valamint a háztartási eszközök gyártásában is használják. Kevés design stúdió dolgozik ma fémlemezekkel, mi pedig tisztelettel fordulunk az anyag tulajdonságai és szabad mozgása felé. Nem akarjuk teljes mértékben kontrollálni a formaképzést, az anizotrópia és a belső anyagszerkezet figyelembevételével a lemezek igazi arcát szeretnénk megőrizni. Nálunk valójában a folyamat az, ami egyedi struktúrákat eredményez.

Transitions kollekció (Fotók: Weronika Trojanowska)

Egy korábbi cikkben olvastam, hogy a FiDU technológiával akár olyan nagyobb tárgyak is készülhetnek, amelyeknek a közlekedés- vagy energiaipar is hasznát vehetné. Habár a ZIETA Studioban készültek nagyobb objektek, ezek főleg művészeti projektek voltak. Tervezitek most, hogy a technológiával akár városi infrastrukturális elemeket is készítsetek?

Igen, folyamatosan dolgozunk ilyen megoldásokon. Sok munkánk vár még arra, hogy megmutathassuk őket a nagyközönségnek. A FiDU jellemzője, hogy nagyon könnyű, tartós és egyedi formájú elemek születhetnek drága eszközök és öntés nélkül. Ez jó lehetőségeket rejt magában. A Blow & Roll installációnk például olyan feltekert acélprofilokból készült, amelyek bárhol felfújhatóak és átalakíthatóak tartós, és ultrakönnyű háromdimenziós csövekké. Az ehhez hasonló elemek számos iparágban hasznosak, többek között az űriparban is. A Nawa és a Wir projektjeink készítése alatt pedig bebizonyosodott, hogy a FiDU technológiának az építészetben is van jövője.

Nawa (Fotó: ZIETA Studio)
Kraken (Fotó: Łukasz Gawroński)

Van példaképed a designtörténetből (vagy akár a kortárs szcénából), akinek a munkái inspirálnak?

Gio Ponti olasz formatervező 1957-ben elkészítette a Superleggera széket, amely mindössze 1700 gramm tömegű volt. Ő inspirált abban, hogy én is kipróbáljam magam, és megalkossam a legkönnyebb széket. 2019-ben a stúdióval be is tudtuk mutatni a Ponti alkotásánál is könnyebb, 1660 grammos ULTRALEGGERA széket, amely egyszerre egy stabil és modern bútordarab.

ULTRALEGGERA (Fotó: Ernest Wińczyk)

Egy olyan korban, amikor a túlfogyasztás következtében tárgyak halmaival találjuk szembe magunkat, mit gondolsz, mi a design feladata és mi tesz egy tárgyat kiemelkedővé?

Ezt az ULTRALEGGERA szék példájával válaszolnám meg. Az ULTRALEGGERA egy olyan tárgy, amit a modern élet kihívásai hívtak életre. Mivel egyetlen anyagból készült, alumíniumból, a szék követi az egyanyagú gondolkodás filozófiáját, így teljes mértékben újrahasznosítható is. Mindeközben a körforgásos gazdaság kritériumainak is megfelel. Lényegében összegzi mindazt, amit a stúdió értéknek gondol ma a designban. A végső formája és arányai, illetve az, hogy egy anyagból készült, magába sűrítik az ökológia, a technológia és a gazdaság jelenkori kérdéseire és kihívásaira adható válaszokat.

Ezen felül hogyan tud még a ZIETA Studio munkájával a körforgásos gazdaságba becsatlakozni?

Számomra már a FiDU technológia kidolgozásának kezdeteitől fontos volt, hogy fenntartható módon fejlődjünk és bölcsen használjuk az anyagokat. A fejlesztések elején még kevésbé voltak népszerűek az egyanyagú bútoraink, míg mára már több cég is érdeklődik irántuk, mert könnyű újrahasznosítani őket. A ZIETA Studio már néhány éve a napi működésébe is beépítette a körforgásos gazdaság néhány elvét a folyamatközpontú tervezés, illetve a kivitelezés szintjén is. Egy jól megtervezett munkafolyamat az anyagok (pl. acél, réz és alumínium) okosabb felhasználását eredményezi. A végső termék könnyű súlya segít csökkenteni a szállítás közbeni energiafelhasználást, és azáltal, hogy egy anyagról beszélünk, egyetlen fuvar elég a lapgyártótól a stúdióig. Ha egy tárgy az életciklusa végére ér, teljes mértékben újrahasznosítható és akár egy új fémlemez is lehet belőle, amelyet a megfelelő előkészítéssel fel lehet használni új tárgy előállítására. Emellett papírcsomagolást használunk, hogy csökkentsük a műanyag mennyiségét.

Fotók: Weronika Trojanowska

Cover kép: Laura Korzeniowska
ZIETA Studio | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Az ínyenceket is elkápráztatják ezek a különleges gourmet boltok Kelet-Európából | TOP 5
east

Az ínyenceket is elkápráztatják ezek a különleges gourmet boltok Kelet-Európából | TOP 5

Bár az élelmiszervásárlási szokásaink igazán változatosak és egyénenként eltérőek lehetnek, abban azonban a többség egyetért, hogy az üzleteket elöntő tömeg – melyre leginkább a késő délutáni, valamint a kora esti órákban számíthatunk –, a kasszáknál kígyózó sorok és a hosszú percekig tartó várakozás mind olyan tényezők, melyek kellemetlenné és kimerítővé teszik ezt
Nem várt helyről érkező inspiráció: divatdiktátor NBA-játékosok
divat

Nem várt helyről érkező inspiráció: divatdiktátor NBA-játékosok

Az évnek ebben a szakaszában azt gondolná az ember, hogy New York, London, Milánó és Párizs divatheteinek kifutóit kell figyelni ahhoz, hogy naprakészek legyünk az öltözködést illető trendekkel és a legújabb kollekciókkal kapcsolatban. Azonban még ennél is sokkal inspirálóbb lehet az NBA-játékosok elképesztő stílusát követni! Nem viccelünk, tényleg kosárlabdázókról beszélünk,
Nyílt levélben ítélik el az orosz építészek Ukrajna megszállását
architecture

Nyílt levélben ítélik el az orosz építészek Ukrajna megszállását

Több mint 6500 orosz építész, tervező és várostervező írt alá egy nyílt levelet, amelyben elítélik az ukrajnai megszállást, továbbá követelik az erőszakos háború azonnali befejezését. A levélben többek között arról írnak, hogy elfogadhatatlannak tartják az orosz csapatok invázióját Ukrajna területén, illetve azt is hangsúlyozzák, hogy a „háború a 21. században