A magasművészet menedékei a Bakony-Balaton régióban (x)

A magasművészet menedékei a Bakony-Balaton régióban (x)

Helyi alkotóközösségek, edukációs programok és olykor világhírű vendégművészek együttműködésével, tizenegy bázison zajlik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt régiós művészeti programja, a Kultháló. A program célja, hogy a Bakony-Balaton régiót a kortárs művészetek rejtett hátországaként és második otthonaként is láthatóvá tegye a nagyközönség és az itt élők számára.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa meghívására a Bakony-Balaton régió falvaiban tizenegy művészeti alkotóközösség csatlakozott a Kultháló programhoz. A régió rejtettebb településein olyan helyek és alkotók együttműködését keresték, akik a kortárs művészet finomabb világaiba invitálnak bennünket, és a művészet kapcsolatteremtő erejét szokatlan közelségből mutatják meg.

A Kultháló programok sajátossága, hogynem csak a művészeti eseményeket, hanem az azokhoz vezető utakat, a képzés, a közös tanulás és a beavatás alkalmait is felkínálják, szorosan és személyesebben kapcsolódva egy-egy koncerthez, kiállításhoz, színházi előadáshoz és nem utolsósorban az azokat létrehozó művészekhez.

A kapcsolódás nemcsak a közönség és a művész között intenzívebb a megszokottnál, hanem első körben a helyi alkotók és a meghívott vendégművész között is létrejön: egymás művészeti (és nem művészeti) világainak megismerése, az elidőzés és a közös munka az alkotóközösségek középtávú fejlődését segítő találkozások.

A bázisok legtöbbször összművészeti folyamatokat és eseményeket valósítanak meg, de a helyi adottságok és érintettségek nyomán mindig van egy kiemelt műfaj vagy tevékenység, ami elindítja meghívó és meghívott között a közös gondolkodást. Ennek következtében a 2023-as Kultháló program bázisai négy tematika mentén lehet a legjobban megismerni.

Komolyzenei Menedékek

Bakonybélben és Gyulakeszin a zenei kultúránk azon tartománya nyílik meg, amely látszólag keveseké, és jellemzően a nagyvárosok híres intézményeiben férhetünk hozzá. Augusztusban a bakonybéli Szent Mauríciusz kórus vendége a világhírű Müncheni Bach Kamarakórus; a Csigó Malomban Kertesi Ingrid, Csermák Éva mesterkurzusait, Zoboki Gáborral a zene és az építészet, Freund Tamás közreműködésével a zene és az agykutatás határterületeit tanulmányozhatjuk. Közös zenehallgatásokkal, előadásokkal, beavató kurzusokkal is felkészülünk rá, hogy befogadjuk a zenét.

Színház: helyben, vidéken, útban és keletkezőben.

Pécselyen, Magyarpolányban, Hegyesden erről szólnak majd a Kultháló színházi projektjei: egy Bodosi György író álnéven író pécselyi körorvos élettörténetének és műveinek feltárása a Forte Társulat vezetésével; Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás vándorszínháza a Hegyesden töltött nyár tapasztalataiból formálva; villámszínház Magyarpolányban Kéri Kitty és Móczár Bence mentorálásával. Az előadások alapanyagaikat a helyi emlékezetből merítik, és mindazt magukhoz vonzzák, aki és ami nem színház.

Forte Társulat (fotó: Forte)

Képzőművészet, közelről

Az esti iskolától a szabadegyetemig, az underground fotográfiától a digitális kultúráig, az akciófestészettől a közös szoborépítésig edukációs programok sokaságán át a bázisok a kulturális nevelés ügye mellett elkötelezettek. A vöröstói Éden Porta otthont ad Bukta Imre és barátai művésztelepének és a kapcsolódó szabadegyetemnek; Hegyesden a Ménesi Attila köré csoportosuló művészek a részvételi kultúra modelljeit alakítják ki; a boglári Babel Camp a neoavantgárd örökség kortárs nyomába ered; Magyarpolányban fémszobrászati művésztelep; a salföldi Bányában Déri Miklós különleges fotó-projektje és Raffay Béla szobrász kurzusai nyitnak felénk; Gyulakeszin Gábor Áronék Nyitott Műteremsorozatának vendége az észak-olasz Villa Biener Arte Contemporanea. A képzőművészet a Kultháló bázisokon a látni tanulás művészetét jelenti, ahol személyes közelségből, szokatlan intenzitással találkozhatunk kortárs formákkal és a művészekkel.

Jakab Éva és Bukta Imre (Fotó: Takács Janka)

Könnyűzenei Provinciák

Mindszentkállán, Zánkán, Badacsonytördemicen, Salföldön könnyűzenei beavató programok a peremműfajok és az underground művészi rangon megszólaló alakjaival az önkifejezésre tanítanak és finomabb zenei világokba invitálnak. A Káli-kapocsban blues koncertek és workshopok, akusztikus skanzen és Neon Múzeum; a zánkai Kisbirtok gondozásában a street art és az improvizatív zene találkozik a falu lakóinak történeteivel; Beck Zoli és a Zajzajzaj közössége a helyi művészeti iskola diákjait szólítja meg a tördemici Skizó teraszán; a Bányában Vázsonyi János jazzsorozatának világsztár vendége Erik Truffaz.

Erik Truffaz és Vázsonyi János (Fotó: Bánya)

A 11 Kultháló bázison tehát művészbarátok, színészek és festők, zenészek és gyűjtők, helyiek és mesterek találkoznak, hogy a szénrajzoktól a komolyzenéig, a kreatív ipartól a jazzig, a költészettől az undergroundig kalandozva kínálják fel a kapcsolódás, a rácsodálkozás és a másként-tapasztalás lehetőségét: mindannyiunknak és bármelyikünknek.


Kultháló | Web

továbbiak
Átadták a lengyel fürdőhelyet, ami olyan érzést kelt, mintha az Adrián lennénk
lifestlye

Átadták a lengyel fürdőhelyet, ami olyan érzést kelt, mintha az Adrián lennénk

Júniusban átadták a már több éve renoválás alatt lévő Zakrzówek parkot, amely már évek óta vonzza a merülés szerelmeseit. Ugyan a közeli Twardowskiego-sziklák és a kristálytiszta víz első látásra a vadregényes adriai tájra emlékeztet, pontos desztináció szerint Krakkó környékén járunk. A posztindusztriális terület egy egykori kőfejtő hagyatéka, amely már évek
A Lego elkészítette a Nobel-díjas lengyel költőnő, Szymborska modelljét
design

A Lego elkészítette a Nobel-díjas lengyel költőnő, Szymborska modelljét

A játékgyártó cég Wisława Szymborska születésének 100. évfordulója alkalmából tisztelgett egy makettel a költőnő előtt. A mintegy huszonegyezer darabból álló jelenet, amelyet Szymborska szülővárosában, Krakkóban, a Małopolska Művészeti Kertben (MOS) állítottak ki, azt a pillanatot ábrázolja, amikor 1996-ban megkapta az irodalmi Nobel-díjat. A makettet Mateusz Kustra, Lengyelország első minősített Lego-építője
Könyv+borítók | Franz Kafka: A per
design

Könyv+borítók | Franz Kafka: A per

Franz Kafka A per című regényében egy nap letartóztatják Josef K.-t, ám számára soha nem derül ki, hogy tulajdonképpen milyen bűnt is követett el. Most megmutatjuk, hogy a számos nyelvre lefordított mű milyen borítókkal jelent meg különböző országokban! Franz Kafka 1914–15-ben írt regénye posztumusz jelent meg 1925-ben. Az