fbpx
Nyomj Entert

A női gördeszkázással foglalkozik a TELEP Galéria kiállítása

Milyen médiamegjelenést kaptak globális viszonylatban a női deszkások a 2000-es évek elejéig, és milyen változást hozott ebben a közösségi média? Hogyan reagálnak a különböző világmárkák a nők gördeszkás iparágon belüli alulreprezentáltságára? Hogyan tud egy tárgy, logó vagy reklámkampány hozzájárulni a közösség láthatóságához? Többek között ezeket a kérdéseket vizsgálja a TELEP Galéria WE CAN SKATE IT! című, június 16-án nyíló kiállítása.


2021 nyarán először hirdettek kizárólag nőknek szánt gördeszkás eseményt Magyarországon – a szervezőket is meglepte, milyen sok lány és fiatal nő látogatott el az alkalomra. Az egyszeri találkozóból idővel eseménysorozat lett, így alakult meg a Girlsk8sessions Hungary azzal a céllal, hogy erősítse a női gördeszkázást, amely ezidáig még fogalomként is alig létezett a hazai közegben.

A TELEP Galéria soron következő kiállítása, a WE CAN SKATE IT! a Girlsk8sessions alkalmaira rendszeresen eljáró lányok közreműködésével készült, és célja, hogy láthatóságot adjon a magyar női gördeszkás közösségnek, egyúttal bemutassa a gördeszkázás szubkultúráján belüli társadalmi egyenlőtlenségek kulturális vonatkozásait. A tárlat a fotográfia, a videó és a tárgyak rendszerén keresztül hozza közelebb a látogatót a hazai gördeszkázó nők és lányok személyes történeteihez, illetve a gördeszkázás és a nők viszonyát érintő globális jelenségek megértéséhez.

A kiállítás részeként debütál először a TELEP Galéria kezdeményezésére a Vans támogatásával Hajnal Ádám által készített 12 perces dokumentumfilm, amelyben a Girlsk8sessions Hungary tagjai mesélnek a gördeszkás élményeikről és a közösséghez fűződő viszonyukról. Ugyancsak a kiállításon lesz látható először a Girlsk8sessions Hungary néhány tagjáról készült portrésorozat, melyet Mohai Balázs fotográfus jegyez. A tárlaton emellett a gördeszkás közeg jellemző tárgyai és az azokhoz kapcsolódó személyes történetek is feltűnnek, valamint azok a termékek is, amelyek a közelmúltban részben a női gördeszkázás népszerűsítésének szándékával kerültek piacra.WE CAN SKATE IT!
nők.gördeszka.közösség.
2022.06.07-07.07.
Megnyitó: 06.16. 19:00

TELEP Galéria – Budapest, Madách Imre út 8, 1075

Kurátorok: Mayer Kitti, Viski Noémi
Közreműködők: Grabecz-Horváth Dóra, Herczeg Marianna és a Girlsk8sessions eseményekre járó gördeszkások (Csanády Bogár, Gerlóczy Blanka, Gerlóczy Kinga, Horn-Barta Csengele, Ignácz Betti, Konda Fanni, Márki Jonka, Laura Netlava
)


A kiállítás támogatója a Vans és a Cirus Skateboard.

Fotók: Mohai Balázs


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük